به گزارش اداره کل روابط عمومی و امور بینالملل کانون، مرکز آفرینشهای فرهنگی هنری کانون صبح روز چهارشنبه ۲۰ آذر میزبان برگزاری دومین نشست هماندیشی پنجمین جشنواره ملی اسباببازی بود که با حضور دبیر جشنواره و فعالان عرصه تولید اسباببازی برگزار شد.
در این نشست دبیر پنجمین جشنواره ملی اسباببازی گفت: بازی، زبان مشترک تمام کودکان دنیاست و اسباببازی ابزار آن است. بچهها با بازی میآموزند، رشد میکنند و به دنیای تجربههای سازنده وارد میشوند.
وی ادامه داد: پنجمین جشنواره ملی اسباببازی بر آن است تا با همراهی تولیدکنندگان، کارآفرینان و کسانی که سودای آبادانی و رونق اقتصاد فرهنگ را درسر میپرورانند، کاستیها و موانع موجود بر سر راه توسعه و گسترش صنعت اسباببازی را شناسایی کند و با همراهی و هماندیشی صاحبنظران و اصحاب اندیشه و جلب سیاستگذاریهای حمایتگرایانه دولتی، راه پرپیچ و خم و دشوار این صنعت را اندکی هموارتر کند.
محسن حموله در بخش دیگری از سخنان خود یادآور شد: انتظار میرود دستگاهها و نهادهای مرتبط با صنعت اسباببازی برای اجراییشدن برنامهها و غنای آن و ارائه راهکارهای مناسب برای بهبود وضعیت تولید، رشد و توسعه آن بکوشند تا به چشماندازهای توسعه متوازن دست یابند.
دبیر پنجمین جشنواره ملی اسباببازی با اشاره به کانون پرورش فکری به عنوان یکی از متولیان پرورش قابلیتهای فرهنگی، هنری و باروری خلاقیت کودکان، افزود: کانون بر آن است تا بستر مناسبی برای بروز ایدههای نو و پشتیبانی از هنرمندان و صاحبنظران حوزه اسباببازی را فراهم آورد تا طرحی نو در افکند و در حوزه اسباببازی شاهد ارائه طرحها، ایدههای نو و محصولات مناسب و در خور کودکانمان باشیم.
او افزود: ما برآنیم تا با حمایت از ایدهپردازان و طراحان اسباببازی و عروسکهای ایرانی و توجه به فعالیتهای محققان و پژوهشگران به گسترش ارتباط با مراکز علمی و دانشگاهی پرداخته و با همافزایی و همکاری با سازمانهای دولتی و بخش خصوصی مرتبط با اسباببازی به شناخت مسائل و مشکلات این حوزه و بهبود نسبی آن کمک کنیم. در همین راستا بخشهای متنوعی برای پنجمین جشنواره ملی اسباببازی از سوی خود دستاندرکاران این صنعت برنامهریزی و اجرا خواهد شد.
وی اظهار کرد: کانون از جشنواره چهارم هدف، مسیر و برنامهریزی جشنواره ملی اسباببازی را با همفکری اهالی این صنعت انجام داده است چون اعتقاد داریم این باعث همافزایی بخش دولتی با بخش خصوصی که متولی صنعت اسباببازی است و بیشتر از ما دغدغه دارد، طراحی شده است.
حموله در پایان سخنان خود درباره برنامههای طراحی شده، گفت: نمایشگاه تخصصی دستاوردهای صنعت اسباببازی ایرانی، نمایشگاه ترویجی بازی و اسباببازی، انتخاب طرحها و اسباببازیهای برتر، بخش علمی شامل برگزاری نشستها و کارگاهها، برپایی بازار اسباببازی، برپایی نمایشگاه آثار عروسکسازان ایرانی (در این دوره نمایش آثار عروسکسازان ایرانی مورد توجه ویژه قرار گرفته و بخشهایی از فضاهای نمایشگاهی به این موضوع اختصاص دارد)، شادپیمایی اسباببازیها و عروسکها، رونمایی از کتابهای حوزه اسباببازی، رونمایی از اسباببازیهای جدید ایرانی، تقدیر از فعالان و پیشکسوتان حوزه اسباببازی، اجرای نمایش محیطی با موضوع بازی و اسباببازی، توجه به مناطق محروم و اجرای تماشاخانه و بازیخانه سیار در استان سیستان و بلوچستان همزمان با ایام جشنواره ملی اسباببازی از برنامههای مدنظر است.
در این بخش از نشست نماهنگی دربارهی روند برگزاری پنجمین جشنواره ملی اسباببازی پخش شد.
سپس محسن رجبی به عنوان دبیر کمیته نمایشگاه تخصصی جشنواره درباره تأثیر اقتصادی جشنواره و نمایشگاه در حوزه اسباببازی گفت: جشنواره چهارم نتایج خوبی به همراه داشت و تمام بخشهای صنعت و بازار اسباببازی منتظر برگزاری جشنواره هستند و این رویداد توانسته بر روند تولید اسباببازی تأثیرگذار باشد.
وی افزود: امسال تولیدکنندگان اسباببازی جشنواره را جدیتر گرفتهاند و جشنواره بر اقتصاد صنعت اسباببازی تأثیر مثبتی داشته است.
رجبی درباره بخشهای نمایشگاه تخصصی اسباببازی در پنجمین جشنواره ملی اسباببازی اظهار کرد: علاوه بر دستاندرکاران حوزه اسباببازی در نمایشگاه، فعالان حوزه عروسک و همچنین بازار اسباببازی را داریم.
وی یادآور شد: ما نسبت به دوره گذشته با افزایش ۱۰۰ درصدی حضور تولیدکنندگان مواجه هستیم. ۱۶۰ تولیدکننده با ۲ هزار محصول در جشنواره پنجم حضور دارند.
در ادامه، نماهنگی دیگر از جشنواره پنجم پخش شد.
سپس لیلا بابایی مسئول اجرایی جشنواره اسباببازی درباره کمیته علمی جشنواره ملی اسباببازی توضیح داد: نتایج نظرسنجیهای دوره گذشته نشان میدهد بخش علمی جشنواره بسیار پرمخاطب است. در این دوره با هدف رشد دانش و آگاهی فعالان عرصه اسباببازی، همزمان با روزهای برگزاری جشنواره کارگاهها و نشستهایی تدارک دیده شده است.
وی ادامه داد: برگزاری سه نشست تخصصی «آموزش و پژوهش در صنعت اسباببازی»، «صنایع خلاق فرهنگی و بومساخت ایرانی» و «بررسی آثار روانشناختی بازی و اسباببازی» قطعی شده و دو کارگاه «با محوریت برندسازی اسباببازی» و «شخصیتسازی در بازی و اسباببازی» نیز در پنجمین جشنواره ملی اسباببازی برگزار میشود.
در این بخش از نشست، نظرهای تعدادی از حاضران و دستاندرکاران اسباببازی از جمله «ثبت روز اسباببازی» مطرح شد.
سپس عرفان افشار به عنوان مسئول اجرایی نمایشگاه ترویجی بازی و اسباببازی، توضیح داد: تمرکز ما در بخش ترویجی حضور گروههایی است که بتوانند فعالیتهای آموزشی نیز ارائه دهند. امسال ارائه خدمات گروهها با افزایش وسعت غرفهها در غرفههای گروهها انجام میشود.
وی افزود: در نمایشگاه امسال، صبحها بازدید مدارس، مهدها و مراکز فرهنگی و هنری را مدنظر داریم. بعدازظهرها برنامه برای عموم مردم است.
در بخش دیگری از این نشست احسان عسگری نماینده صدا و سیما نیز درباره حمایت این سازمان از پنجمین جشنواره ملی اسباببازی توضیح داد: شبکه کودک در حوزه اسباببازی فعالیت میکند و ما سال گذشته طی برنامهای به موضوع ساخت عروسک در منزل پرداختیم. در فصل جدید تلاش در راستای خودکفایی خانواده است که یکی از موضوعها همین اسباببازی است.
وی ادامه داد: میتوانیم در شبکه کودک از تولیدکنندههای اسباببازی در قاعدهای غیر قاعده بازرگانی سازمان، حمایت کنیم. همچنین میتوانیم از معرفی پدیدآورندگان نیز با ساخت یک برنامه حمایت کنیم.
یکی از موضوعهای مطرح شده در این نشست، بحث مناسبسازی نمایشگاه جشنواره ملی اسباببازی برای کودکان معلول و همچنین توجه به ساخت اسباببازی ویژه کودکان معلول و همچنین ساخت اسباببازیهایی برای کودکان در جهت آشنایی با معلولیت و معلولان مطرح شد.
بخش دیگری از نشست، اختصاص به سخنان آیدین مهدیزاده اختصاص داشت که گفت: ما در کمیته طرح و برنامههای جنبی نمایشگاه، مراسمی را در روز ۹ دی داریم که تجلیل از پیشکسوتان و رونمایی از چند اسباببازی جدید است. کتاب جشنواره در حال تدوین است که بخش عمده آن را به صورت مجازی منتشر میکنیم. همچنین بخش «کافهبازی» برای خانوادهها به منظور استراحت و بازیآزمایی اسباببازیهای جدید، در نظر گرفته شده است.
وی ادامه داد: دو نشست گردهمایی فعالان بازیهای رومیزی و نشست ویژه طراحان و تولیدکنندگان عروسک را برگزار میکنیم.
ویدا ملکی مسئول کمیته بخش رقابتی جشنواره و رییس دبیرخانه شورای نظارت بر اسباببازی نیز دیگر سخنران این نشست بود. وی اظهار کرد: شورای نظارت بر اسباببازی تنها متولی نظارت بر اسباببازی در کشور است. از فعالان حوزه اسباببازی دعوت میکنم تا محصولات خود را قبل از عرضه در بازار به شورای نظارت بر اسباببازی ارائه دهند زیرا اسباببازی هم حساسیتهای خاص خود را دارد.
وی یادآور شد: آمار ما در خصوص تولید اسباببازیهای کمک دهنده برای کودکان معلول بسیار پایین است و ما از حضور فعالان این عرصه استقبال میکنیم.
ملکی با اشاره به بررسی ۹۱۵ اسباببازی و انجام ارزیابی در دو مرحله، گفت: از میان این تعداد آثار، ۲۷۳ اثر انتخاب و مورد ارزیابی نهایی قرار گرفت. امسال هیأت داوران متشکل از شش نفر افراد متخصص بود که ساده از کنار ارزیابی محصولات عبور نکردند. در پایان هیأت داوران به ۴۲ اثر برگزیده رسیدند.
سپس نیلوفر جلیلوند طراح عروسکهای ایرانی توضیحهایی در خصوص نگاه ویژهای که به بخش عروسک در نمایشگاه پنجمین جشنواره ملی اسباببازی شده است، ارائه شد که با حضور ۶۰ تولیدکننده عروسک، بخش فروش، آموزش و بازی با عروسکها همراه است.
همچنین اعلام شد که در جشنواره امسال بخش درمانگاه و بیمارستان عروسکها به منظور آموزش ترمیم عروسکها در نظر گرفته شده است.
در پایان پوستر اصلی پنجمین جشنواره ملی اسباببازی و پوستر بخش نمایشگاه ترویجی رونمایی شد.