کد خبر: 348348
تاریخ انتشار: ۲۹ آبان ۱۴۰۳ - ۱۵:۰۵
بازدید 51
برای موضوع‌یابی، در جهان داستان و ادبیات مستقر شویم !

موضوع‌یابی، محصول یک سلوک ‌است و ضرورت‌دارد برای دست‌یابی به سوژه‌های ناب، در جهان داستان و ادبیات مستقرشویم.

به‌گزارش روابط‌عمومی اداره‌کل کانون استان گیلان، این بخشی از صحبت‌های علی‌اصغر عزتی پاک، نویسنده و داستان‌نویس نام‌آشنای ایرانی در نشست نقد و بررسی کتاب «باغ‌کیانوش» با رویکرد تبیین هشت‌سال دفاع مقدس است.

عزتی پاک در این نشست مجازی که در راستای اکران فیلم سینمایی باغ کیانوش، محصول مشترک کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و باشگاه سینمایی سوره با بهره‌گیری از اثر علی‌اصغر عزتی‌پاک تولیدشد و عنوان برگزیده سی‌وششمین جشنواره فیلم‌های کودک و نوجوان در اصفهان را به‌خوداختصاص‌داد، در ارتباط با اهمیت و چگونگی موضوع‌یابی‌ توضیح‌داد: یک نویسنده و نوقلم، همواره با دغدغه سوژه‌یابی روبرو است و هنگامی که به پختگی رسید و در حال و هوای ادبیات و داستان تنفس‌کرد، موضوع‌ها را در دسترس خواهدیافت.

عزتی در ادامه به پرسشی در ارتباط با دیدگاهش پیرامون عدم پیشرفت نقطه به نقطه فیلم با تصویرها و روند شکل‌گیری داستان در کتاب باغ کیانوش پاسخ‌گفت و اظهارکرد: این فیلم، گاهی به متن داستان وفادار است و گاه فراروی این اثرحرکت‌می‌کند و این امر با توجه به تفاوت‌های داستان و فیلم توجیه‌پذیر است.

نویسنده کتاب باغ کیانوش اضافه‌کرد:  داستان حرف‌می‌زند و احساس بروزمی‌دهد و این درحالی‌است که تصویر و حرکت پایه و اساس فیلم را شکل‌می‌دهد .

چگونگی به تصویرکشیدن قهرمانان داستان در آثار نیز از دیگر موضوع‌هایی بود که موردتوجه جواد عزتی قرارداشت و وی در این زمینه اظهارکرد: تلقی من در باغ کیانوش متبلوراست و در داستان به افراد معمولی احترام می‌گذارم و در همین راستا به‌دنبال‌قهرمان‌هستم.

او توضیح‌داد: انسان‌ها در موقعیت‌ها ظهورمی‌کنند و افراد معمولی در متن زندگی درخشیده و جلوه‌گرمی‌شوند. درگذشته، نگاه عموم متوجه افراد برجسته و شاخص بود و در عصر حاضر با توجه به پیشرفت فن‌آوری و فضای مجازی، از حضور قهرمانی که در اطراف‌مان هستند و فرصتی را انتظارمی‌کشند، آگاهیم.

این نویسنده در ادامه به رویکرد خود در مواجهه با تاریخ و رویدادهای تاریخی پرداخت و افزود: شیرینی، قدرت و جذاب‌بودن داستان،  اهمیت بیش‌تری از بُعد زمان و مکان دارد و برای دست‌یابی به این مهم لازم است با از کلیشه که ثمره فاصله‌گرفتن از زندگی اجتماعی و نزدیکی با انسان‌ها است، دورشویم.

لزوم بهره‌گیری از فضاهای بومی و روستایی و ضرورت نزدیکی به زبان و فرهنگ  افراد ساکن در جغرافیای محل سکونت نویسنده و اهمیت تلاش برای روایت داستان‌های مردم روستاها و شهرهای کوچک، ازدیگر موضوع‌های مورد توجه این صاحب‌قلم به‌شمارمی‌رفت .

خالق آثاری چون «تشریف»، «باغ‌های همیشه‌بهار» و «آوازبلند»، ادامه صحبت‌ها را به چگونگی ارایه تصویر جنگ در آثارخود اختصاص‌داد و گفت: ادبیات جنگ هشداردهنده و آگاهی‌بخش است. ما در زمان، تاریخ و جوامعی زندگی‌می‌کنیم که جنگ در آن‌ها اجتناب‌ناپذیر هستند و از این رو ضرورت‌دارد با خلق آثار برای مخاطب کودک و نوجوان، فضای درگیری‌های خشن را تلطیف‌کرده و این نسل را برای چالش‌های پیش‌رو آماده‌کنیم.

این نویسنده درپایان توصیه‌ای برای کودکان و نوجوانان داشت و از آنان برای مطالعه و ممارست در مسیر نگارش و سرایش دعوت‌کرد.

معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان گیلان نیز در این نشست مجازی با ابرازخرسندی از فراهم‌آمدن بسترهای مناسب برای بهره‌گیری از دیدگاه‌های یک نویسنده نام‌آشنا اظهارکرد: تولید و اکران فیلم باغ‌کیانوش که برگرفته از کتابی به همین نام‌است، بهانه‌ای دیگر برای مطالعه و لذت‌بردن از هم‌نشینی با کتتاب و مرور روزهای کودکی فراهم‌کرد.

سجادکوچک‌نژاد با شاخص توصیف‌کردن کتاب باغ کیانوش به نویسندگی علی‌اصغر عزتی پاک‌، افزود: برهمین اساس نیز تمهیدات لازم برای نشست‌های کتاب‌محور درمراکز فرهنگی‌هنری، تولید محتوای مناسب و خلق آثار خلاقانه و کتاب‌محور اندیشده‌شده و بناداریم هرچه‌بیش‌تر نسل کودک و نوجوان را با زیبایی‌های این اثر فاخر آشناکنیم.

وی  درهمین‌حال، رویکرد این کتاب نسبت به دفاع مقدس، تلاش نویسنده برای تبیین ارزش‌های هشت‌سال ادفاع جانانه و نقش‌آفرینی نسل نوجوان در جنگ تحمیلی را یادآوردشد و با مهم‌ارزیابی‌کردن سخنان مقام معظم رهبری(مدظله‌العالی) در ارتباط با لزوم به‌تصویرکشیدن زوایای مختلف دفاع‌مقدس تصریح‌کرد: برای تحقق این مهم تلاش‌داریم تا به تمامی جنبه‌های ادبیات پایداری توجه‌داشته‌باشیم.

کوچک‌نژاد هم‌چنین، اشاره‌ای به محتوای مناسب، سادگی و روانی حاکم بر متن کتاب باغ کیانوش داشت و با خاطر نشان‌کردن حس خوب ناشی از مطالعه کتاب گفت: این مهم انگیزه‌ای برای معرفی این منبع مناسب خواندنی به دوستان، نزدیکان و مخاطبان فراهم‌کرد.

اشاره به شباهت‌ها و تفاوت‌های کتاب و فیلم باغ‌کیانوش نیز مدنظر معاون فرهنگی کانون گیلان قرارداشت و کوچک‌نژاد با شیرین و دلنشین ارزیابی‌کردن تصویرهای ارایه‌شده از سوی نویسنده افزود: تطبیق هرچه بیش‌تر فیلم با تصویرهای نویسنده می‌توانست به ارتقای کیفی فیلم کمک‌کند.

ابراز امیدواری درارتباط با همراهی و هم‌گرایی افزون‌تر دستگاه‌های فرهنگی و ایجاد بسترهای لازم برای هم‌نشینی هنرمندان و خلق آثار و مخاطب‌پسند، بخش پایانی صحبت‌هی سجادکوچک‌نژاد بود.

کارشناس مسول آفرینش‌های ادبی کانون استان گیلان هم با تبریک به نویسنده کتاب باغ‌کیانوش برای خلق اثری مقبول و مخاطب‌پسند، از ویژگی‌های خوب این کتاب سخن‌گفت و تصویرسازی، توجه به نمادهای مربوط به نوجوانان دهه ۶۰  و باورپذیری، حادثه‌مداری و تکیه بر پدربزرگ‌ها برای انتقال تجربه‌ها به نسل کودک و نوجوان را از شاخصه‌های این کتاب دانست.

حمیراخدابنده هم‌چنین، بارعاطفی حاکم بر اثر، توجه به ادبیات بومی و اقلیمی را از دیگر نقطه‌های روشن کتاب باغ‌کیانوش عنوان‌کرد و از برگزاری آیین دوپنجره استانی با حضور خالق اثر باغ کیانوش در آینده‌ای نزدیک‌خبرداد.

نمایش کلیپ با محوریت کتاب و فیلم سینمایی باغ‌کیانوش و طرح پرسش و ارایه دیدگاه‌ها از سوی مریم علیزاده و سمیه رنجبر، به‌ترتیب مربیان مسوول مراکز فرهنگی هنری لشت‌نشاء و سیاهکل ازدیگر برنامه‌های این نشست مجازی در روز دوشنبه، ۲۸ آبان ۱۴۰۳ بود که به همت مرکز شماره ۱کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان انزلی برنامه‌ریزی و برگزارشد.

برای موضوع‌یابی، در جهان ادبیات و داستان  ایستا شویم !

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 0 =