در این گردهمایی پرشور که به همت کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و با همکاری انجمن ادبی«بخوان با ما»( مسئول اجرای طرح کرج، پایتخت کتاب ایران)، برگزار شد، شرکتکنندگان ضمن معرفی خود و توانمندیها و ظرفیتهایشان، بر اهمیت جایگاه کتاب در زندگی کودکان و نوجوانان تأکید کرده و به بررسی چالشهای موجود در این حوزه پرداختند.
زینب عاشری، مدیر کل کانون البرز، در ابتدای این نشست ضمن تشکر و قدردانی از تمامی فعالان مردمی که به صورت خودجوش و داوطلبانه و نه بر حسب وظیفه در این حوره مهم تلاش میکنند و با اشاره به اهمیت کتابخوانی در رشد فردی و اجتماعی کودکان و نوجوانان به توضیح بخشی از عملکرد کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برای توجه والدین به ویژه مادران به اهمیت کتابخوانی مانند تشکیل باشگاههای کتابخوانی مادران اعضا در مراکز کانون و افزوده شدن کتاب به زندگی روزمره خانوادهها پرداخت و افزود امیدواریم با حضور ارزشمند تک تک شما دغدغهمندان بتوانیم خانوادهها را با اهمیت این موضوع بیش از پیش آشنا کنیم؛ این مسئول در ادامه با بیان اهمیت جریان سازی به منظور فرهنگ سازی، از حاضران خواست نظرات خود در رابطه با این سوال که آیا خانوادهها به اندازه توجهی که به تغذیه و پوشاک فرزندان خود دارند، به کتاب و کتابخوانی نیز اهمیت میدهند؟ را مطرح کنند.
ساناز اسفندیاری، مدیر انجمن ادبی بخوان با ما و مسئول طرح کرج، پاییتخت کتاب ایران نیز در سخنانی ضمن قدردانی از کانون پرورش فکری البرز برای میزبانی این نشست، سرمایه گذاری امروز برای کودکان و نوجوانان را عامل مهمی برای رشد آنان در آینده دانست.
دیگر فعالان حاضر در این نشست نیز که اغلب مادرانی هم بودند که دغدغه کتاب خوان شدن فرزندانشان را داشتند، با بیان تجربیات، فعالیت ها و ظرفیتهای خود، و داستانهای جذاب و خاطرات شخصی، به اهمیت کتاب در شکلگیری شخصیت کودکان و نوجوانان اشاره کردند؛ آنها بر این باور بودند که در دنیای امروز که کودک ونوجوان با رسانههای مختلفی رو به رو است، کتاب میتواند به عنوان ابزار تربیتی مناسب، راهنما و الگوی کودکان باشد و خانوادهها باید از این ظرفیت به خوبی استفاده کرده و خودشان در این حوزه الکوی کودک و نوجوان باسند.
نویسندگان و مترجمان نیز با بیان چالشهای چاپ و نشر و ترجمه کتابهای کودک و نوجوان و اهمیت توجه به فرهنگ بومی در تالیف کتاب و انتخاب کتابهای مناسب، به نقش مهم ترجمه خوب در معرفی ادبیات غنی جهان به کودکان ایرانی پرداختند.
فرهنگیان نیز با ارائه طرحها و برنامههای نوآورانه، به اهمیت همکاری فرهنگ سازی مدارس و کتابخانهها در ترویج فرهنگ کتابخوانی تأکید کردند.
معرفی جشنواره قصهگویی به فعالان کتاب کودک و نوجوان کرج
یکی از بخشهای ویژه این نشست معرفی جشنواره قصهگویی کانون و بخشهای مختلف این جشنواره به فعالان حوزه کتاب کودک و نوجوان استان بود؛ خدیجه میرزایی، کارشناس فرهنگی و مسئول دبیرخانه استانی با بیان اهمیت نقش نویسندگان و فعالان کتاب در انتقال آموزههای غیر مستقیم به کودکان و نوجوانان با زبان و بیان امروز و نگاه و زاویهی نو، در مورد شرایط و نحوه ثبت نام در جشنواره سخن گفته و از تمامی فعالان خواست ضمن نوشتن داستانهای خلاق و معرفی کتابهای جذاب به قصهگویان از ظرفیتهای موجود برای معرفی این هنر و جشنواره در استان بهره ببرند.
توجه به قصه های بومی و افسانه های اقوام با توجه به نام گرفتن کرج، به عنوان «ایران کوچک»، از دیگر بخش های سخنان این کارشناس بود.
بر این اساس یکی از دستاوردهای مهم این همایش، تشکیل بانک اطلاعاتی از فعالان حوزه کتاب کودک و نوجوان بود. که کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با جمعآوری اطلاعات تماس و زمینه فعالیت این افراد، میتواند شبکهای قوی از فعالان این حوزه ایجاد کرد و از ظرفیتهای آنها به بهترین نحو استفاده کند.
همچنین این گردهمایی نشان داد که جامعهی ادبی کرج، جامعهای پویا و پرتلاش است که برای ارتقای سطح فرهنگی جامعه و پرورش نسل آینده تلاش میکند.
امید است که با همدلی و همکاری همه فعالان این حوزه، شاهد شکوفایی هرچه بیشتر ادبیات کودک و نوجوان در استان البرز باشیم .
گفتنی است این نشست صبح روز سهشنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۳ در سالن کتابخانه مرکز فرهنگی، هنری شماره ۳ کانون کرج، واقع در کرج، گلشهر ویلا، بلوار مصطفی خمینی، برگزار شد.