هفته کتاب و کتابخوانی ۱۴۰۳ پرشور در مراکز کانون سراسر استان تهران با فعالیتهای متنوع برگزار شد.
اسلامشهر ۱ و اسلامشهر ۲
ویژهبرنامه مشترک مراکز اسلامشهر ۱ و اسلامشهر ۲ با عنوان «خواندن برای همدلی» به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی باحضور جمالالدین اکرمی نویسنده، شاعر و پژوهشگرحوزه کودک و نوجوان و۷۰ نفر از اعضای نونهال و نونگاه روز دوشنبه ۲۸ آبان ۱۴۰۳ در مرکز اسلامشهر۱ با هدف ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی برگزار شد.
دراین ویژهبرنامه جمالالدین اکرمی قصه نمایش «نمکی و دیو» را برای اعضا اجرا کرد و ضمن بیان نکاتی دربارهی اهمیت کتاب در پرورش فکر و هوش به معلمین و اولیای تربیتی گفت : « محور تمام فعالیتهای من کودکان هستند و ایکاش در سال تنها یک بار هفتهی کتابخوانی نبود و در تمام طول سال این جریان جاری بود.»
در ادامه رونیکا دهقان از اعضا مرکز اسلامشهر۱، یکی از اشعار این نویسنده را خواند و سپس اعضا به کمک مربیان خود در کارگاه مصورسازی، با تکنیک کلاژ به ساخت یک کتاب پرداختند. خواندن دسته جمعی شعری از سرودههای اکرمی از کتاب «دریای من»، قصهگویی «هزارپا و هزارکار»، معرفی آثار این نویسنده از جمله روخوانی کتاب «مردی که فسیل شد» و پرسش و پاسخ اعضا، از دیگر فعالیتهای اجرا شده در این برنامه بود.
این برنامه به کوشش جمیله طهرانیزاده مسئول مرکز و لیلا احمدعلیزاده برگزار و توسط صدا وسیمای شهرستان پوشش خبری دادهشد.
مرکز۲
ویژه برنامه هفته کتاب و کتابخوانی با حضور ۱۰۰ نفر از اعضا و دانشآموزان مدارس در روزهای ۲۶آبان الی ۱ آذر ۱۴۰۳ در مرکز ۲ کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان تهران برگزار شد.
در این برنامه دانشآموزان پس از آشنایی با مرکز و چگونگی عضویت در کتابخانه توسط لیلا مکانی مسئول این مرکز، به انجام فعالیتهای چون اریگامی، نقد و بررسی کتاب، مسابقه و برگزاری جشن کتابخوانی پرداختند. در پایان از اعضای فعال وکتابخوان تقدیر به عمل آمد.
مرکز ۲۶
هفته نکوداشت کتاب وکتابخوانی در مرکز ۲۶ با حضور بابک نیکطلب شاعر، ترانهسرا و نویسنده، ۶۰ نفر از کودکان و نوجوانان، مادران اعضای کتابخوان، شورای والدین روز دوشنبه ۲۸آبان ۱۴۰۳ با هدف پاسداشت کتاب و شاعران و نویسندگان برگزار شد.
در ابتدای جشن خوانش دستهجمعی شعر" گل گفتن و گل شنیدن" از سرودههای این نویسنده توسط اعضا مورد توجه میهمان برنامه قرار گرفت. وی ضمن اهدای کتابهای خود به اعضا برای تشکر از ایشان گفت: « نباید از یادداشت های روزانه خسته شویم، دقت در اطراف و نوشتن مشاهدات روزانه، میتواند ما را به سرانجامی برساند که خوشایند است».
در ادامهی برنامه که در جمع برگزیدگان کتاب و کتابخوانی و شعر خوانی برگزار شد، نیکطلب به معرفی آثار و کتابهای خود پرداخت و در ارتباط با چگونگی نوشتن و دقت در پیرامون خود و چگونگی یافتن سوژهی برای نوشتن، توضیحاتی داد و سپس به پرسش و پاسخ با مادران و اعضا پرداخت. به اشتراک گذاشتن شعر"خوش آمدی سپیده" ایشان نیز برای همخوانی اعضا در کانالهای مجازی مرکز از دیگر فعالیتهای اجرا شده در این ویژهبرنامه بود.
مرکز دماوند
به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی و با هماهنگی اداره کل کانون استان تهران، اکرم السادات هاشمیپور شاعر و نویسنده کودک و نوجوان روز چهارشنبه ۳۰ آبان ۱۴۰۳ به دعوت زهره حکیمیپازوکی مربیمسئول در مرکز دماوند حضور پیدا کرد.
در این ویژهبرنامه که باحضور اعضا کانون، دانشآموزان مدرسه علیجانی و با خوشآمدگویی مائده کربلایی مهدی مجری برنامه و عضو نوجوان و ارشد کتابخانه به مهمان برنامه آغاز شد، ستاره خالقی عضو فعال و قصهگوی برگزیده جشنواره ملی، قصهای را با گویش دماوندی اجرا کرد و سپس شرکتکنندگان در برنامه با مهمان به پرسش و پاسخ نشستند. در ادامه تعدادی از اعضا اشعاری را از کتابهای اکرم السادات هاشمیپور روخوانی کردن. همچنین نمایش بدون کلام (پانتومیم) و اهدا لوح تقدیر توسط مسئول مرکز به این نویسنده و ثبت عکس یادگاری از بخشهای دیگر این برنامه بود. در پایان هاشمیپور به رسم یادبود امضای خود را در کتابهایش برای اعضا به یادگار گذاشت.
مرکز ۳
مرکز ۳ در روز دوشنبه ۲۸ آبان ۱۴۰۳، با جشن کتابخوانی میزبان حسین تولایی، شاعر و نویسنده کودک و نوجوان و اعضا مراکز ۲ و ۱۲ کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان تهران بود. در ابتدا تولائی بنا به درخواست لیلا مکانی مجری این برنامه به بیان خاطرات خود پرداخت و پس شعرخوانی برای اعضا، تعدادی از کتابهای خود را به آنها هدیه داد. در ادامه اعضا نیز به شعرخوانی از آثار مهمان برنامه پرداختند. سنتور نوازی نازنین حسنپور عضو نوجوان مرکز ۳ و و اهدا جوایز به اعضا کتابخوان از دیگر بخشهای این ویژهبرنامه بود. در این معصومه کرمی کارشناس فرهنگی ادارهکل استان تهران، روشنک ایلانلو مسئول مرکز۱۲ و والدین مرکز۳ نیز حضور داشتند.
مرکز ۸
جشن "شکر پند" با حضور پاییزه طاهری، قصهگوی بینالمللی و ۷۰ نفر از اعضا و والدین با اجرای فعالیتها و برنامههای متنوع فرهنگی، هنری و ادبی به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی روز سهشنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۳ در مرکز ۸ کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان تهران برگزار شد.
اجرای مسابقه فن بیان توسط پاییزه طاهری، نواختن موسیقی زنده توسط مهدیار مهدوی و کیان پاکزاد، خوانش همزمان شرکتکنندگان با آنها و شاهنامهخوانی امیرعلی فرازان آغازگر این برنامه بود. لیلا افسری مسئول مرکز با معرفی کتاب «با ایدهات چهکار می کنی؟» طرح کتاب ایده را پیاده نمود و با اعضا به گفتگو نشست؛ سپس نرگس کمک برگزیده جشنواره استانی خانواده قصهگوی من نیز به شرح فراخوان جشنواره بین المللی قصهگویی و دعوت مخاطبین به شرکت در آن پرداخت.
در ادامه از فعالان کارگاههای کتابخوانی و میهمان مدعو تقدیر بهعمل آمد و به تمام اعضایی که اجرا داشتند تقدیرنامه و کتاب اهدا شد و این برنامه با گرفتن عکسهای یادگاری و پذیرایی، به بخش پایانی خوش رسید.
همچنین در روز دوشنبه ۲۸ آبان ۱۴۰۳ مرکز ۸ میزبان دانشآموزان پایه هشتم دبیرستان ۱۲ محرم بود که پس از بازدید از نمایشگاه ویژهی هفتهی کتاب و کتابخوانی لیلا افسری به معرفی کتاب "دروازهی مردگان" پرداخت.
در ادامه مرتضا خدایگان با گریزی به داستان رزم سهراب و گردآفرید، به تشریح درونمایهی خرد و بسادمد آن در شاهنامه پرداخت و در کنار آن به روح پهلوانی و میهنپرستی اشاره کرد. در پایان برگههای مخصوصی در اختیار دانشآموزان قرار داده و از آنان خواستهشد تا با توجه به برنامههای اجرا شده روایت خود را بنویسند.
یادآور میشود از دیگربرنامههای هفته کتابخوانی مرکز۸ بازدید شهردار ناحیه ۲ منطقه ۱۶ شهرداری و مدیر فضای سبز ناحیه آقایان شمسه و درویشی از این مرکز بود.
مرکز پرند
ویژهبرنامه «من و یارمهربانم» روز چهارشنبه ۲۳ آبان ۱۴۰۳ و با حضور ۸۵ نفراز اعضا در مرکز پرند کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان تهران برگزار شد.
این برنامه با تلاوت قرآن کریم و سرود جمهوری اسلامی ایران آغاز شد. سپس محمدعلیپور مسئول این مرکز درخصوص اهمیت کتاب وکتابخوانی، معرفی کانون و فعالیتهای فرهنگی و هنری آن با اعضا به صحبت نشست. در ادامه مهمانان به تماشای قصهگویی « مارکوچولوی شکمو»، شعرخوانی از کتاب «عروسیه عروسی» و اجرای مسابقه نشستند. همچنین مریم قیصری مدیر مدرسه ژاله و زهرالاجوردی معاون اجرایی مدرسه خواستار تعامل بیش از پیش این دبستان با کانون شد.
این برنامه با هدف آشنایی بیشتر دانشآموزان و خانوادهها با کانون وفعالیتهای آن و اهمیت کتاب وکتابخوانی توسط محمدعلیپور مسئول مرکز، علی حسینیجوپیشی و سهراب لهراسبیمربیان مرکز پرند برگزار شد.
مرکز ۱۱
ویژهبرنامه هفتهی کتاب و کتابخوانی با حضور دانشآموزان پایههای دوم و سوم مدرسه پسرانه راه دانش و اعضا در مرکز۱۱ برگزار شد.
از فعالیتهای اجرا شده در این برنامه میتوان به نقد گروهی کتاب "باغ کیانوش" و " لبخندی برای سوفیا"، اجرای قصهگویی،کتابخوانی و برگزاری کارگاه تصویر سازی این کتابها، آغاز به کار باشگاه کتابخوانی و خوانش کتابهای "شاه میداس و انگشتان جادویی" دعای موش کوچولو" و" امین ترین دوست" در این باشگاه و تبلیغات و حضور مربیان مرکز در مدارس اطراف برای عضویت رایگان در کتابخانه اشاره کرد. همچنین عضویت رایگان اعضا به مناسبت هفته ی کتاب و کتابخوانی نیز برای اعضای جدید در مرکز ۱۱ انجام شد.
مرکز ۱۷
نکوداشت هفته کتابخوانی مرکز ۱۷ با رویکرد ارتباط موثر وهمدلی، کنترل پرخاشگری، آشنایی زیربنایی با کانون و تثبیت جایگاه و تاثیرآن برمخاطبان و ترویج و توسعه کتابخوانی در روزهای ۲۸ و ۲۹ و۳۰ آبان ۱۴۰۳ و با حضور بیش از ۳۰۰ نفر از اعضا، والدین و مدارس به اجرا درآمد.
در برنامه خواندن برای همدلی که در روز دوشنبه ۲۸ آبان برگزار شد، ۶۰ عضو نونهال و نونگاه مرکز در کارگاههای قصهگویی «هرکاری راهی داره»، معرفی کتاب «با یکدیگر همدلی کنیم»، کاردستی با عنوان گل برای گل، بازی «چی مال کیه»، روخوانی کتاب «قصه خاله رعنا و عمه نسا» و اجرای بازیهای حسی و حرکتی شرکت کردند.
در روز سهشنبه ۲۹ آبان گام اول شورای والدین با تقدیر از بانوی کتابدوست محله هرندی و با هماهنگی وحیدی مدیر مدرسه دخترانه برای آموزش خانواده با موضوع فرزندپروری و ارتباط موثر جهت بهرهمندی والدین و ۱۷۰ دانشآموز در حسینیه سجادیه تهران اجرا شد؛ سپس برنامه با اجرای سرود «آه غزه» و قصهگویی «یکی بود»، معرفی کتاب «با بحث و گفتگو مسایل را حل میکنیم»، اجرای مسابقه «چی بگم»، تقدیر از اعضا کتابخوان و اعضاسرود مرکز ۱۷و معرفی ۵ نفر از اولیا برای کاندیداتوری شورای والدین مرکز به کار خود ادامه داد . در پایان فروغ ورنیک مسئول مرکز ۱۷ از زحمات نجفپور مدیرمدرسه دخترانه ایمان تقدیر کرد.
در روز چهارشنبه ۳۰ آبان نیز ۱۷ عضو فعال و کتابخوان مرکز۱۷ با همراهی کادر تربیتی مدرسه نجفپور ، تعداد ۷۰جلد کتاب را به کتابخانه این دبستان اهدا و اتاق آن را مناسبسازی کردند. در انتها اعضا این مرکز توسط مدیر و معاونین مدرسه مورد تقدیر قرار گرفتند.
مرکز ۱۸
به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی ویژه برنامه " کتاب دوست " روز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ و با حضور حسین تولائی شاعر و نویسنده کودک و نوجوان و ۵۰ نفر از اعضا در مرکز ۱۸ برگزار شد .
در این برنامه تولائی ضمن بیان علاقه و خاطرات خود در زمینه شاعری گفت: « داستان دروغی بزرگ است که از واقعیتهای کوچک برگرفته شده است و یکی از اجزای تقویت داستاننویسی مهارت خواندن کتاب است».
وی سپس کارگاه "نوشتن خلاق و داستاننویسی گروهی" را برای اعضا نونهال و نوجوان برگزار کرد.
از دیگر فعالیتهای این روز پخش انیمیشن برای گروه نوباوه، شاهنامهخوانی توسط عضو نوجوان بود. در پایان از اعضا کتابال، شرکتکنندگان و برگزیدگان مهرواره های استانی، اعضا فعال و کتابخوان توسط حسین تولائی تقدیر شد.
این برنامه با هدف آشنایی با شاعران کودک و نوجوان، ایجاد بستر و زمینهی ارتقاء سطح مطالعهی اعضا، ترویج و علاقهمند کردن اعضا به کتاب، تقویت و ارتقای احساس برای تولید قصه و همچنین آشنایی با اصول داستاننویسی و قصهگویی به کوشش مهناز باقری مسئول مرکز ۱۸ برگزار شد.
مرکز ۲۱
هفته کتابخوانی با اجرای فعالیتهای مرتبط با کتاب و کتابخوانی روزچهارشنبه ۳۰آبان ۱۴۰۳ در مرکز ۲۱ و با حضور مژگان بابامرندی نویسنده کودک و نوجوان، ۹۵ نفر از اعضای سندرومداون و دانشآموزان مدارس سپری شد.
در این برنامه اعضا سندرومداون در کنار سایر اعضا در کارگاه کتابسازی با هدایت مرجان بابامرندی مربی هنری به تصویرسازی و خلق کتابهای داستان پرداختند.
مژگان بابامرندی که خود از اعضا مرکز ۲۱ بود به سوالات اعضا در زمینه نویسندگی پاسخ داد و به آنها گفت: «خواندن کتاب را هیچوقت فراموش نکنید و بدانید اینکه عضوکانون و با کتاب در ارتباطید چند قدم از بچههای هم سن و سال خود جلوتر هستید». در ادامه این جشن حلما فضلی عضو قصهگوی مرکز، قصه «چرا پتو گامبالو ترک نخورد» از کتابهای این نویسنده را اجرا و آناهیتا آقابیگلو، رستا رحمانی، شهرزاد هادیزاده و مهدیه جمالی از دیگر اعضا مرکز، با راهنمایی رضوان رهنمافر شاهنامهخوانی کردند؛ سپس محمد طاها صبوری، سورنا و آناهیتا احمدی به نواختن موسیقی زنده پرداختند و در آخر از اعضا کتابخوان مرکز تقدیر بهعمل آمد.
مرکز ۲۹
ویژه برنامه «صمیمانهای با بچهی همه» همزمان با هفته کتاب و کتابخوانی روز چهاشنبه ۳۰ آبان ۱۴۰۳ و با حضور ۴۰ نفر از اعضا و والدین در مرکز ۲۹ برگزار شد.
در این ویژه برنامه فعالیتهایی چون معرفی روزهای هفته کتاب و کتابخوانی، معرفی کتاب، شعرخوانی، قصهگویی، بازی و مسابقه و بحث و نقد کتاب انجام شد که مهمترین بخش این برنامه، معرفی کتاب بچهی همه و نقد و گفتگو در مورد آن بود. در ادامه روش صحیح و اصولی نقد ظاهری و محتوایی کتاب به اعضا و والدین آموزش دادهشد که با استقبال از سوی والدین مواجه شد.
این برنامه با هدف اهمیتدادن بیش از پیش اعضا و والدین به کتاب و کتابخوانی وکسب اطلاعات بیشتر در مورد جایگاه مطالعه در زندگی و نیز تشویق والدین به مطالعه توسط مهری روحیرحیم وسئول مرکز ۲۹ برگزار شد.
مرکز ۴۱
به مناسبت هفته کتاب وکتابخوانی ۱۷۰ نفر از دانشآموزان مدرسه بنت الهدیصدر در قالب چند گروه و در پایه های مختلف از مرکز۴۱کانون پرورش فکری کودکان ونوجوانان استان تهران بازدید کردند.
در این بازدیدها دانشآموزان با حضور در بخشهای مختلف کتابخانه توسط زهرا عظیمینژادیان مربیمسئول، منصوره ناطقی و سلیمه سادات افتخاری مربیان این مرکز با شرایط عضویت ونحوهی امانت کتاب آشنا شدند و سپس به مطالعه گروهی وجمعخواهی کتاب های انتخابی پرداختند. در ادامه خلاصهای از کتاب را نوشته و به خوانش آن برای دوستانشان پرداختند که این امر موجب تقویت بیان و اعتماد به نفس در آنها شد.
همچنین نمایش فیلم مهارت های زندگی "الگو، راز، همدلی"، سفالگری با موضوعات مختلف، کاردستی خلاق وکلاژ از دیگر فعالیتهای اجرا شده در این ویژهبرنامه بود.
در پایان مسابقهی برترین جمله از دید مخاطبین برگزار شد و به منظور ایجاد انگیزهی مطالعه و نهادینه کردن فرهنگ کتاب وکتاب خوانی و نیز پر کردن اوقات فراغت به دانشآموزان تعدادی کتاب مناسب گروه سنیشان اهدا شد.
مرکز پیشوا
نشست صمیمانه با نویسنده روز سه شنبه ۲۱ آبان ۱۴۰۳ به مناسبت هفته کتابخوانی باحضور ابراهیم تاجیک نوری فرماندار پیشوا، یوسف قوجق و اصغر فکوری نویسندگان کودک و نوجوان در مرکز پیشوا برگزار شد. این برنامه با نقالی عضو نوجوان کتابخانه آغاز شد و در ادامه برنامه تاجیک نوری فرماندار پیشوا در مورد اهمیت کتاب و کتابخوانی به بیان نکاتی پرداخت. سپس قوجق به نقل خاطراتی از دوران کودکی خود و علاقه شدید به خرید و خواندن کتاب پرداخت و گفت: «زمانی که در مقطع راهنمایی درس می خواندم به همراه پسر داییام (که به مقام شهادت نائل شد)، تابستانها کار میکردم و با پول آن کتاب میخریدم و میخواندم».
در پایان به نوجوانان حاضر در برنامه توصیه کرد که همیشه کتاب بخوانند و برای شروع نویسندگی خاطرات روزانه خود را ثبت کنند. در بخش پایانی برنامه پس از گفتمان و پرسش و پاسخ قوجق با نوجوانان و نویسندگان، زیبا نجفلو مسئول مرکز پیشوا با اهدای لوح تقدیر و تابلوی نقاشی چهره این نویسنده از زحمات ایشان تقدیر کرد و عکس یادگاری از این مراسم ثبت شد.
یادآور میشود فکوری به برگزاری کارگاه نویسندگی با حضور ایشان یا یوسف قوجق تاکید کرد و گفت: «اگر امکان برگزاری حضوری نباشد، میشود این گارکاه را به صورت مجازی تشکیل داد».