بهگزارش روابطعمومی ادارهکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان سمنان، با حمایت مهدی جمال مدیرکل کانون پرورش فکری سمنان و بههمت مهرناز نصیری کارشناس مرکز آفرینشهای ادبی این استان، هفتمین نشست ادبی «دو پنجره» با نقد کتاب «یک شعر بیطاقت» سرودهی «افسانه شعباننژاد» شاعر و نویسندهی ادبیات کودک و نوجوان و 90 عضو نوجوان و مربیان کارگاههای ادبی مراکز فرهنگیهنری حوزهی سمنان، سرخه، مهدیشهر و شهمیرزاد روزپنجشنبه 20 آبانماه در مجتمع فرهنگیهنری کانون سمنان برگزار شد.
مدیرکل کانون پرورش فکری سمنان در این مراسم ضمن خوشآمدگویی به اعضا و میهمان ویژهی نشست، این رویداد را به جامعهی فرهنگی، هنری، ادبی و همه کسانی که طی سهچهار دهه با آثار افسانه شعباننژاد آشنا هستند و با اشعار ایشان زندگی کردند، تبریک گفت.
جمال با توجه به محتوای اشعار کتاب «یک شعر بیطاقت» که محیط زیست و طبیعت را شامل میشود به تنظیم سند روز جهانی و محیط زیست اشاره و خاطرنشان کرد: انسانهای بسیار بزرگی در کانون پرورش فکری حضور داشتند که قدمتش به بیش از پنجاه سال میرسد و افتخار ما این است که افرادی مانند عباس کیارستمی و پرویز پرستویی در عرصه هنر و سینما و همچنین اسطورههای شهادت و ایثار مانند مهدی زینالدین و حمید باکری از اعضای برجسته و خروجیهای مؤثر مراکز فرهنگی هنری کانون پرورش فکری بودند.
مدیرکل کانون پرورش فکری سمنان در پایان سخنانش ضمن قدردانی از یکایک همکارانی که در برپایی این نشست تلاش کردند، اظهار داشت: امیدواریم برنامههای ادبی بیشتری در استان برگزار شود تا علاقمندان بهویژه بنیادیترین بخش جامعه که کودکان و نوجوانان هستند بتوانند بهرهی مضاعفی از این برنامهها ببرند.
اهدای گواهی عضویت در شورای جهانی محیط زیست به شاعر یک شعر بیطاقت
رضا شمسیخانی رئیس بنیاد آرمان روشن بهعنوان میهمان این نشست ضمن خیرمقدم به شاعر «کلاغها و یاکریم و کفشدوزکها» به تعیین و ثبت پیشنویس سند روز جهانی کودک و محیط زیست در حاشیه نخستین کنگره طراحی نوین مهندسی در 16 مهرماه سال94 اشاره و تصریح کرد: دو پدیدهای که دنیای واقعی کودک و نوجوان را تهدید میکند، جنگ و محیط زیست است.
شمسیخانی در ادامه به نمایندگی از شورای تنظیم سند روز جهانی کودک و محیط زیست به شعباننژاد شاعر محیط زیست، دعوتنامهی عضویت در شورای جهانی تنظیم این سند را تقدیم کرد و از ایشان خواست تا این عضویت را بپذیرند.
نقد کتاب یک شعر بیطاقت در پنجره اول
در پنجره اول، افسانه شعباننژاد، ضمن ابراز خرسندی از حضور در استان سمنان و جمع اعضای نوجوان کانون پرورش فکری، نخست بیوگرافی کوتاهی از خود بیان کرد و با بیان اینکه بیشتر دوست دارد شنونده باشد و نظرات شرکتکنندگان را بشنود به نظرات اعضای نوجوان دربارهی کتاب «یک شعر بیطاقت» توجه کرد.
در ادامه اعضای نوجوان به نقد اشعار کتاب «یک شعر بیطاقت» پرداختند و درخصوص کوتاهی برخی اشعار، پایانبندی زودهنگام، تصویرهای قوی ذهنی، آرایههای ادبی مانند تشخیص، تشبیه، استعاره و...، نظرات خود را بیان کردند.
شاعر کتاب «یک شعر بیطاقت» با اشاره به فعالیتهای خود در حوزه ادبیات، یکی از نکاتی که در این مجموعه بر آن تأکید داشت توجه به محیط زیست برشمرد و از اعضا نیز خواست تا به مسائل مختلف در اطراف خود توجه بیشتری داشتهباشند
شعباننژاد با توجه به علاقهاش به طبیعت، فصل سرودن اشعارش را پاییز دانست و خاطرنشان کرد: مجموعه اشعار کتاب «یک شعر بیطاقت»، ده روز طول کشید تا سرودهشد.
وی در پاسخ به سؤال اعضا درخصوص کوتاهی اشعار تأکید کرد: هنرمند خوب کسی است که بتواند در چند مصراع یا بیت کوتاه یک حرف خوب بزند و تلاش نکنیم خیلی طولانی سخن بگوییم؛ چراکه میتوان در یک شعر کوتاه هم حرف زد.
شعباننژاد همچنین دربارهی غمی که اعضا در اشعار این مجموعه حس کردند گفت: یک شعر در ذهن هر فردی چیزی را تداعی میکند. هم شادی، هم غم در اطراف ما وجود دارد و بعضی وقتها همین غمها باعث امیدواری میشوند.
شاعر «یک شعر بیطاقت»، در ادامه عنوان کرد: سوژه اصلی اشعار این مجموعه خود نوجوان است و نوجوانی که وارد زندگی میشود باید بیاموزد که زندگی سرشار شادی و در کنارش سرشار از غمهاست و شایسته است برای به شادی رسیدن از بعضی غمها درس گرفت تا به آن تجربه زندگی رسید.
نقد آثار اعضا در پنجره دوم
شعباننژاد در پنجره دوم این نشست که با تصنیفی از ساقینامه و همنوازی سهتار و تنبور توسط اسماعیل فتاحی کیاسری کارشناس ارزیابی عملکرد و زهرا دیانی مربی ادبی مجتمع فرهنگیهنری سمنان آغاز شد، برای مخاطبان نوجوان خود شعر خواند، با آنان گفتوگو کرد، به پرسشهایشان پاسخ داد و به نوشتههای آنان گوش سپرد و نکاتی را برای تقویت توانایی هنریشان دربارهی آثار خوانده شده گوشزد کرد.
شاعر کتاب «یک شعر بیطاقت» با توجه به آثاری که توسط اعضا خواندهشد تأکید کرد: یک هنرمند برای اینکه با دیگران متفاوت باشد لازم است نگاه دیگری به اطراف خود داشته باشد و با دید خود به دنیای اطرافش بنگرد.
وی در این پنجره، پیرامون یک شعر خوب گفت: یک شعر وقتی خوب است که دارای ایهام باشد نه اینکه شاعر اینقدر مستقیم صحبت کند که خواننده به همان موضوع پی برد؛ بلکه شعر خوب این است که هرکسی برداشت خاص و جداگانهای از آن داشتهباشد.
شاعر کتاب «یک شعر بیطاقت» با اشاره به اینکه شعر و قصه روح دارند از اعضا خواست تا به لایههای زیرین شعرها در مجموعههای مختلف توجه داشتهباشند؛ چراکه یک شعر هم لایه رویی دارد و هم یک لایه پنهانی و دورنی که اهل شعر تنها لایه پنهانی آن را درک و پیدا میکنند.
شعباننژاد با اشاره به اینکه تا لحظهای که نفس میکشم یک کودک درون من زنده است گفت: کانون پرورش فکری بستر مناسبی برای آشنایی کودکان و نوجوانان با کتاب و مطالعه است و اعضای کودک و نوجوان در این مراکز، مطالعه کتاب را همیشه مورد توجه قرار دهند و به روز بودن در همه کارهای خود را مهم بدانند.
گفتنی است در پایان این نشست، مدیرکل کانون پرورش فکری سمنان از افسانه شعباننژاد با تقدیم لوح و هدیهای قدردانی کرد.