کد خبر: 350682
تاریخ انتشار: ۲۴ دی ۱۴۰۳ - ۰۷:۳۲
قصه‌گویی مادرانه، میراث رنگ باخته‌ی خانواده

قصه‌گویی برای کودکان، یکی از مهمترین و کارآمدترین روش‌های برقراری ارتباط موثر بچه‌ها است که این میراث ناملموس بین مادران امروز رنگ باخته و کمتر به قصه‌گویی توجه می‌شود.

به گزارش روابط عمومی اداره کل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان چهارمحال و بختیاری و به نقل از خبرنگار ایرنا، یکی از خاطرات شیرین دوران کودکی دهه ۵۰ و ۶۰ و قبل از آن شنیدن قصه‌های مادربزرگ و پدربزرگ‌هاست که با گویش خود، به روایت‌خوانی شفاهی از آنچه از مادران و پدران خود به ارث برده‌اند اقدام می‌کردند.

این قصه‌ها بیشتر روایتی بومی و منطقه‌ای از تاریخ شفاهی بود که مادران برای کودکانشان تعریف می کردند و فرزندان با شخصیت آن ارتباط برقرار می‌کنند.

براساس یک نظر برخی از کارشناسان فرهنگی، امروزه با توجه به مشکلات و فشارهای مختلفی که برای خانواده‌ها در زندگی وجود دارد، کمبود اوقات فراغت، گسترش فن‌آوری و مشکلاتی که خانواده‌ها با آنها دست و پنجه نرم می‌کنند، باعث شده که قصه‌گویی مادرانه کم‌کم از یادها برود.

کم شدن تمایل بچه‌ها برای خواندن کتابی غیر درسی و قصه

قصه‌گویی مادرانه، میراث رنگ باخته‌ی خانواده

یکی از مادران شهرکردی با اشاره به کم شدن تمایل خواندن کتاب قصه‌ و یا خواندن کتاب غیر درسی بین کودکان گفت: بچه‌ها تمایل زیادی به مطالعه کتاب غیردرسی و داستان و همچنین هم‌نشینی با دیگران و گوش دادن به قصه را ندارند.

لیلا اسماعیلی که فرزندش در پایه دوم ابتدایی در حال تحصیل است می‌گوید: کودکان بیشتر تمایل دارند از بازی‌های تلفن همراه و رایانه استفاده کنند و این عادت حتی در بین کودکان عشایری نیز وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه امسال فرزندش را برای شرکت در جشنواره و مسابقه «کتاب‌نوش» ثبت‌نام کرده است اما با مخالفت فرزندش روبرو شد اظهار داشت: فرزندم تمایل زیادی به شنیدن قصه و یا خواندن کتاب غیردرسی ندارد.

یکی از مادربزرگ‌های ساکن روستا در چهارمحال و بختیاری گفت: امروز بسیاری از قصه‌های گذشته که نسل به نسل به ما منتقل شده است و در هیچ کتابی نوشته نشده در حال فراموشی است.

خاتون می‌گوید: قصه‌های قدیمی علاوه بر سرگرم کردن بچه‌ها ارتباط بین خانواده و فرزند را گسترش می‌داد و آموزش برخی مسایل زندگی اجتماعی نیز در قصه‌ها نهفته بود.

جایگزینی فضای مجازی و اینترنت و تلویزیون به جای قصه‌ها

یکی از قصه‌گوهای برتر کشوری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان چهارمحال و بختیاری، با اشاره به فواید قصه‌گویی برای کودکان می‌گوید : قصه‌گویی باعث افزایش سطح هوش اجتماعی و شکل‌دهی به شخصیت کودکان می‌شود که امروزه با گسترش فضای مجازی، اینترنت و تلویزیون قصه‌گویی جایگاه خود را از دست داده است.

قصه‌گویی مادرانه، میراث رنگ باخته‌ی خانواده
بی‌توجهی و کمرنگ شدن قصه‌گویی در رسانه‌ها

ژیلا مهندس افزود: قصه‌گویی، رسمی سنتی است که از قدیم وجود داشته و والدین و بزرگان ما همواره برای کودکانشان قصه می گفتند، این سنت به عنوان یک میراث ناملموس به ما رسیده اما در بین مادران امروزه مورد توجه نیست و در حال فراموشی است.

به گفته وی، مادران بدون توجه به تاثیراتی که قصه‌گویی برای فرزندان و تربیت آنها دارند، به این امر بی‌توجه شدند و از قصه‌گویی برای سرگرم کردن بچه‌ها استفاده نمی‌کنند و برخی مواقع تنبلی مادرها برای بیان قصه و یا خواندن کتاب قصه باعث شده که این فرهنگ به دست فراموشی سپرده شود.

وی اظهار داشت : امروز بیشتر توجه خانواده‌ها به شرکت دادن فرزندان در کلاس‌های آموزشی زبان، ورزش و درسی سوق داده شده است.

مهندس گفت: در سال‌های گذشته که فضای مجازی، تلفن همراه و سایر رسانه‌ها توسعه چندانی نداشتند و چند شبکه تلویزیونی وجود داشت شب‌ها برای بچه‌ها از طریق تلویزیون و یا رادیو قصه و لالایی پخش می‌شد و جمعه‌ها نیز برنامه عصر جمعه‌ها بود در حالی که با گسترش فضای مجازی و افزایش تعداد رسانه‌ها این برنامه‌ها هم کمرنگ شده است.

این قصه‌گوی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان اظهار داشت: امروزه در برنامه‌های رسانه‌ها به خصوص تلویزیون و رادیو و بازی‌های رایانه‌ای، خبری از قصه و حکایت‌ها نیست و کودکان و نوجوانان در بیشتر برنامه‌ها و بازی‌های کودکانه خشن هستند و سازندگی در کارتون‌ها نیست.

این داور جشنواره‌های قصه‌گویی گفت: سازمان‌های آموزشی و فرهنگی از جمله آموزش و پرورش و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان باید برنامه‌های مختلف برای ترویج فرهنگ قصه‌گویی و همچنین کتابخوانی را برای کودکان و نوجوانان و خانواده‌ها اجرا کنند.

مهندس افزود: قصه‌ها برای انتقال داده‌ها از یک نسل به نسل دیگر استفاده می‌شود، به طوری‌که در زمان‌های قدیم گوسان‌ها(کسانی که داستان‌ها و پادشاهان و قهرمانان گذشته را همراه با آوای موسیقی می‌خوانند) را فعال کردند تا خواسته‌ها و برنامه‌های خود را از طریق آنها در بین مردم نهادینه کنند تا به تدریج بتوانند آن برنامه را که بین مردم نهادینه‌شده ، بدون هیچ اعتراض مردمی اجرایی کنند.

قصه‌گویی مادرانه، میراث رنگ باخته‌ی خانواده
نهادینه کردن قصه‌گویی در بین خانواده‌ها

یکی دیگر از قصه‌گویان برتر جشنواره قصه‌گویی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نیز با اشاره به اینکه قصه و قصه‌گویی به دست فراموشی سپرده شده است گفت: قصه‌گویی باید بین خانواده‌ها نهادینه شود.

سپیده ابراهیمی افزود: افزایش استفاده از ظرفیت فضای مجازی و گسترش شبکه‌های مختلف ارتباطی، مادران و خانواده‌ها را از قصه‌گویی برای فرزندان دور کرده و باعث کمرنگ شدن قصه‌گویی شده است.

وی با اشاره به اینکه قصه دارای مفاهیم اخلاقی و آموزشی زیادی برای فرزندان و نسل آینده است گفت: قصه‌گو باید در زمان قصه‌گویی مخاطب را بشناسد و براساس سن و نیاز مخاطب، قصه را بیان کند تا نیاز مخاطب برطرف شود.

به گفته وی، قصه‌ها و حکایت‌ها تاثیر زیادی در تفکر و ذهن کودکان دارند و خانواده‌ها باید قصه‌های گذشته که حاوی ارزش‌های معنوی، آموزش‌های زندگی و پیام‌های اخلاقی هستند را برای فرزندان بازگو کنند.

قصه‌ها راه و رسم فرهنگی و ریشه‌های اعتقادی را برای کودک نهادینه و مهارت کلامی کودک را تقویت می‌کنند

یک روان‌شناس بالینی نیز با اشاره به اینکه قصه اخلاق را به کودک می‌آموزد گفت: قصه‌ها راه و رسم فرهنگی و ریشه‌های اعتقادی را برای کودک نهادینه و مهارت کلامی کودکان را افزایش می‌دهند.

ندا خلیلی گفت: قصه بر افزایش مهارت شنیداری، قدرت تخیل و تصویرسازی و خلاقیت کودک و تقویت حافظه کودک تاثیرگذار است و محدوده فکری کودک را افزایش می‌دهد.

وی با اشاره به اینکه بیان قصه‌گویی و بیان حکایت یک قدمت چندین هزار ساله دارد گفت: اجداد و بزرگان ما از زمان‌های گذشته برخی از مسائلی را که در مرحله آداب و رسوم بود و یا می‌خواستند آن مسائل را برای دیگران القاء کنند، آن مسایل را با نوعی از قصه‌گویی آغاز می‌کردند.

به گفته وی، قصه‌گویی ارتباط کلامی و ارتباط بین افراد را افزایش می‌دهد و همچنین می‌توان از طریق قصه مهارتهای زندگی را به بچه‌ها آموزش داد.

خلیلی با اشاره به اینکه «قصه‌درمانی» در بخش روانشناسی مورد تاکید قرار دارد گفت: در برخی موارد، برای درمان، می‌توان با بیان قصه و قهرمان‌سازی برای کودک و نوجوان لجبازی، خشم، خشونت و ترس را برطرف کرد.

وی اظهار داشت: یادگیری کودک از طریق بیان قصه بیشتر و راحت‌تر است و باعث می‌شود دایره لغات و درک مفاهیم برای کودک آسانتر شود.

به گفته وی، افزایش ارتباط بین کودک و والدین، تقویت حافظه، تمرکز و خلاقیت از دیگر مزایای قصه‌گویی برای کودکان است.

این روانشناس با تاکید بر اینکه قصه فقط ابزاری برای سرگرم کردن کودکان نیست افزود: قصه در نوع رفتار و سرنوشت آینده کودک تاثیرگذار است و کودکان همیشه خودشان را جای قهرمانان قصه می‌گذارند و این امر در زندگی آنها تاثیر مثبت دارد.

قصه‌گویی مادرانه، میراث رنگ باخته‌ی خانواده
هنر قصه‌گویی یک فعالیت تزبیتی و انسان‌ساز

مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه در چند دهه گذشته مراکز کانون، فعالیت درخشان و اثرگذاری برای قصه‌گویی و ترویج کتابخوانی داشته‌اند گفت: هنر قصه‌گویی به عنوان یک فعالیت تربیتی و انسان‌ساز است.

روح الله واحد افزود: قصه‌ها آینه‌ای برای امروز و چراغی برای آینده هستند تا با بیان قصه‌ها ارزش‌های انسانی را به ما یادآوری شود.

به گفته وی، مادران، معلمان در مدارس و مربیان مراکز کانون می‌توانند با ترویج فرهنگ قصه‌گویی برای زنده نگهداشتن این میراث شگفت‌انگیز تاثیرگذار باشند.

وی با اشاره به برگزاری برنامه قصه‌گویی برای اعضای کانون پرورش فکری و برگزاری جشنواره قصه‌گوی برای اعضای کانون و مربیان و مادران و مادربزرگ‌ها به صورت استانی و ملی گفت: تاکنون ۲۶جشنواره قصه‌گویی در کانون پرورش فکری برگزار شده است.

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 5 =