به گزارش روابط عمومی اداره کل کانون استان زنجان؛ مسئول مرکز فرهنگی هنری علوم و نجوم گفت: ویژه برنامه هفته جهانی نجوم در مرکز علوم و نجوم کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان همزمان با تمام مراکز علمی و نجومی در سراسر کشور امسال نیز با شعار "نجوم ایران، همبستگی و تعامل" در طی روزهای تعیین شده در این هفته در محل مرکز علوم و نجوم برگزار گردید.
طلعت آقاجانلو به برنامههای این هفته اشاره کرد و ابراز داشت: در این برنامهها که از آغازین روز این هفته یعنی ۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ آغاز شده بود، آیتمهای متنوعی برای بازدید کنندگان مدعوین و دانشآموزان مراکز مختلف علمی برگزار گردید. با توجه به اینکه رویکرد امسال مرکز علوم ونجوم، دعوت از دانش آموزان مناطق محروم و گروههای کانونهای مساجد و پایگاههای کودک و نوجوان بود تا این عزیزان بتوانند از تمام پتانسیلهای موجود در مرکز و ابزارهای رصدی و آسماننما استفاده نمایند، میهمانان از اقصی نقاط استان زنجان خصوصا مناطق کمتر توسعه یافته و مناطق پایگاههای کتابخانه سیار شهری و روستایی زنجان به مرکز دعوت شدند و با هماهنگیهای از پیش تعیین شده در جریان برنامههای مرکز علوم و نجوم در طی هفته نجوم قرار گرفتند.
مربی فرهنگی مرکز علوم و نجوم همچنین در ادامه بیان کرد: در نخستین روز از این هفته، برنامه را با عنوان "نجوم راهنمای زندگی و نیز حفظ زمین پاک و حفظ آسمان تاریک " برای گروهی از دانشآموزان مناطق مختلف آموزش و پرورش برگزار نمودیم. اهمیت آسمان تاریک برای نسلهای آینده بشر، و نیز دانش نجوم بعنوان راهنمایی برای زندگی در سیارهی زمین بعنوان تنها سکونت گاه انسان مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت و مهمانان برنامه به اهمیت حفظ محیط زیست زمین برای زندگی بهتر در سالهای آینده پی بردند.
همچنین در روز بعدی این هفته با توجه به اوج گرفتن فعالیتهای خورشیدی در طی روزهای اخیر و توجه به شعار "علوم شهروندی و نقش دانشمند – شهروندان به منظور ترویج این بخش از علوم مبحث رصد لکههای خورشیدی و فورانهای عظیم خورشیدی که برای نخستین بار در تاریخ صد سالهی اخیر منجر به رویت شفقهای کم فروغ قطبی در عرضهای پایینتر جغرافیایی از جمله ایران گردید، در دستور کار اجرا برای دانشآموزان قرار گرفت و دانشآموزان با رصد فورانهای لکههای خورشیدی با اهمیت این فورانهای و طوفانهای مغناطیسی و اثرات آن بر اقلیم زمین و زندگی انسانها و تکنولوزیهای مورد استفاده آشنا شدند.
یکی از روزهای هفته نجوم اختصاص به دانشمندان این حوزه داشت که ما نیز در بخشهایی از برنامههای امسال به معرفی و شناخت کارهای ارزشمند و بینظیر دانشمندانی همچون خیام در مبحث تقویم نگاری و تنظیم تقویم پرداختیم و دانشآموزان را با مفاهیم تاریخ نگاری و تقویم نگاری آشنا کردیم.
استفاده از هوش مصنوعی در تمام بخشهای زندگی روزمره انسانهای امروزی مسالهای غیر قابل کتمان است که در مسالهی مربوط به روزجهانی و هفته نجوم نیز به آن توجه ویژه شده است. استفاده از به روزترین تکنولوژیهای دنیا در امر هوش مصنوعی و استفاده از این دانش در پیشرفتهای اخترفیزیکی مورد بحث قرار گرفت.
تقویم هفته نجوم سال ۱۴۰۳ امسال با حضور حداکثری دانش آموزان زنجان و نیز مناطق محروم برگزار شد و ورقی ماندگار در تاریخ برگزاری ۱۲ سالهی این برنامه در مرکز علوم و نجوم رقم زد.
آقاجانلو در پایان نیز گفت: بازدید از آسمان نما، برنامههای رصدی، نقد و بررسی فیلمهای نجومی، برپایی نمایشگاه نجومی و آثار نجومی اعضا، اهدا جوایز، برگزاری مسابقات ادبی و هنری همسو با برنامه و... از دیگرفعالیتهایی بود که در این هفته ضمن در نظر گرفتن عناوین و موضوعات هفته جهانی نجوم برگزار گردید.