به گزارش روابط عمومی اداره کل کانون البرز، صبح روز چهارشنبه، دوازدهم دی ماه ۱۴۰۳، در یک صبح زمستانی، انجمن ادبی و مرکز شماره ۴ کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان البرز، میزبان جمعی از نوجوانان مشتاق و«مریم کوچکی» نویسندهی کتاب «سنگ شانس شیرنشان»، بودند.
در این نشست جذاب که با عنوان «دو پنجره» برگزار شد، نوجوانان فرصت یافتند تا با نویسندهی کتاب به گفتوگو نشسته و از نزدیک با دنیای نویسندگی آشنا شوند.
مریم کوچکی، کارشناس ادبی، منتقد و نویسندهی کتاب، این برنامه را فرصتی برای آشنایی نویسندگان با ذائقهی مخاطب امروز دانست و بر اهمیت ارتباط مستقیم نویسنده با خوانندگان نوجوان تأکید کرد؛ وی همچنین به نوجوانان توصیه کرد که برای نوشتن داستان، به دنیای اطراف خود توجه کنند و از تجربیات روزمره خود الهام بگیرند.
مهتاب میرزاپور، کارشناس ادبی استان البرز، نیز بر اهمیت اینگونه نشستها برای رشد ادبی نوجوانان تأکید کرد و آنها را پلی بین نویسنده و مخاطب دانست، این کارشناس خطاب به نوجوانان گفت ما باید قدردان این فرصتهای باشیم که به راحتی میتوانیم با نویسنده دیدار و گفتو گو کرده و نقد و نظر خود را نسبت به اثر او مطرح کنیم.
در بخش بعدی این نشست، نوجوانان به طرح سوالات مختلفی درباره کتاب و فرایند نویسندگی پرداختند و نظرات خود را با نویسنده در میان گذاشتند؛ آنها همچنین از نویسنده خواستند تا دربارهی چگونگی انتخاب موضوعات داستان و روشهای نویسندگی برایشان صحبت کند.
چگونگی انتخاب محتوا، دلیل انتخاب شخصیتها، چگونگی برخورد نویسنده با کلیشههای جنسیتی، توجه به اصل غافلگیری در داستان، توجه به جهان اطراف و انتخاب سوژههای داستانی از بین افرادی که با نویسنده در ارتباط هستند، از جمله مباحثی بود که در این نشست مورد بحث قرار گرفت.
فرانک فروزانفر، کارشناس مسئول کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان البرز، در حاشیه این نشست از برگزاری اینگونه برنامهها ابراز خرسندی کرد و بر اهمیت تقویت روحیهی نقد و بررسی در کودکان و نوجوانان تأکید کرده و افزود برنامه دو پنجره یکی از ابتکارات جذاب کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است که با هدف تقویت روحیهی نقد و بررسی در کودکان و نوجوانان برگزار میشود.
وی افزود در این برنامه، اعضا پس از مطالعهی کتابهای مختلف، فرصت پیدا میکنند تا در جمع همسالان و با حضور نویسنده یا منتقد، نظرات و دیدگاههای خود را درباره کتاب بیان کنند
این مسئول ترویج فرهنگ کتابخوانی، تشویق کودکان و نوجوانان به مطالعهی کتابهای متنوع، تقویت مهارتهای نقد و تحلیل، آموزش مهارتهای لازم برای نقد و بررسی آثار ادبی، ارتباط مستقیم با نویسندگان و تقویت اعتماد به نفس در نوجوانان را از جمله اهداف اصلی این نشستها خواند.
خدیجه میرزایی، کارشناس فرهنگی کانون البرز نیز کتاب «سنگ شانس شیر نشان» را کتاب موفقی از نظر ارتباط با مخاطب بیان کرد که می تواند با تصویرسازی شفاف، مخاطب در هر گروه سنی را شناسایی و با او ارتباط برقرار کند .
دنیا یارمحمدی، مربی فرهنگی مرکز هشتگرد و از دیگر مربیان حاضر در این نشست نیز گفت گفتن جمله «من هم همین طور» نوجوانان پس از خواندن هر قصه، نشان میدهد که نویسنده داستان، لازم نیست به دنبال موضوعات عجیب و غریب باشد و باید مثل نویسنده این کتاب، مخاطب را به خوبی شناخته و از اتفاقات روزمره و تجربیات خود با زبان جذاب و سرگرم کننده برای جذب مخاطب بهره ببرد .
مهدی داوودی کیا، معلم پایه ششم مدرسه هیئت امنایی«ولی زاده» کرج که با جمعی از دانشآموزانش که کتاب را خوانده بودند، به این نشست دعوت شده بود گفت من به تازگی به استان البرز منتقل شدهام و این اولین بار است که به مرکز کانون در این شهر میآیم و خوشحال هستم که از این فعالیت خوب با کانون این استان آشنا شدم.
وی ضمن تشکر از برگزار کنندگان این نشست گفت بخشی از دانش آموزانی که در این نشستها صحبت میکنند و صاحب ایده و نظر هستند، از نظر درسی ممکن است در سطح خیلی عالی نباشند و من معلم، در این فضاها متوجه علاقهمندی و استعداد این گروه از بچهها میشوم .
این معلم همچنین ابراز امیدواری کرد که این نشستها به صورت مستمر و در صورت امکان با حضور دانش اموزان و والدین آنان برگزار و راهی برای شناخت بیشتر خانوادهها نسبت به استعداد و علاقهی فرزندشان باشد.
کاشت دو نهال، یکی به نام نویسنده و یکی به نام کتاب با هدف نگهداری فرهنگ مطالعه و زنده نگهداشتن زبان پارسی، پخش ویدیوی کوتاه معرفی نویسنده، رونمایی ازنقلشی تمبر تصویر کتاب اثر طاهره پورنقی، مربی مرکز شماره ۴ کانون کرج و جشن امضا از برنامههای حاشیهای برگزاری نشست ادبی« دو پنجره» در البرز بود.
لازم به توضیح است کتاب «سنگ شانس شیر نشان» ۱۰مجموعه داستان کوتاه «خانم پیر، خانم جوان،« ارثیهی عمه نازنین»، « آنفولانزا»« داروخانه ی شکوفه»« جاذبهی زمین» «بهار خواب» «بابای من» «وقتی نیلو گم شد» و «سنگ شانس» برای گروه سنی ۱۲ سال به بالا تالیف و از سوی نشر «گویا» در سال ۱۴۰۱، منتشر شده است و به گفته نویسنده تلفیقی از توجه به محیط اطراف و تخیل نویسنده است.
این نویسنده حتی برای تالیف داستان، گاهی یک تبلیغ تلویزیونی را دست مایه و ابزار خلق یک داستان برای نوجوانان قرار داده است.
در مجموع، نشست دو پنجره فرصتی ارزشمند برای نوجوانان است تا با نویسندهی مورد علاقهشان به گفتوگو بنشینند و از نزدیک با دنیای نویسندگی آشنا شوند. اینگونه برنامهها میتوانند نقش مهمی در ترویج فرهنگ کتابخوانی و رشد ادبی نوجوانان ایفا کنند.
.