امید و آرزوهای مادران در قصه ها و لالایی ها نمود می کند/ زیبایی و لطافت حضور قصه در اندیشه کودکان است

 نشست تخصصی جایگاه زنان در قصه های ایرانی با حضور علی رضایی، استاد دانشگاه، نویسنده و پژوهشگر هرمزگانی، پروین پشتکوهی، مدیرکل کانون هرمزگان، مربیان و قصه گویان مراکز در سالن اجتماعات اداره کل کانون هرمزگان برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان هرمزگان؛ علی رضایی با بیان اینکه مادران زمانی که قصه می گویند و یا لالایی می خوانند امیدها و آرزوها، بیم ها و ترس هایشان را بیان می کنند گفت: مادران زمانی که قصه می گویند و یا لالایی می خوانند در اصل قصه را پناهگاه خود قرار می دهند و حرف های دل خودشان را با زبان قصه و لالایی بیان می کنند. آرزوها و امیدهایشان را با این زبان برای کودکان خود که سنگ صبورشان هستند ابراز می  نمایند.

 وی در ادامه این نشست تخصصی با اشاره به داستان های مختلف ایرانی و تفسیر آنها از نگاه های مختلف افزود: گذشتگان در داستان ها طبیعت را به ما نشان می دهند و حرمت عجیب و زیادی برای طبیعت قائل بودند که نمود آن در سفره هفت سین دیده می شود.

 امید و آرزوهای مادران در لالایی ها نمود می کند/ زیبایی و لطافت حضور قصه در اندیشه کودکان است

 این مدرس دانشگاه و نویسنده هرمزگانی در ادامه با اشاره به جایگاه زنان در قصه ها ابراز کرد: چرا در قصه ها دیوها عاشق آدمیزاد می شوند؟ زیرا جهان بر مدار زایایی می چرخد و زایایی و زایش از آن مادر است. به همین دلیل در جای جای قصه های ما شخصیت زایا(زن) دیده می شود.

 رضایی با بیان اینکه بن مایه اکثر قصه ها مادر و زن است اظهار کرد: وقتی در داستان ها دقیق می شویم بن مایه داستان ها زن و مادر  است. نمونه بارز آن در قصه های "هزارویک شب"  دیده می شود که شهرزاد قصه گو با خردمندی و هوش خود جامعه را از خون ریزی نجات می دهد و یا در قصه "کدوی قلقله زن" پیرزن قصه در اوج عقل، درایت، آینده نگری، مدیریت و حسابگری کدو را به عنوان ابزاری برای رهایی از مشکلات و گذر از جنگل و مصائب آن استفاده می کند تا زیستن، اعتماد به نفس، روی پای خود ایستادن و حفظ حیات را به کودکان بیاموزد.

این پژوهشگر فرهنگ و هنر هرمزگان ادامه  داد: همین گذر از مصائب و مشکلات را در هفت خوان رستم هم می بینید و یا در قصه "خاله سوسکه" که فضای جامعه در این قصه طراحی می شود و با روکشی از لطافت و ظرافت با زبان کودکانه ارائه می شود تا برای کودکان قابل هضم و فهم باشد. درحالی که در لایه های مختلف این داستان ارتباط و رفتار اجتماعی، خانوادگی و نکات آموزنده بسیاری نهفته است.

 امید و آرزوهای مادران در لالایی ها نمود می کند/ زیبایی و لطافت حضور قصه در اندیشه کودکان است

 علی رضایی تاکید کرد: زنان و مادران باید در منتقل کردن و نشان دادن این مفاهیم و ظرفیت های قصه به کودکان تلاش کنند. لایه های درونی قصه را بیشتر بشکافند و نکات آن را با ظرافت برای کودکان بیرون بکشند. این استاد دانشگاه و نویسنده هرمزگانی گفت: قصه به ما اجازه می دهد ناگفته ها، ناشنیده ها و ناممکن ها را بیان کنیم و راهی برای برون رفت از مصائب و مشکلات پیدا نماییم.

 علی رضایی با تاکید بر اینکه زیبایی و لطافت حضور قصه در اندیشه کودکان است اضافه کرد: این موهبت را نباید از کودکان دریغ نماییم. زیرا قصه یک ابزار ارتباطی بسیار قوی است که اگر حساب شده استفاده و انتخاب شود تاثیر شگرف، عالی و عمیقی بر کودکان می گذارد.

 این پژوهشگر حوزه فرهنگ و هنر هرمزگان تصریح کرد: کتاب ها باید حساب شده و متناسب با سن کودکان و نوجوانان انتخاب شوند تا تاثیر درستی داشته باشند و این اقدام ارزشمند را کانون پرورش فکری کودکان با طبقه بندی سنی که در کتاب های تخصصی خود دارد به خوبی انجام داده است و خانواده ها با خیالی آسوده می توانند از این منابع داستانی استفاده نمایند.

در پایان این نشست به پرسش های حاضران پاسخ داده شد.

یاد آور می شود؛ دسترسی آنلاین این نشست نیز برای تمامی مراکز فراهم شده بود.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 4 =