به گزارش روابط عمومی اداره کل کانون پرورش فکری استان همدان، ششم اردیبهشت ماه هر سال، فرصتی ویژه برای ارج نهادن به فرهنگ کتابخوانی و اهمیت کتابخانههای سیار فراهم میشود.
این روز، به عنوان «روز کتابخانه سیار» در تقویم فرهنگی کشور ثبت شده و یادآور تلاشهای بیوقفهای است که در جهت گسترش دسترسی به دانش و اطلاعات در نقاط دورافتاده این کشور انجام شده است.
کتابخانههای سیار که نامش را کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان عجین شده نماد عشق به علم و فرهنگ است که با هدف ارائه خدمات کتابخوانی به مناطق دورافتاده و کمبرخوردار میرود.
مربیان کانون با خودروهایی پر از کتابهای ارزشمند، به دورترین نقاط رفته و با برگزاری برنامههای فرهنگی و آموزشی چون خوانش کتاب برای کودکان و نوجوانان، بازی و کاردستی، نمایش فیلم و قصهگویی و ... پرداخته و یک روز خاطرهانگیز را برای کودکان و نوجوانان رقم میزنند.
کتابخانههای سیار با هر امکاناتی یک پایگاه فرهنگی و اجتماعی برای کودکان، نوجوانان و اهالی یک روستا و محله هستند و به این وسیله به شناسایی و شکوفا شدن استعدادهای بالقوه کمک کرده و تفکر، اندیشه و نقد را از همان کودکی در بین آنها نهادینه میکنند.
از این رو به مناسبت این روز کتابخانههای سیار کانون استان همدان در شهرستانهای مختلف اقدام به برگزاری برنامههای مختلف کرده که در این گزارش میخوانیم:
کتابخانه سیار روستایی و شهری همدان
مربیان این دو مرکز سیار کانون پرورش فکری کودکان و نوجونان استان همدان به همراه مدیر کل و کارشناسان به سمت روستای کنجینه حرکت کردند. دانشآموزان در حیاط مدرسه منتظر بودند و با محض ورود ماشین کتابخانه سیار به سوی آن دویدند. همه روی موکت نشستند و با چشمانی پر از شور و اشتیاق منتظر اجرای برنامهها بودند.
مربی سیار شهری برای آنها قصه گویی با موضوع قهر و آشتی از حکمتهای نهجالبلاغه قصهگویی کرد. بعد مربی سیار روستایی برایشان نمایش " کاغذ زباله نیست" با هدف مواظبت از طبیعت و تفکیک کاغذ از دیگر زبالهها را اجرا کرد.
سپس بازی با صندلی برای آنها اجرا شد و در پایان بعد از خوانش کتابهای امانت داده شده به همه دانشآموزان جوایزی اهدا شد.
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان همدان در این برنامه گفت: توسعه ناوگان کتابخانههای سیار و تجهیز آنها به منابع جدید، از اولویتهای مهم ما در سال جاری است.
معصومه ابراهیمیهژیر با بیان اینکه کتابخانههای سیار نقش مهمی در ترویج فرهنگ کتابخوانی در مناطق محروم و کمبرخوردار دارند، افزود: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان همدان با ۳۸۵ هزار و ۲۹۴ جلد کتاب، ۳۱ کتابخانه ثابت، ۱۰ کتابخانه سیار، سه کتابخانه پستی و 31 مرکز فرهنگی هنری، دارای ۱۸ هزار عضو فعال است.
وی خاطرنشان کرد: این کانون با برنامهریزی دقیق و اجرای سیاستهای نوین به دنبال ایجاد فضایی پویا و خلاق برای نسل آینده است و رویکرد مربیان ما در کانون پرداختن به برنامههای فرهنگی- هنری و ادبی با موضوع نهجالبلاغه است.
کتابخانه سیار روستایی شهرستان ملایر
مقصد روستای محمود آباد ملایر بود. این کتابخانه میهمانی اهل ادبیات و شعر و داستان داشت؛ فریدون محمودی شاعر ملایری در این سفر محسن کریمی، مربی کتابخانه سیار را تا رسیدن به روستا همراهی کرد.
مدیر مدرسه به همراه دانشآموزان جلوی مدرسه منتظر بودند. تمام دانشآموزان سرودی زیبا با موضوع میهن خواندند بعد مربی کتابخانه سیار در مورد سعدی و آثار او با بچهها صحبت کرد و از اهمیت و تأثیر زبان بوستان و گلستان بر زبان امروز ما مطالبی را گفت.
محمودی برای آنها از دوران کودکی خود چند خاطره تعریف کرد. خاطراتش پدرانه و هوشمندانه انتخاب شده بود و میخواست به دانشآموزان توجه کردن به داشتهها و امکانات را یاد بدهد.
بعد از شعرخوانی این شاعر و نویسنده ملایری در حیاط مدرسه پارچهای به طول ده متر پهن کردیم و دانشآموزان دورتادور آن نشستند و با موضوع کتاب، کتابخوانی و آثار فرهنگی- گردشگری شهرستان ملایر نقاشی کشیدند. آنها با لذت تمام نقاشی میکشیدند و مربی این کتابخانه سیار توانسته بود یک روز خاطره انگیز را برای آنها رقم بزند.
کتابخانه سیار روستایی شهرستان نهاوند
کتابخانههای سیار کتابخانه سیار روستایی شهرستان نهاوند به مناسبت روز کتابخانه سیار با عنوان "نسیم اردیبهشت، لبخند کتاب" مهمان دانشآموزان پایه ابتدایی روستای زرامین علیا با هدف ترویج کتاب و کتابخوانی شد.
هادی لایقی به تشریح فعالیتهای کتابخانههای سیار پرداخت و با اجرای برنامههایی فرهنگی و هنری این روز را با دانشآموزان مدرسه زرامین علیا جشن گرفت. در این ویژه برنامه پس از قرائت آیاتی از قرآن کریم، گروه سرود مدرسه سرود جمهوری اسلامی ایران و دعای فرج همخوانی شد.
مربی کتابخانه سیار روستایی نهاوند قصه "کی از کی دانا تره" را برای دانشآموزان قصهگویی کرد. در ادامه کارگاه نقاشی با موضوع کتابخانه سیار روستایی و کارگاه سفالگری برگزار کرد و در پایان بازی فوتبال بین دانش آموزان انجام گرفت. امانت کتاب با شیرینی خوردن یک قاچ هندوانه پایان بخش این روز خاطره انگیز شد.
کتابخانه سیار روستایی شهرستان تویسرکان
کتابخانه سیار روستایی شهرستان تویسرکان به مناسبت روز جهانی کتابخانههای سیار برنامههای شعرخوانی، اجرای بازی و مسابقه نقاشی با موضوع کتابخانه سیار را در روستای میانده برگزار کرد.
کتابخانه سیار روستایی شهرستان بهار
کتابخانه سیار روستایی شهرستان بهار به مناسبت روز جهانی کتابخانههای سیار جشنی را در روستای آبرومند در مدرسه عصمت با ۱۸۰ دانشآموز با همکاری بخشداری شهرستان بهار و دهیار روستای آبرومند برگزار کرد.
در این روز برای دانشآموزان برنامههایی چون سرود دانشآموزان مدرسه، مسابقه، قصهگویی، خواندن شعر و نقالی و ... صورت گرفت.
مربیان کتابخانههای سیار کانون با اهدای کتاب به دست یک کودک و نوجوان میتوانند دنیایی از فرصتها را برای آنها باز کنند و امید است با همت مسئولان فرهنگی دایره نفوذ کتابخانههای سیار هر روز گسترش یابد و بتوانیم با ترویج فرهنگ مطالعه، جامعهای پویا و دانشمحور بسازیم. در این روز، به یاد داشته باشیم که هر کتابی یک دریچه به دنیای جدیدی است و مطالعه میتواند زندگیها را متحول کند.
کتابخانه سیار روستایی شهرستان کبورداهنگ
به مناسبت روز کتابخانههای سیار و هفته جهانی نجوم، کارگاه علمی نجوم در روستای بابان این شهرستان در مدرسه ابتدایی امام خمینی(ره) برای ۶۰ نفر دانشآموزان توسط مربی سیار برگزار شد.
این برنامه با افتتاح کارگاه نجوم سیار با هدف توسعه و ترویج علم نجوم در مناطق و روستاهای محروم و آشنا کردن دانشآموزان علاقه مند این مناطق با علم نجوم برگزار شد.
مربی کتابخانه سیار به معرفی کانون و برنامههای آن پرداخت و سپس کارگاه نجوم و معرفی تلسکوپ و طرز کار آن برای دانشآموزان گفته شد و مربی سیار به سوالات نجوم دانشآموزان پاسخ داد.