کانون پایگاه اصلی و مهم تئاتر است/ تقابل و تعارض، «ونوش و کوهستان» را جذاب کرده است

شهرام کرمی معتقد است کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با سابقه ۵۰ ساله در تئاتر هنوز هم پایگاه اصلی و مهم این ژانر است.

به گزارش اداره کل روابط عمومی و امور بین‌الملل کانون، شهرام کرمی، نویسنده نمایش «ونوش و کوهستان» که در سالن بوستان مرکز تولید تئاتر و تئاتر عروسکی کانون اجرا می‌شود، با اشاره به این‌که کانون آغازگر تئاتر کودک و نوجوان در ایران بوده و هنوز هم پایگاه اصلی و مهم این گونه است، گفت: من تئاتر را در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان آغاز کردم. سال ۱۳۷۲ بازیگر نمایش «خروسک پریشان» بودم و این دوره مرا به این سمت هدایت کرد.

تئاتر؛ نیازی ضروری برای بچه‌ها

کرمی تئاتر را برای بچه‌ها یک نیاز ضروری دانست و افزود: باید قبول کرد که کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان یک ظرفیت باسابقه و موثر در این حوزه است که باید گسترش پیدا کند. جمعیت مخاطبان و هنرمندان ما بیشتر شده ولی امکانات و زیرساخت‌ها و اعتبار مرکز تئاتر کانون به تناسب نیاز، رونق نگرفته است.

وی با بیان این‌که نمایش «ونوش و کوهستان» برگرفته از نمایش نامه «گرگ میاد می‌بردت» است، عنوان کرد: من در بیشتر ژانرهای ادبی و هنری فعالیت داشته‌ام. رمان، داستان، نمایش‌نامه و فیلم‌نامه ‌نوشته‌ام و به شکل مجزا برای مخاطب بزرگ‌سال و کودک و نوجوان کار کرده‌ام. بیش از ۳۰ اثر من چاپ شده و نمایش‌نامه «گرگ میاد می‌بردت» سال ۱۴۰۱ از سوی انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان منتشر شد.

کانون پایگاه اصلی و مهم تئاتر است/ تقابل و تعارض، «ونوش و کوهستان» را جذاب کرده است

کانون پایگاه اصلی و مهم تئاتر است/ تقابل و تعارض، «ونوش و کوهستان» را جذاب کرده است

نوشتن نمایش‌نامه «گرگ میاد می‌بردت» زمان زیادی برد

این نویسنده ادامه داد: نمایش‌نامه «گرگ میاد می‌بردت» را سال ۱۳۹۹ نوشتم. نوشتن این اثر برای من زمان زیادی برد. همه نویسنده‌ها برای نوشتن کار خود یک زمان مشهود و یک زمان نامشهود دارند. گاهی یک ایده سال‌ها در ذهن نویسنده است که همان زمان نامشهود آفرینش تلقی می‌شود. زمان نوشتن و یا در اصطلاح، عینی‌کردن ذهنیت، یک زمان مشهود است.

کرمی با اشاره به این‌که وسواس و نکته‌سنجی در اثر کودک و نوجوان بیشتر از کارهای دیگر است و همین موضوع زمان زیادی از من گرفت، بیان کرد: حجم نمایش نامه «گرگ میاد می‌بردت» و زبان ساده شاید این تلقی را ایجاد کند که نوشتن این اثر چه‌قدر راحت و با زمان مختصر است ولی واقعا زمان زیادی صرف کار کردم.

روح کودکانه و فانتزی نمایش‌نامه به خوبی در «ونوش و کوهستان» لحاظ شده است

نویسنده نمایش «ونوش و کوهستان» اظهار داشت: درباره اجرای نمایش‌نامه باید توجه کرد که کارگردان مولف دوم یک اثر نمایشی محسوب می‌شود. به شکل طبیعی تغییرهایی در متن و اجرا اتفاق افتاده است و من این را جزء ذات تئاتر و کارگردانی می‌دانم. در برخورد با اجرای نمایش‌نامه‌هایی از من که دیگران اجرا می‌کنند هیچ‌وقت توقع ندارم اثری که زنده می‌شود شبیه چیزی باشد که من فکر کرده‌ام.

او ادامه داد: برای همین گاهی از زنده‌شدن نمایش‌نامه‌هایی که نوشته‌ام، شگفت‌زده می‌شوم و برخی موارد هم اثری متفاوت را ناظر هستم که شبیه تصورهای من نیست. درباره این اجرا روح و ماهیت کودکانه و فانتزی نمایش‌نامه به خوبی لحاظ شده بود که برای من قابل انتظار بود.

کانون پایگاه اصلی و مهم تئاتر است/ تقابل و تعارض، «ونوش و کوهستان» را جذاب کرده است

شیفتگی بچه‌ها در برابر هر اثر هنری نوعی نیاز و باور است

این کارگردان و مدرس دانشگاه در مورد واکنش و استقبال مخاطبان از نمایش «ونوش و کوهستان» خاطرنشان کرد: بچه‌ها عاشق هنر و تئاتر هستند. کافی است یک نمایش به آن‌ها احترام بگذارد و برای آن‌ها اجرا شود. شیفتگی و شور بچه‌ها در برابر هر اثر هنری نوعی نیاز و باور است. برای همین واکنش بچه‌ها مثل بزرگ‌ترها نیست.

کرمی با بیان این‌که بچه‌ها پیش‌زمینه ذهنی درباره آن‌چه خواهند دید، ندارند و آزادانه و رها با اثر هنری برخورد می‌کنند، گفت: در این فرایند، تخیل و همذات‌پنداری آن‌ها چنان فعال می‌شود که حتی مجهولات اثر هنری برای آن‌ها منجر به خیال‌پردازی آگاهانه برای حل مجهولات می‌شود. به نظر من با توجه به طراحی و تنوع صحنه، لباس، بازی‌های روان و کارگردانی متکی بر داستان‌گویی قابل فهم، اجرای نمایش‌نامه با استقبال مواجه شده است.

نویسنده نمایش «ونوش و کوهستان» مضمون نمایش‌نامه را درباه دوستی و مهربانی ذکر کرد و افزود: دو شخصیت اصلی نمایش‌نامه یعنی ونوش و کوهستان که گرگ و گوسفند هستند، سعی دارند با هم دوست باشند. همین تقابل و تعارض موقعیت نمایش‌نامه را جذاب کرده است. نمایش‌نامه نوعی ساختار و داستان ضد کلیشه دارد. سعی کردم از کلیشه‌های رایج متن و موضوع نمایش‌نامه‌های این گونه، که برای کودکان و نوجوانان نوشته می‌شود، فاصله بگیرم.

وی در مورد نام‌گذاری سال ۱۴۰۴ به عنوان سال توسعه و تعمیق تئاتر از سوی مدیرعامل کانون، اظهار داشت: باید به این سیاست خوش‌بین بود. چنانچه اشاره کردم ظرفیت تئاتر کودک و نوجوان بسیار وسیع است و سیاست‌گذاری هنری می‌تواند منجر به برنامه‌ مشخص برای توسعه تئاتر و این ژانر شود. سابقه ۵۰ ساله تئاتر کانون، امکانات و نیروی انسانی، اعتماد گروه هنرمندان و به‌ویژه مخاطبان و خانواده‌ها بستر کارهای بزرگ‌تر در این حوزه است.

نمایش «ونوش و کوهستان» مناسب گروه سنی سه سال به بالا است و ساعت ۱۸:۱۵ بر روی صحنه مرکز تئاتر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان می‌رود.

علاقه‌مندان می‌توانند برای تهیه بلیت به سایت تیوال مراجعه کنند و برای دریافت اطلاعات بیشتر و هماهنگی برای اجرای صبح ویژه مدارس و مهدهای کودک با شماره تلفن‌های ۰۹۰۳۴۹۹۰۲۸۵ و ۰۹۲۲۳۹۳۲۸۹۲ تماس بگیرند.

کانون پایگاه اصلی و مهم تئاتر است/ تقابل و تعارض، «ونوش و کوهستان» را جذاب کرده است

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha