به گزارش روابط عمومی اداره کل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان همدان، جلسه شورای نخبگان با محوریت نوجوان محوری و بررسی مسائل و آسیبهای آنها در اتاق جلسات این اداره کل تشکیل شد.
در این جلسه علامه و یاسر عزیزیسعید از اساتید دانشگاه در رشته روانشناسی و فعال در حوزه نوجوان، پیام زمانی فعال فرهنگی و رسانه در حوزه اجتماعی و فرهنگی، حسین بهرامینوید معاون اسبق آموزش ابتدایی آموزش و پرورش و مدرس دانشگاه، مدیران مراکز همدان، کارشناسان اداره حضور داشتند.
در ابتدای این جلسه مدیرکل کانون پروش فکری کودکان و نوجوانان استان همدان ضمن خیرمقدم و تشکر از حضور اساتید و فعالان حوزه کودک و نوجوان اظهار کرد: کانون در تمام دوران فعالیت خود در زمینه تربیت کودک و کشف استعدادهای آنها بسیار توانمند عمل کرده و کارنامه درخشانی دارد اما در زمینه نوجوان کار کمتر صورت گرفته است.
معصومه ابراهیمی هژیر ادامه داد: در سال جاری محوریت کار در کنار کودک موضوع نوجوان است که باید با قدرت و جدیت با همکاری شما و سایر نهادها پیگیری شود و به نتیجه مطلوب برسیم.
در ادامه علامه، روانشناس فعال در حوزه نوجوان با اشاره به اینکه کانون این جلسه را با محوریت نوجوان برگزار کرده بسیار جای قدردانی دارد، گفت: من سالهاست بر روی نوجوانان کار میکنم و برای آنها کارگاههای تخصصی برگزار میکنم و آخریت طرح من طرح "شباب" بوده به معنی شناخت بیشتر، آرامش بیشتر و تاکنون 411 کارگاه برگزار شده و استقبال خوب بوده است.
وی به برگزاری جلسات متعدد در ادارات و نهادهای فرهنگی حتی در سطح استان اشاره و یادآور شد: متأسفانه در تمام سالهای فعالیتم هیچ خروجی مفیدی از این جلسات برای نوجوانان ندیدم.
این مدرس و فعال فرهنگی در حوزه نوجوان بیان کرد: شناخت نوجوان، نیازها و خواستههای آنها اهمیت داشته و آموزش باید برای مربی و والدین هم صورت بگیرد. وقتی شناخت مربی بالا برود سن برخورد او با نوجوان پایین آمده و این شناخت بسیاری از مشکلات را حل میکند.
در ادامه پیام زمانی، نویسنده، فعال رسانهای و دبیر متوسطه دوم با بیان اینکه هیچ کودکی بیاستعداد نیست، خاطرنشان کرد: یک راه برقراری ارتباط با نوجوان در تجربهای که با ارتباط با نوجوانان داشتهام، کشف استعدادهای آنهاست که با این اتفاق مسیر را برای او روشن کردهایم و او دیگر سردرگم نیست.
وی با استفاده از ابزار هنر برای برقراری ارتباط با نوجوان مانند نمایش و تئاتر با اجرای خود نوجوانان برای گروه سنی نوجوان اشاره و اظهار کرد: این اقدام نتیجه مطلوبی دارد و از طرفی هم باید نوجوانان شاخص را به گروه نوجوانان جامعه معرفی کنیم و ناامیدی را در آنها از بین ببریم.
زمانی ادامه داد: باید یک برنامه بلند مدت برای تشکیل این شورای نخبگان داشته باشیم و کار پیوسته باشد تا به نتیجه برسد و از ظرفیت دستگاههای متولی نهایت استفاده را ببریم.
سپس بهرامی نوید، معاون ابتدایی اسبق آموزش و پرورش بیان کرد: کار بر روی نوجوان بسیار مهم بوده اما متأسفانه ما میخواهیم با یک برنامه و شیوه نامه برای افرادی با ویژگیهای بسیار متفاوت یک کار انجام بدهیم که با پیچیدگیهای نوجوان جوابگو نیست و کار با شکست مواجه میشود.
وی با اشاره به هوش هیجانی و عدم کار بر روی آن تصریح کرد: تقویت و کار بر روی هوش هیجانی نوجوانان باید مورد توجه قرار گرفته زیرا یادگیری امری ذاتا احساسی است و اول باید احساس فرد به آن مطلب پیوند بخورد و شوق ایجاد شود تا یادگیری صورت بگیرد.
بهرامی نوید افزود: وقتی نوجوانی به کانون مراجعه میکند اما پایدار نیست علتش هوش هیجانی پایین او بوده که مربی باید آن را پرورش دهد.
وی با بیان اینکه دو دسته مربی و معلم داریم ادامه داد: معلمانی که عاشق هستند و گذشت زمان را متوجه نمیشوند و دسته دوم معلمانی که علاقه ندارند و دائم در سر کلاس خود به ساعت نگاه میکنند پس از این بحث نتیجه میگیریم که قبل از کار بر روی نوجوان باید روی مربی و معلم کار انجام داد و برای آنها دوره آموزشی برقرار کرد.
این معلم بازنشسته با اشاره به اینکه گاهی عدم انگیزه معلم را به پایین بودن حقوق او نسبت میدهند، خاطرنشان کرد: من 10 سال در امارات مدیر یک مجتمع آموزشی بودم و معلمان آنجا حقوق بسیار بالایی میگرفتند اما تجربه به من ثابت کرد که حقوق در معلم شدن نقشی ندارد و معلم نمیسازد.
سپس عزیزی، استاد دانشگاه در رشته روانشناسی یادگیری گفت: وقتی میخواهیم روی نوجوان کار کنیم باید ابتدا او را و همه ویژگیهای شخصیتی، رفتاری، احساسی و ... او را بشناسیم تا بتوانیم ارتباط برقرار کنیم و بدانیم که نوجوان امروز بسیار متفاوت با دوران شما مربیان است.
وی با تکمیل و به روز کردن تجهیزات در کانون برای ارتباط گیری با نوجوان تأکید و تصریح کرد: نوجوان امروز بسیار میفهمد و باید با او با سطحی بالاتر صحبت کرد و با او رفیق شد زیرا او از تفکر عینی به تفکر انتزاعی رسیده و میخواهد با همه بحث کند و این ابزاری است که خدا در این سن به او داده است.
این استاد دانشگاه با اشاره به نقطه اتصال افزود: برای نوجوانان نمیتوان نسخه واحد پیچید و در جزئیات با هم فرق دارند که باید مربی آن نقاط اتصال را پیدا کند و مربی باید روانشناسی رشد و یادگیری را خوب فراگرفته باشد و در این زمینه مطالعه و در دورهها شرکت کرده باشند.
وی ادامه داد: نوجوانان امروز با تمام بحثها و حرفهایی که در مورد آنها زده میشود بسیار مظلوم هستند زیرا والدین آنها به عنوان والدین دهه شصتی بوده که به عنوان والد نگران شناخته میشوند.
سپس مدیران مراکز فرهنگی- هنری کانون به ارائه نظرات و تجربیات خود پرداخته و علی محمدی مربی مسئول مرکز شهرستان قروه که جوانترین مربی مسئول کانون است خاطرنشان کرد: در مدت یک سال فعالیت خودم به این نتیجه رسیدهام که یک مربی و معلم باید با سلایق نوجوان امروز آشنا باشد، باید بداند که آنها به چه انیمه و فیلمی علاقه دارند؟، چه موسیقی آنها دوست دارند؟، باید به روز باشیم و هر روز اطلاعات خود را بالا ببریم.
در پایان این جلسه مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان گفت: این جلسه چند مصوبه دارد؛ مصوبه اول برگزاری دوره آموزشی رشد و یادگیری برای همه همکاران، مصوبه دوم ایجاد شورای نوجوانان و سوم برگزاری دوره آموزشی برای والدین.
ابراهیمی هژیر بیان کرد: فضای کانون باید مرکز تنفس، تردد و زیست کودک و نوجوان باشد و باید کارگاههای آموزشی به صورت مرتب و منظم برای نوجوانان، مربیان و والدین برگزار شود تا به نتیجه مطلوب برسیم.