به گزارش روابطعمومی ادارهکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان فارس، همزمان با فرا رسیدن ایام سوگواری سید و سالار شهیدان، حضرت امام حسین (ع)، مجموعهای از ویژهبرنامههای فرهنگی با عنوان «کودکان عاشورایی» و دستسازههای حسینی در مراکز فرهنگیهنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان برگزار شد. این برنامهها با هدف آشنایی کودکان و نوجوانان با سیره اهل بیت (ع)، واقعه عاشورا، تقویت باورهای دینی، ترویج فرهنگ کتابخوانی و نیز تأکید بر سیاستهای مخاطبمحوری، خانوادهمحوری و مرکزمحوری طراحی و اجرا گردید.
در مرکز فرهنگیهنری استهبان، در ۱۰ تیر ۱۴۰۴، برنامهای ویژه با حضور اعضا پسر برگزار شد؛ که با پخش کلیپی از زیارت عاشورا و معرفی وقایع کربلا آغاز شد. پس از قرائت دعا، یکی از اعضاء به شرح حوادث مهم ماه محرم، تاسوعا و عاشورا پرداخت. در ادامه، قصه حضرت علیاصغر (ع) با معرفی کتاب «قصههای کربلا» روایت شد؛ و سپس اعضاء در شعرخوانی کتاب «هنگام باران» مشارکت کردند. اجرای نوحه توسط یکی از اعضاء همراه با سینهزنی دستهجمعی، نواختن نی توسط یکی دیگر از اعضاء، و برگزاری دستهروی با نوای «باز این چه شورش است» از دیگر بخشهای این مراسم بود. در پایان از اعضاء با شربت پذیرایی شد.
مرکز فرهنگیهنری شماره دو صفاشهر نیز ویژهبرنامه «کودکان عاشورا» را با سه رویکرد «نوجوانمحوری»، «خانوادهمحوری» و «مرکزمحوری» برگزار کرد. در بخش نخست، برنامهریزی و اجرای فعالیتها از سوی اعضاء نوجوان انجام شد که شامل قصهگویی، نقالی، شعرخوانی، گلستانخوانی و تولید آثار هنری با موضوع «آب و ادب عاشورایی» بود. در بخش دوم، با حضور والدین، نشست صمیمانهای برگزار شد؛ که طی آن باشگاه کتابخوانی و شورای والدین معرفی گردید؛ و مربیان درباره کارگاههای تابستانی از جمله «فرزندپروری آگاهانه» توضیحاتی ارائه دادند.
مشارکت نوجوانان در فرآیند ثبتنام والدین، زمینهای برای تجربه مسئولیتپذیری و تعامل مؤثر آنان فراهم ساخت. در بخش سوم نیز با فضاسازی عاشورایی و نمایش آثار تولیدشده توسط اعضاء، تلاش شد؛ مفاهیم دینی در بستر فعالیتهای فرهنگی و هنری برای نسل کودک و نوجوان نهادینه شود.
در مرکز فرهنگیهنری صدرا نیز طی روزهای هفتم و هشتم تیرماه، ویژهبرنامهای با هدف تقویت هویت دینی کودکان، معرفی چهرههای شاخص عاشورایی، ارائه کتابهای مذهبی با محوریت عاشورا، ارتباطسازی میان قیام کربلا و وقایع معاصر منطقه از جمله جنگ با رژیم صهیونیستی و آمریکا، توسعه کتابخوانی، جذب اعضاء جدید و تحکیم پیوند خانوادهها با مرکز برگزار شد.
در این برنامه، شورای والدین تشکیل شد؛ و با همکاری کانون یاران، فضاسازی عاشورایی، پخت حلوا و تهیه شربت انجام شد. همچنین تقسیم وظایف میان اعضاء برای اجرای فعالیتهایی نظیر قرائت قرآن، مداحی، قصهگویی، معرفی کتاب و شعرخوانی صورت گرفت.
قصهگویی «بزرگترین دختر عالم» توسط اعضاء دختر، طراحی سفرههای خانگی حضرت رقیه (س) و ارسال عکس آن، شعرخوانی درباره حضرت علیاصغر (ع)، روایت داستانی از آبآوری حضرت عباس (ع) و بازنویسی آن از نگاه مشک ایشان، نقاشی خلاق، اجرای ادبی برنامهای با عنوان «اگر جای مشک عموجان عباس بودم»، مداحی و سینهزنی اعضاء پسر با همراهی دختران، معرفی سقاخانهها و تاریخچه آنها از دیگر بخشهای این مراسم بود.
در پایان، از حاضران با حلوا و شربت نذری پذیرایی شد؛ و بخشهایی از زیارت عاشورا قرائت گردید. همچنین نمایشگاهی از آثار تصویری، نقاشیها و دلنوشتههای اعضاءدر پایان دهه محرم در این مرکز برپا شد.
در سایر مراکز فرهنگیهنری استان نیز برنامههای متنوعی با هدف ترویج مفاهیم عاشورایی برگزار شد. مرکز فراشبند کلاسهای عمومی ویژه پسران شامل شعرخوانی، کاردستی خیمه، گفتوگو پیرامون واقعه محرم، بازی و مسابقه چیستان و نیز کلاس تخصصی فن بیان و نقالی برگزار کرد.
مرکز لارستان نیز در روزهای هشتم ونهم تیر ۱۴۰۴، میزبان برنامه «میهمانان کوچک امام حسین (ع)» بود. این برنامه ویژه کودکان و نوجوانان پسر اجرا شد؛ و شامل قرائت قرآن، معرفی شخصیت حضرت رقیه (س)، مداحی و شعرخوانی اعضاء، سینهزنی سنتی، برپایی نمایشگاه آثار عاشورایی و مراسم زنجیرزنی بود.
کتابخانه سیار روستایی شماره دو شیراز در دهم تیر ۱۴۰۴، روستاهای سلطانآباد و گچی به فعالیتهایی نظیر معرفی ماه محرم، ساخت کاردستی شمع، نقاشی و امانت کتاب پرداخت.
مرکز نورآباد نیز در همین روز برنامههایی از جمله معرفی وقایع عاشورا، فضاسازی پانلی، کتابخوانی، ساخت کاردستی، نوشتن نامه و طلب حاجت از امام حسین (ع)، و جلسات تندخوانی برگزار کرد.
مرکز شماره پنج شیراز نیز درهم تیر ۱۴۰۴، به مناسبت دهه محرم با حضور والدین واعضاء به اجرای برنامههایی نظیر معرفی ایام و وقایع عاشورا، معرفی کتاب «بزرگترین دختر عالم»، اجرای سرود و نوحهخوانی پرداخت.
در مرکز اقلید نیز در ۱۱ تیر ۱۴۰۴، ویژهبرنامهای با محوریت شعرخوانی عاشورایی، نوشتن خلاق، بازیهای گروهی و نمایش فیلم برگزار شد.
مراکز سیار روستایی در شهرستانهای جهرم، سپیدان، و پاسارگاد نیز در دهه اول محرم با برگزاری فعالیتهایی چون گفتوگو پیرامون شخصیت امام حسین (ع) و یاران ایشان، شعرخوانی، ساخت دستسازههای محرم، معرفی کتاب، نمایش فیلم، برپایی موکب نقاشی و پذیرایی در فضایی سیاهپوش، به استقبال ماه محرم رفتند.
ویژهبرنامه «هدیه خوبان» نیز در مرکز صدرا با تمرکز بر معرفی کتابهای اخلاقی و دینی، ارزشگذاری به هویت دینی و ملی، تقویت حس همدلی و دوستی، توسعه کتابخوانی و جذب اعضاءبرگزار شد. اعضاء در این برنامه با قرائت سوره کوثر به صورت دستهجمعی، اجرای سرود جمهوری اسلامی ایران، قرائت حدیث کسا، شعرخوانی منظومه «هنگامه باران»، ساخت دستسازههای حسینی و مشارکت در فعالیتهای فرهنگی همراه با والدین و کانون یاران حضور پرشوری داشتند.
در مرکز فسا، هیأت آب آفتاب برنامهای شامل عزاداری، نوحهخوانی، سینهزنی، قصهگویی، مسابقه و پذیرایی در ۱۱ و ۱۲ تیر ۱۴۰۴، برگزار کرد.
در مرکز ارسنجان نیز برنامههایی چون پردهخوانی، قصهگویی، معرفی کتاب «قصه کربلا»، عزاداری و دعاخوانی برای کودکان و نوجوانان اجرا شد.
همچنین در دهه نخست محرم ۱۴۰۴، موکب امام حسین (ع) با همت اعضای کتابخانه سیار روستایی آباده در روستاهای شورجستان و دهبالا برپا شد. هدف این برنامه ترویج سیره اولیاء دین و معرفی رشادتهای عاشورا و فرهنگ حسینی بود. در این مراسم، کودکان با در دست داشتن پرچم امام حسین (ع) به در خانهها رفته و با نذر شربت، ایام محرم را گرامی داشتند.
در مرکز فیروزآباد نیز با همکاری هیأت متوسلین به حضرت علیاصغر (ع) و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، ویژهبرنامهای با محوریت آشنایی کودکان با قیام امام حسین (ع) برگزار شد. این برنامه شامل تلاوت قرآن، قصهگویی، مسابقه، شعر خوانی و نوحهخوانی بود.
مرکز شماره دو جهرم در شب دهم تیر۱۴۰۴، با اجرای برنامههایی همچون قصهگویی، بحث و گفتوگو، ساخت کاردستیهای گروهی و تعزیهخوانی اعضاء نوجوان، فضای معنوی و هنری ویژهای برای شرکتکنندگان فراهم کرد. همچنین، در روز چهارشنبه ۱۱ تیر ۱۴۰۴، نیز برنامههایی از قبیل سینهزنی، زنجیرزنی و تعزیه میدانی با موضوع حضرت قاسم (ع) را در محوطه مرکز برای عموم اجرا نمود.
در مرکز قیروکارزین، کلاسهای مختلف فرهنگی همچون سفالگری با موضوع «دیو شبیهسازی به اسرائیل ظالم»، آمادهسازی دستسازههای حسینی شامل پیکسل نمدی و پاسویجی توسط اعضاء دختر کانون یاران، کارگاه ساخت ماکت و جلسات گلستانخوانی با تاکید بر خوانش و معنی آیات برگزار شد. اعضاء مرکز در خلال فعالیتها از خاطرات پیادهروی اربعین و موکبهای زیارتی خود گفتگو کردند؛ و فضای صمیمی و معنوی خلق شد.
مرکز آباده نیز در عصر ۱۱ تیرماه با حضور دختران نوجوان و برپایی کارگاه دستسازههای حسینی (پویش هدیه خوبان)، همراه با بازی و فضاسازی مناسب، برنامههای متنوعی را اجرا کرد.
مرکز نیریز نیز در دهم تیر ۱۴۰۴، با برگزاری کارگاه ساخت دستسازههای حسینی در قالب پویش «هدیه خوبان» فعالیت نمود؛ و به نذر بزرگترین دختر عالم اختصاص یافت.
در مرودشت، در روزهای هشتم و نهم تیر ۱۴۰۴، ویژهبرنامه کودکان عاشورایی را با همکاری شورای والدین برگزار شد. این برنامه شامل روانخوانی سوره فجر منسوب به امام حسین (ع)، معرفی وقایع کربلا به صورت پردهخوانی، خوشنویسی با تکنیک انگشت و رنگ، مراسم سینهزنی و پذیرایی بود.
همزمان با فرارسیدن ماه محرم، گردهمایی «کودکان عاشورایی» با حضور اعضاء و والدین در مراکز فرهنگیهنری «راوی» و «مهر» نیز برگزار شد. این برنامه با هدف آشنایی کودکان با مفاهیم عاشورایی، شامل فعالیتهای متنوع فرهنگی، هنری و مذهبی از جمله آشنایی با قرآن، ساخت کاردستیهای محرمی، قصهگویی عاشورایی، معرفی کتابها و شخصیتهای کربلا بود.
برپایی این ویژهبرنامهها، فرصت مناسبی برای نهادینهسازی مفاهیم دینی و عاشورایی در ذهن و قلب نسل کودک و نوجوان فراهم آورد. این فعالیتها ضمن ایجاد پیوند عاطفی با اهل بیت (ع)، به ارتقاء سطح آگاهی دینی، تقویت مهارتهای فرهنگی و هنری، و گسترش تعامل میان اعضاء و خانوادهها کمک شایانی کرد.