به گزارش روابط عمومی اداره کل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان خراسان رضوی، سمیه سلامیراد، کارشناس مسئول ادبی استان، با اعلام این خبر گفت: «این نشست با حضور علیاصغر عزتیپاک و جمعی از نوجوانان علاقهمند به ادبیات و کتابخوانی برگزار شد. در این جلسه، نوجوانان عضو کانون به نقد و بررسی این اثر پرداختند.»
سلامیراد افزود: «به مناسبت دهه فجر، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان رضوی و حوزه هنری میزبان این نشست بودند. نوجوانان حاضر در این برنامه، که از اعضای باشگاه سیمرغ و انجمن ادبی آفتاب بودند، دیدگاههای خود را دربارهی این کتاب با نویسنده در میان گذاشتند.»
کتاب باغ کیانوش اثری است که با اقتباس از آن، فیلمی سینمایی به تهیهکنندگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و باشگاه فیلم سوره ساخته شده و هماکنون در سینماهای کشور در حال اکران است.
کارشناس مسئول ادبی استان ادامه دا: «این نشست که در بعدازظهر یک روز تعطیل زمستانی در سینما مهر کوهسنگی مشهد برگزار شد، با استقبال پرشور نوجوانان و خانوادههایشان همراه بود.»
در این برنامه، پرنیان هاشمی، حلما غنیآبادی، آترین خادم، کوثر ارزانی، ستایش حشمتی و غزل خاکسار، به عنوان منتقدان نوجوان، کتاب باغ کیانوش را از زوایای مختلفی بررسی کردند.
شخصیتپردازی، تعلیق در داستان، توصیف و صحنهپردازی، از جمله مباحثی بود که نوجوانان در نقدهای خود به آن پرداختند و نظرات خود را با نویسنده اثر در میان گذاشتند.
علیاصغر عزتیپاک، نویسندهی شناختهشده، در پاسخ به نقدهای نوجوانان کانون پرورش فکری به کتاب «باغ کیانوش»، اظهار داشت: «من سالهاست که با نوجوانان کار میکنم و بر این باورم که نوشتن برای این نسل بدون درک فضای ذهنی و اجتماعی آنها ممکن نیست. در پی انتشار این کتاب و با توجه به بحثهایی که دربارهی فیلم آن در جریان است، من هر ماه دو یا سه جلسه در سراسر کشور با اعضای کانون پرورش فکری برگزار میکنم. در هر یک از این جلسات، با دقت و جزئینگری مخاطبان نوجوانم شگفتزده میشوم و معتقدم که این نسل چند گام از نویسندگان پیش افتاده است. چه نویسندگانی که موضوعات روز را به نگارش درمیآورند و چه آنهایی که مانند ما، آثار تاریخی مینویسند. نوجوانان امروز بسیار تیزهوش و مایهی امید هستند.»
وی افزود: «در همین جلسهی اخیر نیز از اینکه این نوجوانان بهطور حرفهای و فنی به نقد یک اثر ادبی پرداختهاند، بسیار لذت بردم. پیشنهاد میکنم به تمامی دوستان و حاضران در این جلسه، که در گروه سنی بزرگسال قرار دارند، اگر میخواهند به آیندهی ادبیات کشور امیدوار باشند، حتماً با این نوجوانان ارتباط برقرار کنند و در کنار آنها حضور یابند.
علیاصغر عزتیپاک، نویسنده کتاب «باغ کیانوش»، در پاسخ به پرسشهای اعضای نوجوان کانون درباره تعدد توصیفهای بصری در آثارش توضیح داد: «من دلباختهی جزئیات و توصیفات دقیق هستم. در این کتاب، همچنین در آثار دیگرم مانند «زود برمیگردیم» و « آواز بلند»، بخش زیادی از مطالب نوشتهشده را حذف کردم تا نتیجهای منسجمتر حاصل شود. ذهن من بهطور طبیعی تصویری است و بیش از تحلیل، به توصیفات میپردازد، به همین دلیل تصاویر در آثارم نقش پررنگی دارند.»
وی در ادامه دربارهی شخصیت کیانوش در باغ کیانوش گفت: «در ذهن من، کیانوش شخصیت منفیای نبوده و همچنان هم نیست. این شخصیت از نگاه برخی نوجوانان که او را در حال مراقبت از باغش میبینند، شاید منفی به نظر برسد، اما از دیدگاه منِ نویسنده، او فردی است که به باغش غیرت دارد و در بزنگاههای حساس، رفتار متفاوتی از خود نشان میدهد. همین تضاد رفتاری، هدف من از خلق این شخصیت بود.»
نویسنده باغ کیانوش در پایان تأکید کرد که این کتاب کاملاً منفک از سلیقه و نیاز مخاطب نوجوان نوشته نشده است. او افزود: «من همیشه در کنار خودم چند نوجوان دارم و پیش از انتشار، آثارم را با آنها بررسی میکنم. در نگارش باغ کیانوش نیز بیشترین نظارت و کنترل از سوی مخاطبان اصلی، یعنی نوجوانان، صورت گرفته است. با این حال، همچنان مشتاق شنیدن نقدها و نظرات ارزشمند نوجوانان عزیز هستم.»
در حاشیه این نشست، عزتیپاک ضمن امضای کتاب برای اعضای نوجوان کانون، از نقدهای هنرمندانه و نگاه دقیق آنها قدردانی کرد.
گفتنی است رمان باغ کیانوش در بستر جنگ تحمیلی ایران و عراق روایت میشود و وقایع آن در روستایی از توابع شهر همدان رخ میدهد. داستان از جایی آغاز میشود که دو نوجوان به نامهای حمزه و عباس تصمیم میگیرند در روز جشن ازدواج پسر کیانوش به باغ او دستبرد بزنند. اما این ماجرا بهطور غیرمنتظرهای با سقوط یک هواپیمای بمبافکن عراقی در نزدیکی باغ و ورود خلبان آن به این مکان گره میخورد و رویدادهای هیجانانگیزی را رقم میزند.
این رمان که فضایی تاریخی و جنگی دارد، بستری مناسب برای گفتگو میان والدین و نوجوانان دربارهی زندگی در دوران دفاع مقدس فراهم میکند. باغ کیانوش علاوه بر روایت جنگ، به موضوعاتی همچون فقدان، شجاعت و پذیرش غم و از دست دادن نیز میپردازد و از این منظر، اثری تأملبرانگیز و عمیق محسوب میشود.
براساس این رمان، فیلمی سینمایی به تهیهکنندگی مشترک کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و باشگاه فیلم سوره ساخته شده است که نخستین اکران آن در چهل و دومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر صورت گرفت.
نشست نقد و بررسی این کتاب با حضور ۱۵ عضو نوجوان کانون پرورش فکری برگزار شد و در ساعت ۱۹:۳۰، با گرفتن عکس یادگاری و مراسم امضای کتاب توسط نویسنده، به پایان رسید.