کد خبر: 348476
تاریخ انتشار: ۳ آذر ۱۴۰۳ - ۰۸:۳۳
بازدید 75
خلاقیت، شکستن کلیشه‌ها است / ساختارشکن ‌باشیم

کلیشه‌ها الگوهای موفق و تکرارشده‌اند و برای خلاقیت‌ورزی لازم‌است با شناخت این عنصرها، برای شکستن ساختارهای تعریف‌شده اقدام‌کنیم.

به‌گزارش روابط‌عمومی اداره‌کل کانون استان گیلان، مهدی مردانی، مدرس نشست مجازی آموزش قصه‌گویی، در کانون پرورش فکری کودکان ونوجوانان استان گیلان، کلیشه‌ها را الگوهای موفق و تکرارشده توصیف‌کرد و گفت: برای خلاقیت‌ورزی لازم‌است این الگوها را موردتوجه قرارداده و با شکستن ساختارهای مرسوم، خلاقیت و نوآوری‌مان را به نمایش‌بگذاریم.

این قصه‌گوی برگزیده و داور جشنواره‌های قصه‌گویی این سخنان را در تشریح تفاوت‌های منبع‌های مکتوب و شفاهی برای قصه‌گویی و تبیین ضعف‌ها و نقطه‌های قوت این منابع اظهارکرد: مورد اعتماد و موثق‌بودن، رعایت نکته‌های اخلاقی، انسجام و بهره‌گیری از زبان دستوری سالم، از شاخصه‌های منابع خواندنی محسوب‌می‌شود.

خلاقیت، شکستن کلیشه‌ها است / ساختارشکن ‌باشیم

مردانی هم‌چنین با مخاطب‌قراردادن نوجوانان و بزرگ‌سالان حاضر در این نشست مجازی، عدم سلاست، روانی و دشواری ارایه منابع مکتوب را خاطرنشان‌کرد و افزود: ویژگی‌های منابع خواندنی کهن چون کلیله و دمنه، گلستان و مرزبان‌نامه، ورود به متن و پیام را دشوارمی‌کند و ناگزیریم جهت قصه‌گویی برای نسل کودک و نوجوان به  پوسته و ظاهر این منابع بسنده‌کنیم.

این نویسنده در ادامه به ویژگی‌های مثبت ادبیات شفاهی پرداخت و با بیان این‌که قصه‌های این حوزه از لحن و روانی مناسبی برخوردارند و از تصویرها و مطالب پیچیده بهره‌نمی‌برند، توضیح‌داد: این ویژگی‌ها که ریشه در فرهنگ بومی دارد، امکان مناسبی برای قصه‌گویی فراهم‌می‌کند.

او درعین‌حال از ضعف‌های این منابع سخن‌به‌میان‌آورد و با تکراری‌ توصیف‌کردن این منبع‌ها تاکیدکرد: گاهی کم‌توجهی به مسایل اخلاقی و رعایت برخی از اصول آموزشی، ضعف‌هایی است که باید در انتخاب این منابع برای قصه‌گویی موردتوجه قرارگیرد.

وی در ادامه به برگزاری بیست‌وششمین جشنواره بین‌المللی قصه‌گویی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان پرداخت و ضمن برشمردن لازمه‌های قصه‌گویی گفت: تناسب زمان قصه با گروه سنی مخاطب، برنامه‌ریزی برای آغاز و پایان اجرا، بهره‌گیری از قصه‌های دارای تخیّل و قهرمان، لازمه یک قصه‌گویی موفق است.

خالق آثاری چون: «مرگ قلابی ماهی‌ها»، «پایین پای ابیات»، «پشت پردۀ ملکوت» و «پشت سر پاییز»هم‌چنین از ضرورت جریان‌سازی و امیدبخشی قصه‌ها به مخاطب کودک و نوجوان صحبت‌کرد و افزود:  لازم‌است تا حدممکن از قصه‌های تلخ برای این گروه سنی پرهیزکرده و در صورت لزوم قصه‌ها را امیدبخش و امیدآفرین به‌پایان‌ببریم.

زاویه دید خلاقانه نیز ازدیگر مواردی بود که ضرورت آن برای مخاطبان تبیین‌شد و کارشناس ادبی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان قزوین در همین‌حال با تشریح تفاوت‌های بازنویسی، بازآفرینی و الهام در ارایه یک اثر گفت: پس از انتخاب قصه‌های مناسب ضرورت دارد بارها برای افراد با گروه سنی مخاطب اجراداشته‌باشیم.

معاون فرهنگی کانون استان گیلان نیز از حاضران بود و  با اظهارخرسندی از حضور مهدی مردانی به عنوان مدرس این نشست مجازی، ابرازامیدواری‌کرد تا با بهره‌گیری از فرصت‌های برگزاری جشنواره ‌قصه‌گویی، امکان هم‌نشینی و گردهم‌آیی حضوری فراهم‌شود.

خلاقیت، شکستن کلیشه‌ها است / ساختارشکن ‌باشیم

سجادکوچک‌نژاد در ادامه صحبت‌های خود به اهمیت هنر قصه‌گویی در جلب‌نظر جامعه به اهمیت پاس‌داشت زبان فارسی و پرهیز از جایگزین‌سازی واژه‌های بیگانه با واژگان زبان مادری پرداخت و با خاطرنشان‌کردن تاکید مقام معظم رهبری(مدظله‌العالی) بر این مهم گفت: لازم‌است در انتخاب قصه و واژه‌یابی، یاریگر کودکان و نوجوانان باشیم.

بهره‌گیری از هنر قصه‌گویی در شکل‌دهی به شخصیت آینده‌سازان ایران اسلامی، ازدیگر موضوع‌هایی بود که در سخنان معاون فرهنگی کانون گیلان به آن اشاره‌شد و وی با بیان این‌که قصه‌خوب شخصیت‌ساز است، توضیح‌داد: بسیاری از رفتارهای نسل حاضرثمره قصه‌های گذشتگان است که در ضمیر ناخداگاه ما نقش بسته و چراغ راهی قرارگرفته‌است؛ از این رو، ضرورت‌دارد تا با آگاهی از تاثیرگذاری قصه، بهره‌گیری هرچه‌بهتر این ابزار تربیتی در صدر اولویت‌ها قرارگیرد.

وی دیگر رهاورد قصه‌گویی را افزایش ایمان نسل کودک و نوجوان دانست و با خاطرنشان‌کردن سخنان رهبر انقلاب اسلامی در ارتباط با اهمیت تقویت ایمانِ آینده‌سازان تصریح‌کرد: آزاداندیشی، شجاعت، بزرگواری و جوانمردی رهاورد دین‌مداری و ایمان‌افزایی است و ابزار تربیتی قصه‌گویی نقش‌به‌سزایی در دین‌مداری کودکان و نوجوانان ایفامی‌کند.

اشاره به استقبال مناسب مخاطبان از بیست‌وششمین جشنواره قصه‌گویی کانون پرورش فکری کودکان ونوجوانان و آرزوی درخشش برای قصه‌گویان گیلانی، پایان‌بخش صحبت‌های سجادکوچک‌نژاد به‌شمارمی‌رفت.

این نشست که روز پنج‌شنبه، یکم آذر ۱۴۰۳ و هم‌زمان با هفته گرامی‌داشت بسیج صورت‌پذیرفت، با معرفی کتاب «لنگه‌کفش تنها» با موضوع و محوریت ادبیات پایداری و هشت‌سال دفاع مقدس همراه‌بود.

صغری‌قامتی‌مقدم، کارشناس فرهنگی کانون استان گیلان و نویسنده این اثر داستانی، در معرفی  کتاب «لنگه کفش تنها» به اهمیت خلق آثار با هدف آشناسازی نسل کودک و نوجوان با دست‌آوردهای مدافعان ایران اسلامی پرداخت و بر ضرورت نشر ارزش‌های تاکیدکرد.

خلاقیت، شکستن کلیشه‌ها است / ساختارشکن ‌باشیم

قامتی‌مقدم در ادامه به ویژگی‌های ظاهری این اثر پرداخت و با اشاره به تصویرگری این کتاب از سوی فاطمه حسنلو، مربی‌مسوول کانون استان گیلان افزود: لنگه‌کفش‌تنها  با همراهی بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان گیلان در ۴۷ صفحه  از سوی انتشارات «رج» به‌چاپ‌رسید و در بهمن سال ۱۴۰۱ طی آیینی در دانشکده علوم پایه گیلان رونمایی‌شده‌است.

این فعال عرصه فرهنگ در پایان با اشاره به هفته بسیج و لزوم قدرشناسی از ایثار و جان‌فشانی بسیجیان سرافراز ایران اسلامی تصریح‌کرد: لازم‌است با حمایت از خالقان آثار و بسترسازی برای خلق اثرهای فاخر، جهت آشنایی آینده‌سازان با داشته‌ها و سرمایه‌های ایران اسلامی تلاش‌کنیم.

خلاقیت، شکستن کلیشه‌ها است / ساختارشکن ‌باشیم

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 4 =