به گزارش روابط عمومی اداره کل کانون پرورش فکری استان همدان،روایات، داستانها و اشعار محرم در گوش و دلمان حک شده و با وجود اینکه سالهاست آنها را شنیدهایم، نه تکراری میشوند و نه فراموش بلکه هنوز هم روضهها اشک بر مظلومیت حسین (ع) را بر گونهها جاری میکند و اشعار مصیبت ۱۴۰۰ سال قبل را زمزمه روح و جانمان میکند.
اشعار و روایات آیینی که میراث و یادگار ما از گذشتگان است، به قدری در دل و جانمان رخنه کرده که هر سال با همان روایات به یاد شهدای کربلا عزاداری میکنیم.
در همدان آیین محرم از دستههای عزاداری گرفته تا سقاخوانی و تعزیهخوانی تنوع دارد اما اشعار و ابیات آن هنوز از دستنویسهایی است که از گذشتگان به یادگار مانده و بوی تازگی میدهد.
یکی از مراسمهای عزاداری در همدان برگزاری مراسم سقاخوانی است که بسیاری از ارادتمندان به امام حسین (ع) در حالیکه با یک دست مشک آب و با دست دیگر کاسهای در دست دارند، به یاد تشنهلبان کربلا، عزاداران را سیراب میکنند.
این سنت دیرینه به همت و عشق همدانیها به امام حسین (ع) و حضرت ابوالفضل العباس (ع) در استان همدان پا بر جا و نشانه ارادت همدانیها به سقای دشت کربلاست.
بر همین اساس مهدی طراوتی، یکی از شاعران آیینی همدان اظهار کرد: شعر آیینی در همدان و منطقه جغرافیایی کل همدان ریشه دارد و قدمای شعر و ادبیات این سرزمین منظومههای اثرگذار و اصیلی را خلق کردهاند اما همچنان مغفول ماندهاند.
وی عنوان کرد: ادبیات آئینی تنها شامل شعر نمیشود و به طور کلی نوشتههای منظوم و منثور در حوزه عاشورا و غدیر و مناسبتهای مختلف مذهبی و دینی را باید جزو ادبیات آیینی دانست و در همدان نیز آثاری فراوانی در این حوزه نگاشته شده است.
این مربی ادبی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان همدان اضافه کرد: متأسفانه این آثار در یک موقعیت واحد در دسترس قرار نگرفتهاند و در پستوی خانهها پنهان شدهاند.
وی بیان کرد: کتابهای دستنویس تعزیه در شهرها و روستاها از این جمله آثار هستند که باید به سمت چاپ و نشر رسمی هدایت شوند.
طراوتی خاطرنشان کرد: مرثیه قاسم ابن الحسن، حضرت علی اکبر و علی اصغر و شرح حالات حضرت رقیه در خرابه شام مرثیههای متقدم و مورد توجه مردمان ماست و از این اشعار در مداحیها استفاده میشود.