افتتاح باشگاه سیمرغ مشهد در جوار آرامگاه فردوسی؛ روزی به یادماندنی برای ادبیات کودک و نوجوان

در آستانه بزرگداشت حکیم سخن فردوسی توسی، باشگاه سیمرغ مشهد در محل آرامگاه فردوسی افتتاح شد.

به گزارش روابط عمومی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، آیین افتتاح باشگاه سیمرغ مشهد روز سه­شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴، هم‌زمان با بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی، در جوار آرامگاه این شاعر حماسه‌سرا در شهر توس برگزار شد.

سمیه سلامی ­راد کارشناس مسئول ادبی استان با اعلام این خبر گفت: رویداد «افتتاح باشگاه سیمرغ در استان خراسان رضوی» را می‌توان سرآغاز یک جریان نوین و هدفمند در زمینه کشف، پرورش و هدایت استعدادهای ادبی نوجوانان دانست. این طرح، با اتکا به ظرفیت‌ مربیان و اساتید متخصص، هم‌افزایی نهادهای فرهنگی و طراحی یک مسیر رشد پایدار، بستری فراهم خواهد کرد تا دانش­آموزان نوجوان و مستعد استان با آموزش‌های حرفه‌ای و فضای انگیزشی لازم، توانایی‌های ادبی خود را به شکلی اثربخش شکوفا سازند.

سلامی راد افزود: در این برنامه فرهنگی که با حضور بیش از ۸۰ شرکت کننده از جمله ۶۰ عضو باشگاه سیمرغ، مربیان ادبی و مهمانان ویژه همراه بود، فضای شورانگیزی از شعر، داستان و ادبیات را به همراه داشت.

در آغاز مراسم، محمدعلی خلاقی، معاون فرهنگی کانون استان خراسان رضوی، ضمن خوش‌آمدگویی به نوجوانان و مهمانان، گزارشی از روند شکل‌گیری باشگاه سیمرغ ارائه داد و گفت: «در مرحله نخست، ۲۲۰ دانش‌آموز مستعد از سوی مراکز کانون، مدارس و انجمن‌ها به ما معرفی شدند. پس از چند مرحله ارزیابی تخصصی، ۶۰ نفر از این نوجوانان به عضویت باشگاه سیمرغ درآمدند. از تیرماه، کارگاه‌های آموزش شعر و داستان برای این اعضا برگزار خواهد شد و پس از پایان امتحانات خردادماه، اطلاع‌رسانی فراخوان‌ این کارگاه‌ها انجام خواهد گرفت».

در ادامه، سه مهمان برجسته حوزه ادبیات کودک و نوجوان با حضور در مراسم، سخنانی انگیزه‌بخش برای نوجوانان و مربیان ایراد کردند:

مریم اسلامی، معاون آفرینش‌های ادبی کانون کشور:

او ضمن سپاس از دست‌اندرکاران استان خراسان رضوی و همکارانش در ستاد آفرینش‌ها، اظهار داشت: «در سرزمینی که مهد ادب و فرهنگ است، طبیعی‌ست که در هر گوشه‌اش استعدادهای درخشانی نهفته باشد. باشگاه سیمرغ با این هدف راه‌اندازی شده که بتواند گوهرهای پنهان ادبی را شناسایی و پرورش دهد.»

اسلامی با اشاره به تفاوت فرصت‌های امروز با گذشته افزود: «بسیاری از نوجوانان مستعد در گذشته به دلایل مختلف مجال رشد نیافتند. ما امروز موظفیم بستری بسازیم تا این فرصت را در اختیار نوجوانان بگذاریم. باشگاه سیمرغ نخستین حلقه از این زنجیره است. پس از آن، اعضا می‌توانند به باشگاه قاف راه پیدا کنند، جایی که شاعران و نویسندگان جوان در کنار اساتید برجسته کشور به شکوفایی بیشتری می‌رسند.»

او همچنین دیدار اخیر اعضای باشگاه قاف با وزیر آموزش و پرورش در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران را نمونه‌ای از تاثیرگذاری این فرایند دانست و گفت: «این مسیر، پلی‌ست میان استعدادهای خام امروز و چهره‌های ادبی فردا.»

غلامرضا بکتاش، شاعر کودک و نوجوان:

  «کمک کن مثل باران به کشف یک جوانه / کمک کن مثل یک ابر به استعداد دانه…»

بکتاش با زبانی صمیمانه و شاعرانه به نوجوانان گفت: «من هم، یک مربی کانونی‌ام. و افتخار آن را دارم که ۳۱ سال  است که در کنار بچه‌ها هستم. غلام­رضا بکتاش ضمن خواندن بیتی از سروده­های خویش خطاب نوجوانان حاضر در نشست گفت: شما هم مثل همین دانه‌ها هستید که با اندکی توجه، به گل‌های بزرگ ادبی تبدیل خواهید شد».راه­ و رسم شاعر شدن چگونه است؟ توصیه‌هایی کاربردی به نوجوانان کرد:

دغدغه چاپ نداشته باشید: «به چاپ اثر فکر نکنید. شعر خوب راهش را پیدا می‌کند. ابتدا باید خودتان قدر اثرتان را بدانید.»

صبور باشید: «نوشتن راه میانبر ندارد. باید مسیر را گام‌به‌گام طی کنید.»

حواس پنج‌گانه­تان را تقویت کنید: «نوشتن با دیدن، شنیدن و لمس دقیق جهان پیرامون آغاز می‌شود».

تقلید نکنید: «حتی اگر حافظ شوید، ولی خودتان نباشید، وجودتان اضافه است. ما یک حافظ داریم؛ شما خودتان باشید.»

بکتاش همچنین گفت: «شکوفایی آغاز راه است؛ پایداری در مسیر و تلاش برای تعالی، وظیفه‌ی اصلی شماست.»

در ادامه مریم علایی، کارشناس آفرینش‌های ادبی منطقه ۵ کشور با اشاره به فضای خاص مراسم گفت: «چه افتخاری بالاتر از این‌که در کنار آرامگاه حکیم فردوسی، در روزی اردیبهشتی، شاهد آغاز مرحله جدیدی از پرورش استعدادهای نوجوان باشیم.»

وی افزود: «افتخار دارم که استان خراسان رضوی در تقسیم وظایف ملی، به من واگذار شده و در کنار همکارانم در این استان در مسیر اجرای باشگاه سیمرغ همراه ایشان هستم.»

علایی با اشاره به جایگاه ویژه استان خراسان رضوی در طرح سیمرغ تصریح کرد: «در سطح کشور، استان خراسان رضوی جزو پیشگامان طرح بوده و با بالاترین آمار شناسایی و در مرحله دوم افتتاح باشگاه سیمرغ در صدر کشور قرار دارد. امیدوارم این پیشتازی ادامه یابد.»

او در پایان گفت: «هدف نهایی این مسیر، رسیدن به باشگاه قاف است؛ جایی که نوجوانان مستعد پس از گذراندن آموزش‌ها به شکوفایی برسند.»

در ادامه، اعضای باشگاه سیمرغ با اجرای شعرخوانی و داستان‌خوانی، بخش دیگری از استعدادهای خود را عرضه کردند. همچنین مربیان و کارشناسان کانون نیز با خوانش اشعار خود، محفل را باکلام موزون آراستند.

یکی از بخش­های ویژه برنامه، اجرای نقالی توسط تارا شیبانی، عضو باشگاه سیمرغ بود. او با روایت داستان «سیندخت»، نمایشی زنده از پیوند ادبیات کهن با هنر نوجوان معاصر ارائه داد.

سلامی ­راد کارشناس مسئول ادبی استان در پایان خاطرنشان کرد: هدف نهایی این طرح، هدایت منتخبان برتر به سطح ملی از طریق معرفی آنان به باشگاه کشوری «قاف» و فراهم ساختن زمینه‌ای برای حضور آن‌ها در فضای ادبی کشور است. امید است این حرکت، الگویی اثربخش و گامی بلند در مسیر اعتلای فرهنگ و ادبیات نوجوان ایران باشد. تقدیر از مهمانان برنامه، بازدید دسته­جمعی از آرامگاه فردوسی و مقبره‌الشعرا و ثبت عکس‌های یادگاری در فضای ادبی و تاریخی شهر توس، پایان‌بخش این روز ماندگار شد.

افتتاح باشگاه سیمرغ مشهد در جوار آرامگاه فردوسی؛ روزی به یادماندنی برای ادبیات کودک و نوجوان

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha