ضرورت تولید و نشر مجموعه‌هایی با محتوای اهدای عضو برای کودکان و نوجوانان

نشست «مباحث و مبانی اهدای عضو» از سوی کانون پرورش فکری به‌صورت مجازی ویژه مربیان و معلمان و عموم علاقه‌مندان برگزار شد.

به گزارش اداره کل روابط عمومی و امور بین‌الملل کانون، در این نشست امید قبادی نایب رئیس هیئت مدیره انجمن اهدای عضو ایرانیان در آغاز صحبت‌های خود گفت: طبق تفاهم‌نامه‌ای که سال ۱۴۰۲ با معاونت فرهنگی کانون پرورش فکری امضا کردیم قرار شد هریک تعهداتی در راستای ارتقا فرهنگ اهدای عضو داشته باشیم.

وی بیان کرد: در جهان، عامل اصلی مرگ مغزی ضربه به سر است. سن رایج مرگ مغزی در ایران بین ۲۰ تا ۴۰ سال و بیشترین علت ضربه به سر تصادف است.

قبادی ادامه داد: هر عضو زمان مشخصی برای اهدا دارد و اگر آن زمان بگذرد دیگر اهدا امکان‌پذیر نیست. در مرگ مغزی، مغز کامل منهدم شده و تا ۱۴ روز بیشتر نمی‌شود فرد مرگ مغزی را نگه داشت.

نایب رئیس هیئت مدیره انجمن اهدای عضو ایرانیان سپس به تغییرهای مغز در مرگ مغزی و اتفاق‌هایی که در بدن می‌افتد اشاره داشت و افزود: کما و مرگ مغزی از لحاظ ظاهری بسیار به یکدیگر شبیه هستند، بنابراین به خانواده‌هایی که می‌گوییم عزیز شما مرگ مغزی شده برای عدم پذیرش این موضوع حق می‌دهیم.

وی اظهار کرد: در سال ۱۳۶۸ با فتوای امام خمینی‌(ره) اهدای عضو در ایران شروع شد و در سال ۱۳۷۰ مقام معظم رهبری فتوای مجاز بودن این کار را دادند که در ادامه از سال ۷۹ قانون این طرح تصویب شد.

نایب رئیس هیئت مدیره انجمن اهدای عضو تصریح کرد: از ابتدای انجام اهدای عضو در ایران تاکنون ۷۰هزار اهدای عضو داشتیم. ایران تنها کشور در خاورمیانه است که پیوند تمام اعضا را انجام می‌دهد. ما در سال با رتبه اول دنیا در یک مرکز شیراز ۷۰۰ پیوند کبد داریم که رتبه بعد در آمریکا با ۴۵۰ مورد است.

قبادی ادامه داد: در ایران سالانه ۳هزار مرگ مغزی قابل اهدا داریم که هزار مورد آن به اهدا رسیده و روزانه ۷ تا ۱۰ بیمار نیازمند فوت می‌کنند. در این مسیر ۵۰درصد فرهنگ نقش دارد و برای انجام این کار نیاز به فرهنگ‌سازی است.

وی گفت: مهمترین علت کمبود اعضای پیوند در جهان عدم رضایت خانواده به اهدای عضو است که از نهادینه نبودن باور مرگ مغزی و پایین بودن نرخ کارت اهدای عضو نشأت می‌گیرد.

اهدای عضو نیاز به فرهنگ‌سازی دارد

نایب رئیس هیئت مدیره انجمن اهدای عضو ایرانیان فرآیند اهدای عضو را شامل شناسایی افراد مشکوک به مرگ مغزی از معاینه تا تأیید ۵ پزشک، رضایت خانواده، انتقال به بیمارستان مرکز اهدا و انجام عمل اهدا عنوان کرد.

قبادی در ادامه درباره حیطه‌های همکاری کانون پرورش فکری و انجمن اهدای عضو ایرانیان به این موارد اشاره داشت: تولید و نشر مجموعه‌هایی با محتوای اهدای عضو برپایه دو محور بخشندگی و نوع‌دوستی متناسب با رده‌های سنی کودک و نوجوان، طراحی بازی‌هایی با موضوع اهدای عضو متناسب با رده‌های سنی کودک و نوجوان، قراردادن مفاهیم مرتبط با اهدای عضو و متناسب با رده سنی کودک و نوجوان در درس‌نامه‌های آموزشی کانون و هرگونه کمک به نهادینه‌سازی انتزاعی مفهوم اهدای عضو از دوران کودکی با توجه به امکانات و قابلیت‌های موجود در کانون.

وی بیان کرد: در اهدای عضو سن ملاک نیست و سلامت عضو مهم است. پیرترین فرد اهداکننده عضو در ایران ۹۴ سال سن داشته است. از طرفی مرگ مغزی امکان خطا ندارد و در ایران برای اطمینان مردم ۵ پزشک برای تأیید گذاشته‌ایم درصورتی‌که در بیشتر دنیا ۱ پزشک این موضوع را تأیید می‌کند.

امید قبادی در پایان گفت: فرهنگ‌سازی، باور برگشت‌ناپذیر بودن و رضایت خانواده‌ها می‌تواند منجر به نجات بیماران نیازمند شود.

در بخش پایانی این نشست شرکت‌کنندگان سؤال‌های خود را مطرح کردند.

نشست «مباحث و مبانی اهدای عضو» از سوی اداره‌کل آموزش و پژوهش کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان صبح روز یک‌شنبه ۱۸ آذر ۱۴۰۳ به صورت مجازی برگزار شد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 1 =