به گزارش روابط عمومی اداره کل کانون پرورش فکری استان همدان، همه ما بزرگترها وقتی اسمی از نشریه دیواری میآید یاد خاطرات دوران مدرسه میافتیم که به مناسبتهای مختلف همراه دوستان و همکلاسیهایمان یک نشریه درست میکردیم و در این کار گروهی هر کس کارش مشخص بود. یکی مسئول جمعآوری مطالب، دیگری مسئول عکس و نفر بعدی کارش نوشتن مطالب و ... بود تا اینکه بعد از چند روز یک نشریه زیبا درست میکردیم و به معلم یا دبیر پرورشی تحویل میدادیم و اما روزی که آن نشریه در دیوار مدرسه نصب میشد با یک افتخار و غرور خاص از کنارش رد میشدیم و یا در مورد مطالب و عکسهایش برای بچهها توضیح میدادیم، فعالیتی که امروز در مدارس به دلایل متعدد کم و یا متوقف شده است.
اما از آنجا که کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان براساس رسالت خود که کشف، شناسایی و رشد کودکان و نوجوانان در رشتههای مختلف آن هم در کنار انجام کارهای گروهی و تعامل با یکدیگر است، نشریه دیواری به عنوان یک فعالیت فرهنگی، هنری و ادبی جایگاه ویژه داشته و مورد توجه مربیان و اعضا است.
در خصوص انجام کار نشریه دیواری با اعظم کیانی، کارشناس مسئول کانون همدان و کسی که رتبههای بسیاری را در این رشته در مناسبتهای مختلف کسب کرده است گفت و گو کردیم که دراین گزارش میخوانید:
کیانی در خصوص نشریه دیواری با بیان اینکه این فعالیت شامل مطالب خبری و گزارشی است و به نوعی زیر شاخهای از کار مطبوعات حساب میشود اظهار کرد: این فعالیت میتواند در ایجاد روحیه همکاری گروهی و رشد فکری در بین کودکان و نوجوانان موثر باشد همچنین فکر و قدرت هنری آنان را افزایش دهد.
وی افزود: روزنامه دیواری سادهترین و تنها مدلی از مطبوعات است که بیشترین پتانسیل را برای استفاده از خلاقیت و ابتکار دارد و حتی باعث شناسایی نوجوانانی شده که علاقمند به رشته روزنامه نگاری هستند.
کارشناس مسئول کانون همدان گفت: آموزش ساخت روزنامه دیواری به تمرین کار گروهی، کسب مهارت، تمرین برای رقابت فرهنگی، خبررسانی، سرگرمی و ذوق هنری کمک بسیار زیادی میکند که در نهایت باعث رشد خلاقیت و شکوفا شدن استعدادها میشود و این مهمترین دلیل است که در بین فعالیتهای کانون پرورش فکری جا خوش کرده است.
وی نشریه نگاری را اثری فرهنگی، هنری و ادبی به منظور خبررسانی، ارائه اطلاعات و انتقال مفاهیم اساسی مرتبط با موضوع نشریه معرفی و بیان کرد: کودکان و نوجوانان با توجه به مناسبتها و پروژههای پژوهشی مختلف با همکاری یکدیگر شروع به ساخت نشریه دیواری میکنند که سالها تجربه به من و سایر مربیان نشان داده این فعالیت بسیار مورد توجه اعضا بوده و برایشان جذاب است.
کیانی به معضلات امروز خانوادههای ایرانی به علت تک فرزندی بچهها در خانواده و پایین بودن سطح همکاری و تعامل اشاره و تصریح کرد: با توجه به تک فرزند بودن کودکان و نوجوانان در خانوادهها و کمرنگ شدن فعالیتهای جمعی و گروهی، نشریهنگاری میتواند در ایجاد روحیه همکاری، همفکری، تفاهم و تعامل گروهی در بین کودکان و نوجوانان بسیار موثر باشد زیرا هر کودک و نوجوانی با هر نوع توانایی میتواند وزنه خوبی برای گروه باشد و لزوماً هر یک از اعضای گروه به فراخور استعدادها، تواناییها و علایق خود مسئولیتی را عهدهدار میشود به طور مثال نویسنده طراح، خطاط، نقاش و حتی یک برنامهریز میتواند در گروه نشریهنگاری حضور داشته و به صورت گروهی به خلق یک اثر فاخر فرهنگی، هنری و ادبی بپردازند.
وی ادامه داد: با توجه به تنوع مطالبی که در نشریه است از قبیل داستان، مقاله و شعر میتواند مخاطبان بسیاری با گرایشها و علایق مختلف را جذب کند و فعالیت علمی پژوهشی مناسبی برای نوجوان امروز باشد.
این مربی فرهنگی مهمترین تمایز نشریه نگاری را از سایر فعالیتهای گروهی درکانون خلاقیت و ابتکار در تهیه آن خواند و خاطرنشان کرد: از آنجا که زیربنای تمامی فعالیتهای کانون پرورش فکری بر پایه خلاقیت پروری است و همه تلاش خود را در جهت ایجاد بستر مناسبی برای کشف استعداد و رشد خلاقیت بنا میکند، سعی میکند که به این فعالیت گروهی بیشتر پرداخته تا بتواند در جذب و پایدارسازی اعضای نوجوان و در ادامه ترویج فرهنگ مطالعه وظیفه خود را به نحو مطلوب انجام دهد.
وی در خصوص قوانین و روش تهیه نشریه دیواری توضیح داد و گفت: برای تهیه آن باید یک موضوع مشخص شود و طرحها و مطالبی را مرتبط با موضوع جمع آوری کرد و بعد در مقوای مخصوص نشریه با ابعاد ۱۰۰ در ۷۰ سانتیمتر توسط گروه مشخص و محدود (۳ الی ۵ نفر) از کودکان و نوجوانان تهیه کرد.
کیانی ادامه داد: استفاده از یونولیت، چوب و یا طرحهایی که حمل و نقل و جابجایی اثر را با مشکل مواجه میکند مجاز نیست؛ مهمترین بخش نشریه سخن سردبیر و یا سرمقاله است که همانطور که از عنوان آن پیداست حکم مقدمه کتاب را دارند. اعضای گروه در سخن سردبیر هدف خود را از تهیه نشریه بیان و به تحلیل موضوع نشریه میپردازند.
وی با بیان اینکه نشریه دیواری دارای ستونهای متعددی است که هر ستون دارای مطالب با ویژگیهای خاص است و با حفظ تناسب بین این بخشها میتوان در پایان اثری بار تاثیرگذاری بالا تهیه کرد، گفت:آنچه امروز با نام روزنامه دیواری میشناسیم در واقع یک نشریه دیواری است کانون همدان در سال جاری برای مربیان دوره آموزشی نشریه دیواری با موضوع قصهگویی را برگزار کرد که آثار بسیار زیبایی به دست ما رسید و در جشنواره قصهگویی به نمایش در خواهد آمد.
کارشناس مسئول کانون همدان به تهیه نشریه دیواری با موضوع بانو دباغ در راستای برگزاری این بانوی مقاومت اشاره و خاطرنشان کرد: نزدیک به 30 نشریه توسط اعضای از سراسر استان برای کنگره ارسال شد که در روز برگزاری کنگره در ورودی مجتمع ابن سینا تعدادی از آنها در معرض عموم و میهمانان قرار گرفت.
وی در پایان گفت: جشنواره نشریه نگاری در کانون پرورش فکری، جشنوارهای جذاب بوده که امید است این فعالیت چون سالهای گذشته برگزار شود و جانی تازه بگیرد.