ساخت عروسک‌های «کارکچه» در آینده جزو فعالیت‌های کانون قرار می‌گیرد

نمایشگاه «کارکچه» با حضور مهدی علی‌اکبرزاده مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و محمدرضا کریمی صارمی دبیر دوازدهمین جشنواره پویانمایی تهران افتتاح شد.

به گزارش ستاد خبری دوازدهمین جشنواره بین‌المللی پویانمایی تهران، نمایشگاه «کارکچه» عصر روز دوشنبه ۹ خرداد با حضور مهدی علی‌اکبرزاده مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و محمدرضا کریمی‌صارمی دبیر دوازدهمین جشنواره پویانمایی تهران در مرکز آفرینش‌های فرهنگی هنری کانون افتتاح شد.
مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در مراسم آغاز نمایشگاه با باز کردن قرآن، آیه‌ای کوتاه از کلام‌الله مجید را قرائت کرد و سپس با بریدن روبان نمایشگاه کارکچه را افتتاح کرد.  
در بازدید از نمایشگاه محمدرضا کریمی صارمی دبیر دوازدهمین جشنواره پویانمایی تهران که علی‌اکبرزاده را همراهی می‌کرد، درباره عروسک‌های نمایشگاه توضیح داد.
در بخشی از این نمایشگاه یکی از فیلم‌های قدیمی کانون از طریق دستگاه نمایش فیلم ۱۶ میلیمتری روی دیوار نمایشگاه به نمایش گذاشته شده بوده که مورد توجه مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان قرار گرفت.
در ادامه این بازدید کریمی صارمی عنوان کرد که قرار است یکی از این کاراکترها را به عنوان نماد برای کانون زبان انتخاب و به آنها تقدیم شود.
پس از آن علی‌اکبرزاده از کارگاه ساخت عروسک‌های کارکچه در این نمایشگاه بازدید کرد. رادین ابراهیم‌پور از هنرمندان نمایشگاه «کارکچه» ضمن ساخت یک عروسک درباره نحوه ساخت این عروسک‌ها توضیح داد: متریال ما پشم گوسفند و سوزن‌های مخصوص است که با استفاده از این سوزن‌ها این پشم داخل هم فشرده و سفت می‌شود و حالت می‌گیرد.  
او ادامه داد: برای اسکلت کار، هم می‌توان از سیم‌های مفتولی استفاده کرد و هم از اسکلت‌های مخصوص استاپ موشن که قابلیت انیمیت شدن دارد.
چیستا تاجور دیگر هنرمند نمایشگاه «کارکچه» درباره مجسمه‌هایی که با این روش ساخته می‌شود، توضیح داد و گفت: داخل این مجسمه‌ها از یونولیت استفاده شده و لایه اول با چسب چوب و لایه‌های بعدی با سوزن داخل یونولیت فشرده می‌شود و شکل می‌گیرد.


در ادامه علی‌اکبرزاده از بخش دیگری از نمایشگاه که نماهایی از فیلم‌های کانون که تبدیل به کتاب شده است و همچنین کتاب‌هایی که تبدیل به فیلم شده و به صورت کچه ساخته شده بود بازدید کرد. از جمله نماهای ساخته شده به‌وسیله کچه تصویری از کتاب و فیلم «میهمان های ناخوانده بود» که ثبت جهانی نیز شده است.
مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان پس از بازدید از بخش‌های مختلف نمایشگاه «کارکچه» درباره این نمایشگاه بیان کرد: فکر می‌کنم حرکت جدیدی اتفاق افتاده که یکی از کارهای شاخص جشنواره دوازدهم پویانمایی تهران محسوب می‌شود. ۱۳۰ کاراکتر فیلم‌ها و داستان‌های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به صورت یک کار دستی با متریال بومی ساخته شده که امروز به نمایش گذاشته شده است.
او عنوان کرد: حتی می‌توان از این روش کار در آینده به عنوان یک فرآیند عروسک‌سازی یا مجموعه کاراکترهای مختلف برای کودکان و نوجوانان استفاده کرد که مربیان ما با استفاده از آنها با کودکان کار کنند.  
علی‌اکبرزاده ادامه داد: متریال ساخت این عروسک‌ها متریالی است که همیشه در دسترس است و نوع و کاری که انجام می‌شود می‌تواند در اوقات فراغت بچه‌ها مورد استفاده آنها و به عنوان یک فرآیند آموزش در اختیار مربیان ما قرار گیرد.  
او افزود: این نمایشگاه نماد این اتفاق بود و من هم از دوستانی که زحمت برپایی این نمایشگاه را کشیدند و این عروسک‌ها را ساختند، تشکر می‌کنم که برای اولین بار به شکل جدید و خلاقانه ای کاراکترهای کانون را به نمایش گذاشتند. ضمن اینکه در حال حاضر همین کاراکترها می‌توانند به عنوان کاراکترهای مورد نیاز فیلمسازان و انیمیشن‌سازها مورد استفاده قرار گیرند. همچنین از تصاویر این کاراکترها می‌توان برای چاپ روی لوازم‌ التحریر، لباس‌های کودکان و نوجوانان، انواع ظروف و ... استفاده کرد.
مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در ادامه گفت: وقتی این کاراکترها روی کالاها و لوازم مختلف چاپ شود، بچه‌ها آنها را می‌بیننند و به یاد آن کاراکتر می‌افتند که قبلا در یک کتاب یا فیلم کانون دیده‌اند و این تکمیل‌کننده فرآیند پیام‌رسانی ما خواهد بود.
او با اشاره به اینکه یکی از روش‌های موجود در تعلیم و تربیت روش تداعی است، گفت: وقتی کودکان و نوجوانان ما این کاراکترها را روی اشیای مختلف در اطراف خود می‌بینند به یاد آن پیامی می‌افتند که از طریق آن فیلم یا کتابی که آن کاراکتر در آن بوده، به آنها منتقل شده و خود به خود این تعلیم و تربیت و روش کار ما درونی‌تر و عمیق‌تر می‌شود و یادگیری و فعالیت تربیتی ما شکل پایدارتری به خود می‌گیرد.


علی‌اکبرزاده درباره تولید انبوه و فروش این کاراکترها به علاقه‌مندان گفت: قطعا یکی از کارهایی که می‌تواند امروز آغاز شود تولید انبوه و فروش این کاراکترها است که خیلی از تولیدکننده‌ها می‌توانند از کچه برای تولید این کاراکترها به صورت انبوه اقدام کنند؛ روشی که هم کم هزینه و هم ساده است و زود هم به نتیجه می‌رسد. در این روش ما به جای اینکه از متریال شیمیایی و صنعتی با ترکیبات مختلف استفاده کنیم که ممکن است برای کودکان و نوجوانان مضر باشد، از طبیعی‌ترین متریال یعنی پشم، نخ، سوزن و چسب چوب استفاده می‌کنیم که به راحتی در دسترس است و خود به خود یک آفرینشی اتفاق می‌افتد.  
او تاکید کرد: کودکان و نوجوانان ما به عنوان سازنده می‌توانند از این روش برای عروسک‌سازی خودشان استفاده کنند و هم بخش‌های تولیدی می‌توانند با هماهنگی معاونت تولید کانون وارد عمل شوند، تولیدات خود را به ما ارائه کنند و کانون هم می‌تواند در قالب شرکت‌های دانش بنیان از این موسساتی که با ما همکاری خواهند داشت، حمایت کنیم و حتی زمینه فروش محصولات آنها را از طریق فروشگاه‌ها و سایت دیجی‌کانون فراهم کنیم.  
مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان تاکید کرد: این کاراکترها می‌توانند تکثیر شوند و به دلیل انعطافی که به واسطه روش ساخت با مفتول دارند، می‌توانند به عنوان کاراکتر انیمیشنی در کارهای استاپ موشن استفاده شوند. الان همه بچه‌ها به گوشی‌های تلفن همراه دسترسی دارند، بنابراین می‌توانند این عروسک‌ها را حرکت دهند و به حالات مختلف دربیاورند، از آنها عکس بگیرند و به سادگی یک فیلم انیمیشن به سبک استاپ موشن بسازند.  
علی‌اکبرزاده در پایان بازدید از نمایشگاه «کارکچه» پوستر نمایشگاه را امضا کرد و بر روی آن نوشت: «کار جدید و زیبایی انجام شده است. امیدوارم در آینده جزو فعالیت‌های کانون قرار گیرد.»
در این نمایشگاه ۱۳۰ عروسک از جنس کچه (الیاف پشمی)، برخاسته از دل انیمیشن‌های ایران که در دستان هنرمند چیستا تاجور و رادین ابراهیم‌پور خلق شده‌اند، در معرض نگاه هنرمندان و علاقه‌مندان قرار گرفته‌ است. کچه، نوعی بافت الیاف پشمی است که با استفاده از سوزن مخصوص ساخته می‌شود و قدمتی طولانی دارد و در بسیاری از نقاط جهان به عنوان ماده اولیه در صنعت پوشاک، کفش و فرش استفاده می‌شود. هنر کچه یا کچه‌دوزی در واقع زیر مجموعه نمدکاری (نمدمالی) است. این شاخه هنری برآمده از فرهنگ اقوام ایرانی ترکمن، قشقایی و... است.
دوازدهمین جشنواره بین‌المللی پویانمایی تهران به دبیری محمدرضا کریمی‌صارمی ۸ تا ۱۲ خرداد ۱۴۰۱ در مرکز آفرینش‌های فرهنگی هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان واقع در خیابان حجاب در حال برگزاری است.

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 14 =