به گزارش ادارهکل روابط عمومی و امور بینالملل کانون؛ علیاصغر مونسان در جریان بازدید از نمایشگاه هفتهی ملی کودک با بیان اینکه کانون پرورش فکری از قدیم مرکز رشد و پرورش کودک و نوجوان است عنوان کرد که سازمان میراث فرهنگی در آینده باید مشارکت بیشتری در برگزاری برنامههای هفتهی ملی کودک با کانون داشته باشد.
معاون رئیسجمهوری با بیان اینکه در روزهای گذشته سازمان میراث فرهنگی در کاخموزهی سعدآباد نمایشگاهی با موضوع روز جهانی کودک برپا کرده است، افزود: این کارها بهتر است به صورت مشترک و در همکاری با کانون برگزار شود. مونسان در این رابطه گفت: برای این همکاری دیر نشده، چراکه در این کاخموزه فضایی برای کودکان ایجاد شده و من حتما سفارش میکنم که این کار با همکاری کانون انجام شود.
مونسان در ادامه بیان کرد که سازمان میراث فرهنگی به دنبال ایجاد یک جریان فرهنگی در کشور به ویژه برای کودکان است تا جامعه به اهمیت این موضوع پیببرند و به آن علاقهمند شود. او با ذکر اینکه این موضوعهای پایهای چون میراث فرهنگی و محیطزیست دارای اهمیت بسیاری هستند، گفت: بچهها باید اهمیت میراث فرهنگی را درک کنند و بدانند که تمدن و فکر یک کشور همین داشتههای تاریخی است.
آموزش صنایع دستی زمینهای برای همکاریهای بیشتر با کانون
رئیس سازمان میراث فرهنگی در این رابطه افزود: در دوران کودکی ما بچهها هر جایی یادگاری مینوشتند، ولی با ارائهی این آموزشها کودکان حافظان میراث فرهنگی کشور خواهند بود. او همچنین با اشاره به امکان همکاری معاونت صنایع دستی این سازمان در برگزاری برنامههای هفتهی ملی کودک گفت: در این نمایشگاه چند رشته از صنایع دستی دایر است، ولی با کمک معاون صنایع دستی انشاءالله این کارها در جشنوارههای بعدی گسترش پیدا کند تا کودکان و نوجوانان با رشتههای بیشتری آشنا شوند.
معاون رئیسجمهوری با اشاره به اینکه حفاظت از این پیشهها و صنایع یکی از وظایف این سازمان است گفت: این حفاظت یعنی آموزش دادن و تربیت کردن و ریشهی این آموزش و تربیت در سنین کودکی است. او همچنین به بحث گردشگری نیز پرداخت و گفت: در حوزهی گردشگری هم کودکان باید با مشخصات و الزامهای آن چون ایمنی در سفر و پاکیزه نگهداشتن محیط آشنا شوند و آموزش ببینند.
رئیس سازمان میراث فرهنگی با اشاره به اینکه جریانسازی فرهنگی این سازمان در حوزهی کودکان به تازگی آغاز شده است از اهدای کارت میراثبانان میراث فرهنگی به کودکان یاد کرد که به مانند طرح همیار پلیس، حساسیتهای کودکان برای حفظ میراث فرهنگی را افزایش میدهد. مونسان در رابطه با بحث فرهنگسازی گفت: من حتما به هر سه معاون سازمان تاکید خواهم کرد که تعامل بیشتری با کانونپرورش فکری داشته باشند، چرا که کانون نهادی حرفهای در این حوزه است و میراث فرهنگی نیز برای ورود به این عرصه میتواند از تجربههای کانون استفاده کند. او همچنین افزود که در همهی فضاهای میراث فرهنگی به ویژه سایتموزهها و کاخموزههایی چون سعدآباد و نیاوران این آمادگی وجود دارد که کانون پرورش فکری برای کودکان و نوجوانان برنامههای فرهنگی هنری اجرا کند.
آموزش کودکان باید در فضاهای شاد صورت بگیرد
مونسان همچنین مهمترین بخش برنامههای هفته ملی کودک را ایجاد شادی و نشاط برای کودکان دانست و عنوان کرد که این آموزشها باید در فضاهای شاد صورت بگیرد.
علیاصغر مونسان با بیان اینکه دورهی آموزش در فضای فشار و اجبار گذشته است گفت: امروزه آموزش به صورت ضمنی انجام میگیرد و پایداری بیشتری هم دارد. او همچنین موضوع فعالیتهای نمایشگاه هفتهی ملی کودک را مناسب دانست و گفت: پرداختن به موضوعهای روز و توجه به فضای مجازی و اینترنت در کنار فعالیتهای فرهنگی، هنری و ادبی محتوای مناسبی برای هفتهی ملی کودک است.
آمادگی برای ثبت ملی مراکز قدیمی کانون و بازیهای بومی و محلی
معاون رئیسجمهوری همچنین در بحث حفاظت از مراکز قدیمی کانون پرورش فکری در پارکها و مکانهای عمومی شهرها که محل پرورش هنرمندان و نویسندگان بسیاری هستند گفت: ثبت میراث ملموس شامل ابنیه و سازههایی است که ویژگی خاصی به لحاظ قدمت، معماری و یا حضور افراد مشهور دارند و به نظر من برای حفاظت از کتابخانههای کانون میراث فرهنگی میتواند این مراکز را ثبت ملی کند. او تاکید کرد که با ثبت ملی کتابخانههای کانون دیگر امکان تخلیه، تخریب و جایگزینی وجود ندارد.
مونسان در ادامه به بحث ثبت بازیهای بومی و ملی ایرانی پرداخت و گفت: ما اخیرا بازی چوگان را ثبت جهانی کردهایم و بازیهای کودکانه نیز میتواند به عنوان داشتههای فرهنگی کشور ثبت ملی شود. او مطرح کرد که شاید چون متولی مشخصی برای بحث بازیهای بومی وجود ندارد کسی به دنبال ثبت آن نبوده است، ولی این موضوع را با معاونت میراث فرهنگی درمیان خواهم گذشت و کانون هم به عنوان متولی میتواند این بازیها را برای ثبت به این سازمان پیشنهاد بدهد.
نیاز محوطههای تاریخی و موزهها به راهنمای ویژه کودکان
رئیس سازمان میراث فرهنگی در پاسخ به این سوال که چرا در موزهها و بناها و محوطههای تاریخی راهنمای گردشگری ویژه برای کودکان وجود ندارد؟ با بیان اینکه متاسفانه به موضوعهای فرهنگی به میزان درخور پرداخته نمیشود، گفت: موزهداری ما باید استاندارد باشد و برای مثال راهنمای صوتی در موزهها برای کودک و بزرگسال متفاوت است، ولی ما متاسفانه هزینهی استفاده از این موارد را نداریم و اندک بودجه نیز صرف نگهداشت موزهها میشود. او همچنین با طرح اینکه شرایط نگهداشت، ویترینها و دوربینها در موزهها استاندارد نیست گفت: داشتههای تاریخی کشور بسیار زیاد، ولی متاسفانه منابع این سازمان محدود است.
مونسان درعینحال افزود: به دلیل قوانین دولت جذب نیرو برای ما ممنوع است، اما اگر نیروهای داوطلب در کانون وجود دارد که میتوانند به این حوزه کمک کنند میتوانیم هماهنگی لازم را انجام بدهیم که این داوطلبان آموزش ببینند و برای کودکان و نوجوانان راهنمای افتخاری موزه شوند.
گفتنی است ویژهبرنامههای هفتهی ملی کودک تا ۲۰ مهر ۱۳۹۷ در مرکز آفرینشهای فرهنگی هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان واقع در خیابان حجاب ادامه دارد.