به گزارش روابط عمومی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان تهران، نشست تخصصی روز جهانی معلولین با عنوان"نحوه ارتباط موثر با اعضای دارای نیاز ویژه" روز دوشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۳ به مناسبت این روز و در مرکز ۲۱ کانون استان تهران برگزار شد.
در این نشست که با حضور مربیان و مربی مسئولان مراکز برگزار شد در ابتدا شرکتکنندگان به تماشای نماهنگ ویژه این روز که به کوشش واحد فرهنگی و روابطعمومی، با مشارکت مربیان کانون و به زبان اشاره تهیه شده بود نشستند. سپس دکتر همایون شاهمرادی رئیس بخش نابینایان کتابخانه عمومی پارک شهر ضمن اشاره به اهمیت شیوه ارتباطگیری موثر با اعضای دارای نیاز ویژه گفت:«قبل از هر چیز وقتی در مورد انسانهایی که دارای معلولیت هستند میخواهیم صحبت کنیم باید به بخش "فردیت" آن انسان توجه داشته باشیم. آن فرد معلول مانند هر انسان دیگری دارای فردیت مستقل میباشد پس در خطاب به این دسته از انسانهای جامعه باید گفت آن فرد نابینا یا آن فرد ناشنوا یا آن فرد دارای معلولیت جسمی حرکتی و ....».
سپس مربیان و مسئولان حاضر در نشست در پاسخ به سوال شاهمرادی که پرسید: «در مواجه با فرد دارای معلولیت بینایی، شنوایی و یا جسمی حرکتی چه سوالی برایتان ایجاد میشود؟» هر کدام تجربه زیسته خود در مواجه با این افراد را مطرح کردند و در نهایت وی در تکمیل صحبتهای حاضران افزود: "توجه به دو اصل در ارتباطگیری با افراد دارای معلولیت حائز اهمیت است؛ یکی پرهیز از نگاه خرافاتی و دیگری درنظر گرفتن اخلاقیات مرتبط با این دسته از افراد است". شاهمرادی در خصوص موانع فرهنگی افزود:" اینکه این نوع معلولیت در اثر ارتکاب به گناه در فرد معلول به وجود آمده و یا نگاه ترحمآمیز و تمسخر، اغراقآمیز و فراانسانی نسبت به اینگونه افراد باعث کنارهگیری از جامعه و انزوای این دسته میشود.
در بخش دیگری از این نشست امیر نساجیان عضو سابق مرکز ۲۱ تهران در خصوص بهکارگیری فنآوریهای جدید برای استفاده افراد نابینا مطالبی را بیان کردند. شاهمرادی در انتهای مباحث مطرحشده ضمن بیان آمار افراد معلول این نکته را بیان کرد که ۱۵ الی ۲۰ درصد جامعه را معلولین تشکیل میدهند ولی موانع فرهنگی که در کنار موانع ساختاری و فیزیکی شهری وجود دارد، مانع از حضور فعالانه این دسته از افراد در جامعه می شود؛ همچنین نباید فراموش کرد که افرادی که فعلا به لحاظ جسمی از سلامت برخوردارند، احتمال دارد در اثر سانحه یا بیماری در شمار افراد معلول قرار گیرند.
همچنین در حاشیه این نشست کارگاه نحوه برخورد اولیه، چگونگی گفت و گو، اصول همراهی و کمک کردن به با این افراد و و موارد مشابه برگزار شد. در پایان اساتید مدعو در کنار مربیان به بررسی کتابهای حسی لمسی تهیه شده توسط مربیان پرداختند. یادآور میشود شیوا جعفری کارشناس فرهنگی ستاد کشور نیز مهمان این برنامه بود.