به گزارش روابط عمومی ادارهکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان گلستان، در ابتدای نشست مدیرکل کانون استان در سخنانی کوتاه ضمن خیر مقدم به نوینسده مهمان و اعضای حاضر در جلسه، گفت: خوشحالم که امروز میزبان نویسنده نامآشنای نوجوانان هستیم.
الهه غیناقی ضمن تقدیر از دستاندرکاران برگزاری این نشست، از دو پنجره، بعنوان یکی از مهمترین برنامههای ادبی کانون نام برد که در آن به گفتوگو و نقد یک کتاب با حضور نویسنده یا شاعر آن پرداخته میشود.
در ادامه جلسه نویسندگان نوجوان گلستانی که از قبل کتاب را خوانده و دیدن فیلم باغ کیانوش را تجربه کرده بودند در گفتگوی صمیمانه با نویسنده از نقاط قوت کتاب و انتظارات خود از نویسنده گفتند.
حاضران در برنامه با بیان اینکه این اثر در ژانر ماجراجویی و تاریخی روایتی غیر مستقیم از جنگ تحمیلی عراق علیه ایران است گفتند: داستانی که اگرچه به موضوع جنگ میپردازد اما درگیری انسانها با هم، احساسات، عواطف و تاثیرگذاری غیرقابلانکاری دارد؛ داستان باغ کیانوش دارای یک طرح کامل است و هیچ نقطهی گنگی در آن وجود ندارد و نویسنده نقشهی راهش را طوری کشیده که شروع، اوج و پایان داستان برنامهریزی شده است.
آنها همچنین بیان داشتند: تصویرسازیها و توصیفهای کتاب بیش از هر چیزی مخاطب را غرق داستان میکند و جزئیات با دقت بیان شده بودند؛ ویژگیهای اخلاقی، احساسات و عواطف تکتک شخصیتها نیز بسیار ماهرانه انجام شده بود.
برخی از منتقدان نوجوان این اثر در بیان پیشنهادات خود چنین گفتند: زاویه دید داستان سوم شخص یا دانای کل بود که اگر اول شخص و از زبان یکی از نوجوانان داستان بود، باور پذیری و لذت خواندن را برای نوجوانان دو چندان میکرد.
همچنین نام بردن از سازهای محلی از نقاط قوت اثر بود که مخاطبان را با این سازهای بومی آشنا میکند، لیکن کاش بیشتر معرفی میشدند تا مخاطبان علاوه بر نام، با سایر ویژگیهای این سازها آشنا میشدند؛ در کتاب باغ کیانوش باغی پر از درختهای پرثمر و میوههای گوناگون به تصویر کشیده شد اما در فیلم سینمایی، باغی با درختهای بیثمر و چند درخت موز یا درختانی خشک که گویی در فصل پاییز یا زمستان هستند نمایش داده شد که جذابیت کتاب بیشتر و متناسب با داستان است.
در پایان صحبتهای نوجوانان، علیاصغر عزتی پاک نویسنده کتاب باغ کیانوش در پاسخ به نقدهای مخاطبان این جلسه ضمن تقدیر از دقت نظر و نقدهای اصولی آنها گفت: نگاه شما نوجوانان بسیار دقیق و فوقالعاده است شما حق دارید از نویسنده یک کار خوب و قوی بخواهید و این امر مسئولیت نویسنده را سنگین می کند و کمک می کند که حواسش را جمع کند.
وی ادامه داد: بعد از پیروزی انقلاب و زمانی که مردم ایران عزیز در شادی جشن پیروزی بودند، جنگ آغاز شد و این داستان به گونهای استعاره به این امر اشاره دارد و بخشی از سوژهی این داستان از یکی از خاطرات کودکیام بود.
عزتی پاک بیان داشت: شخصیتهای داستان خیالی هستند و البته منبع الهام بیرونی دارند، انتخاب اسم شخصیتهای حمزه و عباس و ... در دنیای واقعی در اطرافم بودند و برخی از ویژگیها و خلق و خوهای آنها را وارد فضای داستان کردم.
او همچنین اظهار داشت: جهان داستاننویسی با جهان فیلم فرق دارد؛ فیلم جهانی پرتحرک را میطلبد و شخصیتها و فضاها باید متناسب با آن باشد، لیکن گوهر فیلمنامه باغ کیانوش از این کتاب گرفته شده است و سازندگان فیلم با توجه به تکنیکها و اقتضای فیلمسازی آن را تغییر دادند، البته در مورد باغ کیانوش در کتاب، باغ استعاره از باغ کشور ایران است که پر از درختان پر ثمر و میوه های رنگارنگ است و در باغ به تصویر در آمده در فیلم این موضوع برداشت نمی شود.
در بخش دوم این نشست، محمد علی کرد، مهیار راز قندی و روژینا فولادی از نویسندگان نوجوان استان، آثار خود را قرائت کردند که مورد نقد سایر اعضا قرار گرفت و مهمان برنامه نیز پیشنهاداتی را به تمامی مخاطبان نوجوان داشت، ازجملهی پیشنهادات مطرح شده میتوان به این موارد اشاره کرد: حتما داستانهای ایرانی هم بخوانید، چرا که این داستانها مال خودتان است و شما را با فرهنگ سرزمینیتان آشنا می کند، چه بسا که اگر این آثار مربوط به منطقه یا استان و شهر خودتان باشد و اینگونه میشود که ذهنتان آماده و پر از اطلاعاتی می شود که بعدها در نوشتن، سخن گفتن و ....به کارتان میآید.
در پایان برنامه نویسندگان نوجوان و مهمانان برنامه به امضای کتیبهی جلد کتاب باغ کیانوش پرداختند و عکس یادگاری گرفتند.