اتفاق‌های خوب برای بهبود تعامل کانون با نویسندگان

نویسنده و نمایشنامه‌نویس حوزه کودک و نوجوان، درباره وضعیت بازار نشر کتاب کودک گفت: بحث کتاب و به‌طور خاص کتاب کودک، بحث بسیار گسترده‌ای است. واقعیت این است که جوانی دوران ما، با جوانی امروز متفاوت بوده و امروز تغییر دیدگاه‌ها و نگاه‌ها به آینده متأثر از فضای مجازی بخشی از مسائل را کهنه کرده است.

به‌گزارش اداره کل روابط عمومی و امور بین‌الملل کانون، مسلم قاسمی در حاشیه حضور در آیین «شب همدلی با اهالی ادبیات کودک و نوجوان»‌ در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در عین حال یادآور شد: مسائلی مانند افسانه‌ها، قصه‌ها و تاریخ، چیزهایی نیستند که در گذر زمان کهنه شوند اما روش بیان همین‌ها هم تغییر کرده است.

نویسنده نمایش‌نامه «کوتوله‌ای که همیشه فریاد می‌زد» در ادامه افزود: ما باید در روش اجرا و بیان آن‌چه می‌خواهیم مطرح کنیم، متناسب با نسل امروز پیش برویم. کانون پرورش فکری در این زمینه همواره پیش‌قدم بوده است. شخصا از ابتدای فعالیت کانون، به‌عنوان نوجوانی ۱۴ساله در این جریان حضور داشتم. اولین کتابخانه کانون که در یک انبار بود و من از همان جا با این مجموعه آشنا شدم و حضور در این جریان بسیار برای ما رویایی و خاطره‌انگیز بود.

قاسمی در ادامه گفت: برخی نویسندگان ایرانی که در آن سال‌ها تازه نویسندگی را آغاز کرده بودند آثار جذابی داشتند و در کنار آن دسترسی به کتاب‌های ترجمه خارجی هم برای‌مان بسیار جذاب بود. یکی از مسائل مهم این است که کتاب‌هایی که امروز منتشر می‌شوند باید با نگاهی نو نوشته و با نگاهی نو منتشر شوند. در عین حال همچنان محور آثار کودک و نوجوان باید مسئله «هویت» باشد.

مترجم کتاب‌های «بّره»، «خرگوش» و «جوجه» (از مجموعه باز کن، تاکن، نگاه کن) افزود: شما امروز کتاب‌های کودک و نوجوان در کشورهایی مانند چین و مالزی را که می‌بینید، سوژه‌هایی به‌روز دارند ولی وقتی آن‌ها را ورق می‌زنید و می‌خوانید به‌راحتی متوجه می‌شوید مربوط به فرهنگ کدام کشور است و چه ملتی را نمایندگی می‌کند. متأسفانه از آن‌جایی که دنیای ما از ابتدا دنیایی مبتنی‌بر ترجمه و نگاه‌مان به سمت غرب بوده است، امروز حتی نویسندگان و حتی نقاشان ما هم نگاه هویتی را کمتر دارند.

محور اصلی کتاب‌های کودک و نوجوان باید «هویت» باشد

وی افزود: گاهی که می‌بینیم در برخی کتاب‌ها فضای فرهنگی کشورمان منعکس شده است، واقعا از آن لذت می‌برم. به‌طور مشخص کانون پرورش فکری در این زمینه می‌تواند الگو باشد. شخصا با انتشارات خصوصی هم همکاری داشته‌ام اما برای من همواره کانون، جایگاه ویژه‌ای داشته و دارد. در کشورهای اروپایی هم در این زمینه تحقیق کرده‌ام و با اطلاع می‌گویم که در دنیا شاید دو یا سه کشور وجود دارد که نهادی مشابه کانون پرورش فکری دارند. کسانی که این نهاد را پایه گذاشته‌اند به‌گونه‌ای عمل کرده‌اند که هنوز رگه‌هایی از مأموریت‌های اولیه خود را حفظ کرده و بسیار بابت آن خوشحالم.

قاسمی درباره بهبود فرآیند ارتباط نویسندگان کودک و نوجوان با کانون پرورش هم تأکید کرد: هر چند به‌طور طبیعی من هم در طول این سال‌ها نقدهایی به عملکرد کانون داشته‌ام اما بدون اغراق در سال‌های اخیر شاهد اتفاق‌های خوبی در راستای بهبود تعامل با نویسندگان بوده‌ایم. برگزاری مراسم‌هایی مانند همین رویداد که به تکریم نویسندگان اختصاص دارد بسیار مهم است. نویسنده هم چیزی جز احترام و اعتبار نمی‌خواهد. امیدوارم در آینده شاهد بهبود هرچه بهتر این ارتباط دوسویه باشیم.

شامگاه روز پنجم آذر۱۴۰۳ شماری از نویسندگان، شاعران، پژوهشگران، نمایش‌نامه‌نویسان و پژوهشگران حوزه ادبیات در نشستی با عنوان «شب هم‌دلی اهالی ادبیات کودک و نوجوان» در مرکز آفرینش‌های فرهنگی هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان گردهم آمدند.

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 12 =