به گزارش روابط عمومی اداره کل کانون استان اردبیل، به مناسبت هفته جهانی نجوم که از ۸ تا ۱۵ اردیبهشتماه ۱۴۰۴ برگزار شد، مراکز مختلف کانون در استان اردبیل با اجرای مجموعهای از برنامههای هدفمند و جذاب، تلاش کردند تا کودکان و نوجوانان را با مفاهیم نجومی و زیباییهای آسمان شب آشنا کنند.
مرکز شماره پنج کانون اردبیل با محوریت کتاب «آسمان شب» برنامهای آموزشی برای آشنایی اعضا با کهکشانها، ستارگان، سیارات و ساختار منظومه شمسی برگزار کرد.
در کنار این فعالیت، نمایشگاه کتاب تخصصی در حوزه فضا و نجوم نیز برپا شد تا اعضا منابع موثق و جذاب علمی را از نزدیک مرور کنند.
علاقهمندان همچنین در جلسهای آموزشی در مرکز شماره دو اردبیل با عنوان «آموزش و ترویج علم» شرکت کردند که به تعمیق یادگیری آنها در حوزه علوم فضایی کمک کرد.
مرکز اصلاندوز با معرفی دایرةالمعارف نجوم و فضا به زبان ساده، بستری برای فهم مفاهیم پایهای فراهم کرد.
در ادامه، مسابقهی «پرسش و پاسخ فضایی» فضایی رقابتی و علمی ایجاد کرد و «بازی نجومی» بهعنوان بخش مشارکتی و خلاقانه، با هدف تقویت حافظه و تمرکز اجرا شد و مورد استقبال کودکان قرار گرفت. به برگزیدگان این مسابقات نیز جوایزی اهدا شد.
در مرکز انگوت، مربی فرهنگی با روایت قصهی علمی «ستاره در خواب» مفاهیم بنیادین علم نجوم را به زبانی کودکانه ارائه داد و سپس با معرفی کتاب «نجوم و فضا برای کودکان»، اعضا با نقش و کاربرد تلسکوپ آشنا شدند.
این مرکز همچنین از تلسکوپ جدید خود رونمایی کرد و کاربرد آن را در رصد اجرام آسمانی توضیح داد.
مرکز بیلهسوار با فضاسازی، نمایشگاه کتاب، مسابقات متنوع، معرفی شخصیت عمر خیام، شاعر و منجم ایرانی و اجرای برنامههای فرهنگی چون روخوانی کتاب «خورشید و ستارگان و سیارات»، پخش پویانمایی «ربات کشاورز» و برگزاری مسابقه ادبی «نامهای به آدم فضایی» برنامهای با بخش مختلف اجرا کرد.
همچنین با برپایی کارگاه بحث آزاد با حضور اعضای نوجوانان، در مورد امکان حیات در سایر سیارات بحث و تبادلنظر انجام شد.
در مرکز جعفرآباد، ویژهبرنامه «منجمین نوجوان» با حضور دانشآموزان مدرسه شهید رجایی در قالب طرح «کانون مدرسه» برگزار شد.
در این برنامه مربی فرهنگی با تأکید بر فعالیتهای علمی و پژوهشی، شخصیت خواجهنصیرالدین طوسی را بهعنوان یکی از پیشگامان علم نجوم معرفی کرد و کارگاه نشریه دیواری با موضوع منظومه شمسی، آموزش پدیدههای خسوف و کسوف و نمایشگاه کتاب را برگزار کرد.
مرکز فرهنگی و هنری نمین با برگزاری کارگاههای متنوع ادبی، نقاشی، کاردستی و کاغذتا با محوریت اجرام آسمانی، تلاش کرد تا مفاهیم علمی را در قالبهای خلاقانه به کودکان آموزش دهد. معرفی مفاخر ایرانی همچون حکیم عمر خیام و ابن هیثم، پخش پویانماییهای علمی و تولید داستانهای تخیلی درباره فضا، فضای آموزشی متفاوتی را برای اعضای مرکز فراهم کرد.
در مرکز نیر نیز ویژهبرنامهای علمی در فضای باز مرکز اجرا شد که در این برنامه، اعضا با ایفای نقش سیارات، ساختار منظومه شمسی را در قالب نمایشی خلاق به تصویر کشیدند.
همچنین با انجام بازیهای آموزشی، مفاهیم خسوف و کسوف به زبانی ساده برای اعضای کودک توضیح داده شد و در بخشی دیگر از این برنامه، نمایشگاهی از کتابهای علمی حوزه فضا و نجوم برپا شده و کتابهای «دایرةالمعارف نجوم» و «فضا و نجوم» معرفی و بخشهای از آن نیز روخوانی شد.