به گزارش اداره کل روابط عمومی و امور بینالملل کانون، فروهر معدنی مدیرکل آفرینشهای فرهنگی کانون در نشست هماندیشی ستاد اربعین که به صورت حضوری و برخط برگزار شد با بیان این که کانون در ایام اربعین حسینی به زائران کودک و نوجوان در مسیر پیادهروی به سمت کربلای معلی، خدمات فرهنگی و هنری ارایه میدهد؛ گفت: اربعین رویدادی مردمی است؛ فرصتی برای انتقال مفاهیم و پیام معنوی به زائران در سفر اربعین و دارای ظرفیتهای زیادی برای تربیت کودکان و نوجوانان است.
مدیرکل آفرینشهای فرهنگی در این نشست که با حضور مدیرکل نظارت بر انتشارات و مدیران استانهای خراسان رضوی، خوزستان، ایلام و آذربایجان غربی و کارشناسان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد، با اشاره به این که سفر اربعین بهترین راه برای کسب تجربه و انتقال ارزشهاست، گفت: تجربه اربعین برای بچهها هیجانانگیز است و کانون باید از این فرصت طلایی استفاده کند. ما باید از اربعین برای آگاهی بخشی و تعلیم سبک زندگی بهره لازم را ببریم.
وی ادامه داد: بچهها مزرعه آمادهای هستند که اگر دانه محبت امام حسین(ع) را دل آنها بنشانیم به درخت تناوری تبدیل میشوند که تا نسلها بعد میتوانند از سایه سار محبتش بهرهمند شوند. باید بتوانیم دلهای کودکان و نوجوانان را به آرمانهای مهدویت گره بزنیم و آنها را برای ظهور و مهدویت آماده کنیم. ستاد اربعین در کانون با این رویکرد تربیتی شکل میگیرد.
معدنی با بیان اینکه آیا کانون وظیفه موکبداری داشته باشد و یا با تعامل و همافزایی بتواند از ظرفیت برپایی موکب سایر نهادها بهرهمند شود، افزود: ظرفیتسنجی نیروهای انسانی، منابع، امکانات و چگونگی ارتباط و همافزایی فعالان فرهنگی حوزه کودک و نوجوان باید در نظر گرفته شود.
مدیرکل آفرینشهای فرهنگی کانون گفت: باید ببینیم که در حوزه ادبیات اربعین چه کاری صورت گرفته است و سوژهیابی شود آن قدر سوژه، حرف و حکایت در این مسیر است که هنوز نوشته نشده است.
وی به بررسی کارکردها و آثار اخلاقی، معنوی و تربیتی فعالیتها در اربعین، بررسی روشها، راهکارها و راهبردهای فعالیتهای فرهنگی، دعوت از نویسندگان و شعرا برای حضور در این مراسم و توجه به بخش تولیدات رسانهای و دیجیتال اشاره کرد و افزود: ایده «نشان کودکان کربلا»، یادگارهای کوچک، عکسهای یادگاری خبرنگاران افتخاری و... قابل طرح و تصمیمسازی است.
معدنی استفاده از ظرفیتِ بازیها برای کودکان و نوجوانان، موکبهای ثابت در مسیر نجف تا کربلا، تریلیها و تماشاخانههای سیار و مستقر، حضور همکاران در مسیر راهپیمایی، سفیران کانون و حضور مربیان را در این نشست مطرح کرد.
فاطمه طارمی مدیرکل نظارت بر انتشارات کانون نیز در این نشست گفت: امسال کاروانی از شاعران و نویسندگان کانونی راهی پیادهروی اربعین میشوند تا بتوانند اربعین را در کربلا برای کودکان و نوجوانان روایت کنند و حال خوبشان را انتقال دهند.
وی گفت: امسال قرار است کتابهایی با موضوع امام حسین و اربعین تولید کنیم و در اختیار کوکان و نوجوانان زائر قرار دهیم.
وحید کیانی مدیر کل کانون استان خوزستان نیز در این نشست گفت: استانهای خوزستان و ایلام بیشترین بار اربعین را بر دوش دارند اغلب شهرهای استان خوزستان درگیر موضوع اربعین خواهند شد.
کیانی گفت: تماشاخانههای سیار در پایانههای مرزی و در استانهای مرزی مستقر شوند و به اجرای برنامههای فرهنگی بپردازند. اعتبارات و امکانات لازم در اختیار کتابخانههای سیار قرار گیرد. اقلام فرهنگی، محصولات فرهنگی شامل کتاب و سرگرمیها برای کودکان در نظر گرفته شود.
ابراهیم زرهساز مدیرکل کانون خراسان رضوی نیز در این نشست به طرح این پرسش پرداخت که آیا موکب کودکان و نوجوانان داشته باشیم یا به معرفی رویداد، معرفی شخصیت و اتفاقهای کتابخانهای بپرداریم.
وی افزود: دوران کودکی و نوجوانی ما با فضای موکب و هیات عجین شده، نام موکب نام خوبی است و ما را به یاد امام حسین میاندازد. در ارایه مطلب و محتوا در موکب از بهترین سرمایههای خودمان مربیان و اعضا به نحو مطلوب استفاده کنیم. مناسبسازی در حوزه کوک و نوجوان اتفاق مبارک و میمون و دغدغه درستی است. هدف ما این است کودکان و نوجوانان را با سیره زندگی ائمه آشنا کنیم.
فاطمه رستگار مدیرکل کانون ایلام نیز در این نشست خواستار تشکیل دبیرخانه فعال با محوریت اربعین شد و افزود: برای تولید محتوا برای کودکان و نوجوانان نیز نیاز به تشکیل کارگروه داریم.
وی گفت: موضوع اسکان و رفتوآمد از قبل برای همکاران در نظر گرفته شود زیرا در آن ایام با کمبود وسایل نقلیه مواجه هستیم.
محمد خیاط زنجانی مدیرکل کانون کرمانشاه نیز گفت: امسال باید نگاه ویژهای برای اعزام مربیان و همکاران به مراسم اربعین شود و بودجهای جدا در نظر گرفته شود.
وی گفت: اربعین را به عنوان فرهنگ مورد توجه قرار دهیم و در مسیر موکبداری از اعضای نوجوان کانون برای ارایه خدمات فرهنگی و هنری به کودکان استفاده کنیم.
زهرا آبسوران مدیرکل کانون آذربایجان غربی نیز در این نشست گفت: سال گذشته تجربیات خوبی از اجرای برنامههای فرهنگی در موکب داشتیم و استقبال خوبی از کارگاههای فرهنگی و هنری شد برای امسال هم برنامهریزیهایش را آغاز کردهایم و از قصهگویان استان و استانهای همجوار دعوت کردهایم تا با اجرای قصهگویی در این ایام حضور داشته باشند.
لیلا شویدی مسئول تماشاخانه سیار کانون نیز گفت: امسال هم قرار است تماشاخانههای سیار کانون در آن ایام به ارایه خدمات فرهنگی و هنری به کودکان و نوجوانان بپردازد.
وی با اشاره به برگزاری مراسم راهپیمایی جاماندگان اربعین حسینی در تهران، نیز گفت: تماشاخانههای سیار کانون در محورهای تعیین شده مستقر میشوند و خدمات خود را به زائران کودک و نوجوان ارایه کنند.
در عین حال، در پایان مقرر شد پیشنویس شیوهنامه ستاد اربعین در بخش ملی و استانی با هماندیشی مدیران و کارشناسان کانون تدوین و ارسال شود.
در این نشست که روز یکشنبه ۲۷ فروردین ۱۴۰۲ برگزار شد؛ ایدهها و پیشنهادهایی در این زمینه از سوی مدیران و کارشناسان مطرح شد.