بزرگ‌ترین مشکل کتاب‌خوانی جامعه، عدم مدیریت و برنامه‌ریزی است

این نویسنده باسابقه کودک و نوجوان در جشن کتاب‌خوانان برتر مراکز کانون استان تهران گفت؛ ما بچه‌های کتاب‌خوان داریم اما در بخش سرمایه‌گذاری و برنامه‌ریزی در حوزه کتاب ضعیف عمل کرده‌ایم.

به گزارش روابط عمومی اداره کل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان تهران در آیین تجلیل از برگزیدگان کتاب‌خوانی مراکز کانون استان، محمدرضا شمس نویسنده باسابقه کودک و نوجوانان بابیان مطالبی در رابطه بااهمیت کتاب‌خوانی در جامعه گفت: این تفکر اشتباهی است که بچه‌های دیگر کشورها از بچه‌های ایرانی کتاب‌خوان‌تر هستند. آنچه تفاوت دارد این است که در دیگر کشورها مسئولان امر، به کتاب‌خوانی کودکان و نوجوانان توجه بیشتری نشان داده و برای آنان بهتر برنامه‌ریزی می‌کنند.

شمس در این دیدار صمیمانه که با حضور بیش از 400 نفر از اعضای کتاب‌خوان برگزیده و مربیان مراکز کانون استان برگزار شد با اشاره به علاقه‌اش به مطالعه در دوران کودکی گفت؛ من در کودکی بسیار کتاب می‌خواندم و از هر فرصتی برای کتاب خواندن استفاده می‌کردم، اما نویسندگان محدودی در آن دوران داشتیم و کودکان مجبور بودند کتاب‌های بزرگ‌سال را مطالعه کنند. اما امروزه  نویسندگان موفق و پرکاری برای کودکان و نوجوان می‌نویسند و در دسترستان قرار داده‌اند.

لازم به توضیح است که محمدرضا شمس پس از پیروزی انقلاب اسلامی، با نوشتن شعر همکاری خود را با  نشریۀ "کیهان بچه‌ها" آغاز کرد. سپس به نوشتن داستان پرداخت و بعدها با مجله‌های رشد نوآموز، کودک و دانش‌آموز، سروش کودک و نوجوان و... همکاری کرد.
نخستین کتاب این نویسنده با عنوان "اگر این چوب مال من بود"، در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به چاپ رسید. یک سبد سیب، خواب و پسرک، افسانه روباه حیله‌گر، اگر این چوب مال من بود، هشت‌پا ، قصه‌های ترسناک و... از برخی آثار این نویسنده است.

این نویسنده با سابقه در پاسخ به این پرسش که چرا نویسندگان ایرانی حاضر به نوشتن کتاب‌های طنز نیستند اذعان داشت: نویسندگان ما روایت کردن را خوب می‌دانند اما چگونه روایت کردن را بلد نیستند. هر کتاب باید به‌گونه‌ای که می‌خواهد نوشته شود. من معتقدم که اصولاً نویسندگان ما حاضر به ریسک و خطرپذیری نیستند و به دنبال تجربه‌های جدید نمی‌روند و متأسفانه برای همین مسئله است که آثارمان خوانندگان کمتری دارد. نویسندگان ما هرکدام با یک لحن، فن و یک‌گونه از ادبیات می‌نویسند و مرتب شیوه و تکنیک خود را تکرار می‌کنند. 

نویسنده مجموعه داستان «دیوانه و چاه» فاصلۀ ادبیات کودک و نوجوان ایران را با ادبیات جهان بسیار نزدیک دانست و خاطرنشان کرد؛ اگر شورای کتاب کودک نویسندگان بیشتری را در جشنواره‌های ادبی معرفی می‌کرد، قطعاً این امید وجود داشت که نوبل ادبیات جهان به آثار ایرانی تعلق بگیرد. زیرا خیلی از نویسندگان ایرانی با نویسندگان کشورهای دیگر برابری می‌کنند.

وی در رابطه با سرانه مطالعه در ایران  گفت؛ ازنظر کمیت در انتشار کتاب وضع مناسبی نداریم  و صنعت نشر ما در وضعیت خوبی قرار نگرفته است اما مقصر را نباید رسانه‌هایی مثل تلویزیون و اینترنت دانست. عدم مدیریت و برنامه‌ریزی بزرگ‌ترین مشکل اصلی این حوزه است .

شمس ادامه داد؛ به لحاظ کیفی، در حوزه کتاب کودک و نوجوانان این پتانسیل وجود دارد که آثار ایرانی وارد بازارهای جهانی شود و  در تبلیغ کتب ایرانی در دنیا، سازمان‌های مربوطه می‌توانند مؤثر باشند.

نویسنده داستان‌های کودک و نوجوان گفت؛ دوست داشتم در مورد جنگ بنویسم اما  تنها یک داستان با این مضمون نوشتم که درصدد نوشتن داستان‌های دیگری با موضوع  جنگ هستم.

جشن تجلیل از کتاب‌خوانان برتر مراکز کانون استان تهران، صبح روز پنج‌شنبه دوم آذرماه 1396 در سالن شهید بهنام مجموعه آفرینش‌های فرهنگی و هنری کانون با حضور بیش از 400 عضو و مربی برگزیده در بخش‌های طراحی پوستر، کتاب‌خوانان برتر، طرح‌های کتاب‌خوانی و اقدام پژوهی برگزار شد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 0 =