به گزارش روابط عمومی اداره کل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان کرمانشاه، در راستای ایجاد خلاقیت و توانمندسازی مربیان در عرصههای نمایشی؛ دوره یک روزه آموزش تکنیکهای پاپآپ، شنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۳ در مرکز شماره ۱۴ شهر کرمانشاه با حضور مربیانی از سراسر استان، برگزار شد.
محمد خیاط زنجانی مدیرکل کانون استان ضمن اشاره به اهمیت هنرهای نمایشی و جذب مخاطبان در این زمینه گفت: یکی از مهمترین اصول در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ایجاد خلاقیت و تدارک راهکارهای مختلفی برای پرورش خلاقیتهای کودکان و نوجوانان در زمینههای فرهنگی، هنری، ادبی، علمی و... است. هنرهای نمایشی نیز فعالیتیاست که علاقهمندان خاص به خود را دارد و با جذب مخاطبان در این عرصه میتوان استعدادهای مختلف آنها را پرورش داد و در کنار آن مهارتهای بسیاری را هم همچون مسئولیتپذیری، دیداری، نوشتاری، حرکتی، اعتماد بهنفس و اجرای کار گروهی و... کسب نموده و آنها را تقویت مینمایند که این از نقاط قوت فعالیتهنرهای نمایشی است.
وی افزود: ما هم در مجموعه کانون پرورش فکری استان سعی بر این داریم که با ایجاد بسترهای مناسب بتوانیم مقدمات لازم جهت کسب مهارتهای آموزشی بیشتر برای مربیان فراهم آوریم تا با توانمندسازی آنها در بخشهای مختلف فرهنگی، هنری و... علاوه بر کسب مهارتهای لازم بتوانند با آشنایی با تکنیکهای بهروز و سبکهای مدرن، علاوه بر دسترسی به اتفاقات جدید در عرصههای کاری و روزآمد کردن دانش خود، بتوانند همسو با مخاطبان کودک و نوجوان امروزی و سلایق آنها نیز پیش بروند و به جذابیتهای کار در کانون هم بیافزایند که دوره پاپآپ با حضور اساتید امر، به همین منظور در استان برگزار شد.
در ادامه ابراهیم شاکری استاد دوره بیان داشت: در این دوره برای مربیان کارگاه آموزش تکنیکهای پاپآپ یا پاپآپ بوکس یا کتابهای پاپآپ را برگزار کردیم، در واقع ما اگر بخواهیم از عبارت تئاتر کاغذی برای پاپآپ استفاده نماییم، بهنحوی برای خود ایجاد محدودیت مینماییم و نمیتوانیم به کار پاپآپ تئاتر کاغذی بگوییم چون در آن صرفا" با کاغذ کار میکنیم و این مورد تعریفهای بنیادی و نظری میطلبد که مفصل است. به تکنیکهای پاپآپ در واقع تکنیکهای کتابهای پاپآپ گفته میشود که در بستر کتاب است و به همین منظور به آن تکنیکهای کتابهای پاپآپ میگوییم.
وی ادامه داد: تلاش ما در این دوره این است که تا آنجایی که زمان به ما اجازه میدهد، آموزشهای لازم را به مربیان بدهیم و دوره پاپآپ را در استان کرمانشاه نیز برگزار کنیم و امیدواریم که دوستان هم استفاده لازم را ببرند و میتوان گفت که این دوره صرفا" برای خودشان نیست چون این عزیزان مربی هستند و آموختههای خود را به مخاطبان یاد میدهند بهتر است از نکات آموزشی این دوره استفاده لازم را ببرند و من اهتمام لازم را در زمینه یادگیری آنها خواهم داشت چون در ادامه کسانیکه در دوره حضور دارند به کودکان و نوجوانان آموزش خواهند داد و تصور میکنم در ایران، بیشتر از جاهای دیگر این اتفاق در حال انجام است اما باید توجه داشته باشیم که روند کار هم بسیار کند پیش میرود که باید به آن سرعت داد.
سپس مهری نقیپور کارشناس مرکز ملی اسیتیژ عنوان کرد: اسیتیژ یک انجمن تئاتر کودک و نوجوان در دنیا هست که حدود هشتاد کشور در آن عضو هستند و سعی این انجمن بر آن است که یک شبکه ارتباطی بین هنرمندان ایران و دیگر کشورها برقرار نماید که بتوانند در عین تبادل تجربه در جشنوارهها نیز شرکت نمایند. هدف ما از برگزاری این کارگاه آموزشی این است که سعی کنیم در این دورهها متدها و شیوههای روز که در دنیا در حال مرسوم شدن است را در استانها به همکاران خود در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، معرفی کنیم.
وی خاطرنشان کرد: شیوه پاپآپ به نوعی صحنه تئاتر پرتابل و قابل حمل را به ما میدهد که همه میتوانند از آن استفاده کنند و به قولی اگر ما یک صحنه پاپآپ داشته باشیم، میتوانیم آن نمایش را بهصورت آنتیبل (روی میز) در روستاها و مراکز مختلف کانون خیلی راحت استفاده و اجرا نماییم، تئاترهایی که کوچک و روی میز هستند و حتی سی نفر مخاطب هم قادر هستند که پاسخگو باشند؛ تئاتر نباید صرفا" برای یک سالن نمایش باشد که با تعداد مخاطبان صدو پنجاه یا دویست نفر و دکورهای عظیم و هزینهبر هستند و تئاتر پاپآپ سعی میکند که تئاتر بهصورت در دسترس باشد، برای همین این شیوه پاپآپ بسیار خوب و کاربردی است.
نقیپور تاکید کرد: شیوه تئاتر پاپآپ برای کار در مراکز کانون بسیار کاربردی هست و همچنین برای نوجوانان هم که معمولا" در مراکز با مشکل جذب مخاطب گروه سنی نوجوان مواجه هستیم، راهکار خوبی برای جذب و جلب این عزیزان است. این شیوه چون جدید هست مطمئنا" در مراکز پر مخاطب و پر استفاده خواهد شد و حتی نوجوانان میتوانند خودشان تئاتر تولید کنند و از شیوه پاپآپ نه تنها در تئاتر بلکه در کاردستیها، قصهگویی، کتابسازی و... استفاده بسیار و خلاق خواهد داشت؛ حتی در کتابخانههای سیار روستایی کانون که تاکید ما بر این است که این شیوه حتما" استفاده شود چون نیازمند ملزومات خاصی نبوده و تنها با قیچی، کاغذ و چسب، یک مربی در یک روستا میتواند با بچهها نمایشی را کار کند که با کمترین امکانات قابل اجرا است و در ذهن مخاطب میماند که با امکانات محدود هم میتوان کارهای خوب و حتی بزرگ انجام دهند.
کارشناس مرکز ملی اسیتیژ تصریح نمود: تئاتر دنیا به سمتی میرود که به قولی کمدیالوگ و بیشتر حالت مفهومی و تصویری و قابل حمل بوده و در عین سادگی اثرگذار باشد و شیوه پاپآپ هم دارای این خصوصیات میباشد که تصاویر یک صحنه تئاتر در یک کتاب کار و خلاصه میشود و با باز کردن آن کتاب که شاید وزن آن به دو کیلو هم نمیرسد، دنیایی از خلاقیت و زیباییهای صحنههای تئاتر نهفته است که حتی برای مخاطب بزرگسال هم از جذابیتهای خاص خود برخوردار است و نوجوانان هم با دیدن این سبک، برای تولید تئاتر مشتاق شده و برای او ایجاد انگیزه میشود و در این راستا مباحث دیگری را همچون زاویه، علوم، ریاضی و... و در تکنیک انیمیتبوک که متحرک هم هست حتی فیزیک نیز یاد میگیرند و بهطور کلی در کنار یادگیری تکنیک پاپآپ علوم دیگر نیز آموزش میبینند و مربی میتواند از این شیوه برای آموزش مباحث علمی، قصهگویی و... استفاده نماید.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه ما زیرمجموعه معاونت تولید کانون هستیم تدارک این کار از سوی کریمیصارمی معاونت تولید کانون کشور انجام پذیرفته و هزینههای این کار تامین شده تا این دورهها را در استان برای مربیان برگزار میکنیم که بهصورت مقدماتی هست و در ادامه وقتیکه مربیان با توجه به آموختههای خود در زمینه پاپآپ کار کردند، استان نیتواند با تامین هزینه برای مراحل تکمیلی بعدی از استاد مربوطه دعوت نماید تا تکنیکهای بعدی را نیز آموزش ببینند. نکته جالب توجه این است که چند مرکز میتوانند بهطور مشترک یک صحنه را با هم کار کنند و در ادامه اجراهای مشترک در مراکز خود داشته باشند و حتی برای یک دکور صحنه ثابت، داستانهای مختلفی را بسازند و گروههای نمایشی میتوانند نمایش خود را در دل یک صحنه ساخته شده جای دهند و به نوعی میتوان کارهای جدیدی خلق کرد و به شکلی با کمترین امکانات و ملزومات تئاتر کتابخانهای کار کرد و کار خوبی را ارائه داد و این در صورتی است که مربیان کانونی که به صورت تخصصی رشته تئاتر را کار نکردهاند، از این شیوه میتوانند استفاده کنند چون زمینه خلاقیت دارد و با آن دوریختنیها، کتابسازی و دیگر فعالیتها را کار و تجربه میکنند. به طور کلی برگزاری این دوره برای استانها بسیار خوب و کاربردی هست و سعی داریم تا مربیان کانون در تمامی استانها حتما" مقدمات این کار را ببیند و پس از جذب شدن، با ارائه امکانات به مرحله بعدی و پیشرفتهتر سوق پیدا کنند و دوره تکمیلیتر کار را میبینند و در کانون هم به همین شکل پیش میرویم، ما فعالیت را به بچهها ارائه میدهیم و بعد استعدادهای آنها را تشخیص میدهیم.
گفتنیاست دورههای کارگاهی پاپآپ از سوی محمد رضا کریمی صارمی معاونت تولید کانون کشور تدارک و تامین شده و مرکز ملی اسیتیژ تحت نظر این معاونت در حال اجرای این دورهها میباشد و از سال ۱۴۰۲ برای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در استانهای مختلف آغاز شده که سال گذشته در ایلام، لرستان، سیستان و بلوچستان و امسال نیز در کرمان، کرمانشاه ( که رابط استان در این زمینه یگانه عبدالمالکی کارشناس هنرهای نمایشی استان میباشد) و کردستان و چند استان دیگر برگزار خواهد شد.