به گزارش روابط عمومی اداره کل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان یزد، دوشنبه ۲۶ آذر ۱۴۰۳، مرحله استانی بیست و ششمین جشنواره بینالمللی قصهگویی با اجرای بیش از ۱۲۰ قصه با هدف عمومیسازی و مردمیسازی فرهنگ قصهگویی و با شعار «راز قصهها، ساز زندگیست» به همت اداره کل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و با همکاری استانداری، اداره کل آموزش و پرورش، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، شورای اسلامی شهر، سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری و صدا و سیمای مرکز یزد و حمایت مالی شرکت پیشگامان توسعه ارتباطات، شیرحسین و شرکت موکب کیمیای برکت در تالار فرهنگ به کار خود خاتمه داد.
هئیت داوران مرحله استانی بیست و ششمین جشنواره بین المللی قصهگویی پس از مشاهده و بررسی قصهها و اعلام نظر بیانیهای صادر کردند.
به نام او که نامش راز است و یادش ساز زندگی
بیانیه مرحله استانی بیست و ششمین جشنواره بین المللی قصه گویی-استان یزد
قصهها، بخش بزرگی از میراث فرهنگی ایران زمینند و کهندیار یزد شهری است که خشت خشت آن، قصهای در دل خود دارد. از کوچه پس کوچههای آشتیکنانش تا گنبدهای فیروزهای و طاق نصرتها و پنجدریها و منارههای سر به فلک کشیده مسجد جامعش. یزد شهری به قدمت تاریخ که راز زندگی را میتوان از حنجره طولانیترین قنات و بلندترین بادگیر دولت آبادش فریاد زد. تلاش و کار و آبادی و آبادانی، قصه همیشه و هنوز مردمان سرزمینی است که گاه در تار و پود پارچههای رنگارنگ ترمه و داراییاش و گاه در نقش و نگار زیلوها و گاه در مرغ و ماهی و خورشید خانم سفالینههایش، جلوه کرده است.
اینجا سرزمینیاست که میشود از روی پشت بامهای کاهگلیاش سبدسبد ستاره چید. دعای بچههای اینجا بادبادک است، اینجا، نخی زمین را به آسمان وصل می کند. حافظان این فرهنگ ، مردمان سادهدل و نیکاندیشی بودهاند که با مشعل قصهگویی محفل خانوادهها را گرم و سرشار از تجربههای آزموده و نیاموزده کرده و با رویاهای دور و دراز، نشاط زندگی را در رگرگ فرزندان خویش جاری و ساری ساختند.
هئیت داوران جشنواره ضمن تقدیر و نکوداشت همه قصهگویان عزیز مواردی را به اختصار اعلام می دارد:
۱- ضرورت پرداختن به قصههایی مبتنی بر نیازهای روز دنیای کودک و نوجوان که بار تربیتی و ارزشی داشته باشد.
۲- پرهیز از تاکید برجملات اندرزگونه و نتیجهگرا درقصهگویی.
۳- تعامل پیوسته و مستمر با مخاطب.
۴- رعایت تناسب لحن روایت قصهگو با فضای قصه و مدیریت عواطف، هیجانات و احساسات جاری در قصه.
۵- توجه به فضاسازی لازم در شروع و پایان قصه به شکل حساب شده و ورود و خروج مناسب در قصه.
۶-استفاده از ظرفیت صحنه قصهگویی به فراخور قصه و پرهیز از سکون و میخکوب شدن در یک نقطه و یا حرکت پاندولی بر روی صحنه.
۷- انتخاب قصه از منابع کهن و متون جدید از ذخایر ارزشمند فرهنگی و انتخاب بهترین قصهها که مناسب شخصیت قصهگو ، گروه سنی و جنسیت مخاطب باشد.
۸- کارگردانی قصه توسط قصهگو و چینش عناصر قصه هرکدام در جای مناسب خود.
۹- بهره گیری از گویش و لهجههای بومی به شکلی مناسب و خلاق به نحوی که به جذابیت کار و انتقال پیام و محتوای قصه یاری رساند.
۱۰-استفاده از مقدمه و موخره خلاق و مناسب در شروع و پایان قصه و پرهیز از مقدمه و موخرههای کلیشهای و نخنما.
۱۱-توجه به قصههای مبتنی بر آداب و رسوم و آیین مردمان نیکاندیش و نیکوکار یزد و انطباق و تبدیل و مناسبسازی هنرمندانه قصه از لحاظ موضوع و حادثهمندی با فرهنگ و زیستبوم یزد.
۱۲-توجه به اصل حادثهمندی و گرهافکنی و نقطه اوج در قصه و پرهیز از روایت قصههای خطی با پیرنگ ضعیف.
۱۳- همخوانی واژگان و اصطلاحات روزمره با متن قصه.
۱۴- پرهیز راوی از رفتن در قالب شخصیتهای قصه به شکلی که قصهگویی را به حرکات نمایشی نزدیک کند.
در پایان هیئت داوران ضمن سپاس از کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و سایر دستگاههای پشتیبان در برگزاری این جشنواره و توجه و ارزشگذاری به فرهنگ شفاهی و هنر قصهگویی و تقدیر و تشکر از تلاش موثر و مثبت همه شرکتکنندگان که با نقل قصههای خود چراغ محفل قصهگویی را پر فروغ ساخته و جان تازهای در کالبد فرهنگ شفاهی این دیار دمیدند، تنها به حکم محدودیتهای موجود و سهمیه تعیین شده، خود را مکلف به گزینش و انتخاب تعدادی از عزیزان قصهگو میداند، در همین راستا با امید بهروزی و موفقیت برای تمامی قصهگویان عزیز اسامی برگزیدگان جشنواره در هر بخش به شرحی که خواهد آمد اعلام میگردد.
هئیت داوران مرحله استانی بیست و ششمین جشنواره بینالمللی قصهگویی
اسدالله شکرانه، سیدحسین پیغمبری، محمد رضا آخوندی، سکینه قیصری، محبوبه بنازاده، آمنه اولیاء