به گزارش اداره کل روابط عمومی و امور بینالملل کانون، حمید کیانیان سرپرست مؤسسه خیریه توانمندسازی و هنری بچههای «باران» از مشکلات کودکان کمتوان سخن گفت و تغییر فرهنگ برخورد با این شهروندان را خواستار شد.
این هنرمند که گروه تئاتری را با عضویت افراد دارای نیازهای ویژه سرپرستی میکند در پاسخ به این سوال که بزرگترین چالش پیش روی این کودکان و نوجوانان چیست، گفت: «چالشی که پیش روی این بچههاست، دقیقا چالشی است که بزرگسالان کم توان نیز به آن مبتلا هستند. در خود فرورفتگی، طردشدن از جامعه، پرتوقع و تنبل بودن آسیبهایی است که این افراد به آن مبتلا هستند. این چالشها به واسطهی خانواده و جامعه برای آنها ایجاد شده است و باید برای برطرف کردن آن اقدام کرد.»
کیانیان شیوهی برخورد غلط خانوادهها با فرزندان معلول را زادهی عدم آموزش درست دانست: «وقتی در یک خانواده معلولی به دنیا میآید، آن خانواده بیش از حد به کودک خود خدمات میدهد. این سرویسدهی باعث پرتوقع و تنبل شدن بچهها میشود.
کارگردان نمایش «پرنده و فیل» افزود: حال این فرزندان وارد جامعهای میشوند که آنها را جدی نمیگیرد و خدماتی به آنها نمیدهد. آنها وارد جامعهای میشوند که شهرسازی و ایاب و ذهاب مناسب ندارد، فرهنگ درستی برای برخورد با او وجود ندارد، قطعا باور آنها برای بازگشت به خانه قوت میگیرد. دیده شده است که این افراد خانهنشین شدهاند و هیچ فعالیتی انجام ندادهاند.»
او تبعات این خانهنشینی را انزوا و تنفر این افراد دانست: «جامعه هیچ امکاناتی به آنها نمیدهد، بنابراین آنها با جامعه قهر میکنند و این اتفاق زادهی فرهنگ غلط ماست.»
کیانیان گفت: «در همین راستا ما اول باید فرهنگسازی در خانواده را آغاز کنیم. بهزیستی موظف به برپایی کلاسهای آموزشی و درمانی شود تا خانوادهها با نوع برخورد با هر معلول آشنا شوند. میدانیم که هر معلولیت نیازمند توجه و آموزشهای متفاوت است ولی خانوادههای ما آمادگی لازم را ندارند. هر خانوادهای در این شرایط بسته به فرهنگ و نوع مطالعهی خود با این موضوع روبرو میشود که 90 درصد این برخوردها اشتباه است. این خانوادهها باید در دورههای روان درمانی شرکت کنند و با نیاز هر کودک آشنا شوند. در عین حال باید در جامعه موانع را از پیش روی این افراد بردارد.
این کارگردان خاطرنشان کرد: ما پارکهای مناسبسازی شده مخصوص این کودکان نداریم. محلههای تفریح برای این شهروندان نداریم. در رستورانها و مراکز خرید محل رفت و آمد برای این افراد تعبیه نشده است. اگر این اتفاقها بیفتد قطعاً این افراد خود را جزیی از جامعه میدانند.»
وی ادامه داد: «این افراد هیچ امکاناتی ندارند. نه اتوبوس، نه مترو، نه مراکز آموزشی مستقل. تاکسی سرویس مخصوص به خود ندارند. درست است که در تهران برای جانبازان ون و اتوبوس طراحی شده است اما محدود است. اما در جایی همچون مشهد نه پارک داریم و نه سینما. هیچ مرکز عمومیای برای این افراد مناسبسازی نشده است. پیادهروهای ما آنقدر پایین و بالا هستند که امکان رفت و آمد در آنها وجود ندارد و باید برای تمام این معضلات چارهای اندیشید.»
این هنرمند تغییر مدیریتی را یکی از دلایل ضعف در رسیدگی به این دسته از شهروندان خواند: «در این سالها ما یاد گرفتهایم که از نهادها توقع نداشته باشیم. نهادها کاری انجام نمیدهند چون با تغییر هر مدیر برنامهها تغییر میکند. بسیاری از مدیرها صرفا بیلانسازی میکنند و بعد از رفتن آنها، مدیر جدید تمام اولویتها را تغییر میدهد. ما از مسوول و نهاد و سازمانی همکاری نمیخواهیم و گمان میکنم باید از مردم همکاری بخواهیم. باید یاد بگیریم در همهی رشتههای فرهنگی و هنری، خود مردم اقدام بکنند و در جهت فرهنگسازی در این امر هم بکوشند.»
وی این بخش از سخنان خود را اینطور ادامه داد: «در تمام دنیا شیوهی نگهداری از معلولان به نحوی است که عزت افراد از بین نرود.»
کیانیان سخنان خود را اینطور پایان داد: «اما مهمترین مساله تغییر نگاه مردم است. ما مراکزی را ایجاد کردهایم و عدهای برای دیدن و دل سوزاندن برای معلولان میآیند. دلشان میسوزد و کمک مالی میکنند. ما باید معلولان را ابتدا انسان بدانیم، برای جنسیت آنها رسمیت قایل شویم و در پایان بدانیم محدودیتهایی دارند. امیدوارم این فرهنگ غلط تغییر کند.
گفتنی است برنامههای روز جهانی و هفته ملی کودک از 15 تا 21 مهر در مرکز آفرینشهای فرهنگی هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان واقع در خیابان حجاب تهران برگزار میشود.
کد خبر: 272451
تاریخ انتشار: ۴ مهر ۱۳۹۶ - ۱۱:۳۵
- چاپ
برگزاری کلاسهای آموزشی و درمانی برای خانوادههایی با فرزندان معلول ضرورتی است که باید سازمان بهزیستی به آن توجه کند.