به گزارش اداره کل روابط عمومی و امور بینالملل کانون، این آیین در تالار مرکزی شهر یزد برگزار شد و در آن جایزههایی شامل تندیس، لوح تقدیر و جوایز نقدی به برگزیدگان ایرانی و خارجی این رویداد اهدا شد.
آیین پایانی جشنواره که با استقبال مردم یزد روبرو شد و سالن برگزاری مملو از مردمی بود که از ساعتی پیش به سالن تالار مرکزی یزد آمده بودند، آیینی که از کانال قصهگویان ایران در سکوی آپارات و کانال مانون در شبکه شاد بهصورت زنده پخش میشد.
قصه باید زنده باشد
آیتالله سیدحسن عاملی، نماینده مردم اردبیل در مجلس خبرگان رهبری در این آیین گفت: قصه نقش خاصی در تربیت نسل فاخر و باورهای نفیس و اخلاقیات دارد و رمز پیشرفت و بزرگی یک ملت است.
او افزود: آرمانیترین قصه نباید تنها برای سرگرمی باشد، بلکه باید به اصلی از اصول فاخر تبدیل شود و در هر دوره مثل قصه حضرت یوسف زنده باشد و در قالب هنر قرار گیرد. خداوند نیز به پیامبر(ص) گفت: قصه بگو تا فکر بشر به حرکت در آمده و در مسیر منافع کلان خود حرکت کنند.
عاملی درپایان با اشاره به اینکه اینجا مجلس قصه است، دو قصه روایت کرد.
استقبال بینظیر بود
فرهاد فلاح، معاون فرهنگی کانون و رییس این دوره از جشنواره، نیز در سخنانی کوتاه ضمن تشکر ویژه از تمامی دستاندرکاران برگزاری جشنواره، از مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و مدیران صداوسیما به خاطر همراهی و مشارکت در برنامههای مختلف قدردانی کرد.
او در ادامه، این جشنواره را ثمره تلاشهای شبانهروزی مربیان کانون در مراکز کانون سراسر کشور دانست که نتایج آن در قالب این رویداد نمایان میشود.
معاون فرهنگی کانون همچنین از مربیان مراکز، استادان، داوران قصهگویی و مدیران کل کانون در استانهای مختلف به شکل ویژه سپاسگزاری کرد.
رییس جشنواره در پایان اظهار داشت: بیستوششمین جشنواره بینالمللی قصهگویی با استقبال بینظیری روبرو شد و بدینوسیله از مردم شریف یزد به خاطر میزبانی شایسته این دوره از جشنواره تشکر و قدردانی میکنم.
کانون متعلق به مردم است
افشین علاء، شاعر و عضو هیئت مدیره کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، دیگر سخنران این مراسم بود.
او سخنان خود را با شعری از خود در وصف کانون پرورش فکری آغاز کرد و گفت: پس از مدتها شاهد این صحنه هستم که جمعی با این شور و نشاط، همراه با کودکان و بزرگسالان، در قلب ایران گردهم آمدهاند. یزد، در مرکزیترین نقطه ایران، قلب کشور را با قصههای شیرین آکنده است و امیدوارم ایران هرگز روی غم نبیند. حضور بچهها با نشاط و پوششهای زیبا در این رویداد به من بسیار روحیه داد.
علا که خود از اعضای قدیمی کانون است با آرزوی پایداری برای کانون، افزود: کانون نهادی بیبدیل است که با کمترین هزینه، بیشترین ثمرات را به بار میآورد.
این شاعر ایرانی، ملت ایران را مدیون مربیان کانون دانست و گفت: اگر ارتش، سپاه و نیروهای امنیتی از جان و امنیت ما محافظت میکنند، مربیان کانون نیز بیصدا و خاموش از فرهنگ، هنر و ادبیات ایران برای کودکان پاسداری میکنند. در واقع، بزرگترین ثروت ما ایرانیان، ادبیات، فرهنگ و هنر ماست. نفت، ثروت ما نیست، بلکه ادبیات ماست که کودکان را اینچنین برای قصهگویی و قصهشنیدن گرد هم میآورد، اتفاقی که کمتر در جهان رخ میدهد.
او با اشاره به اینکه نهادها و متولیان باید قدردان کانون باشند، گفت: تولیدات کانون امروز جهانی است و حرف اول را میزند، بنابراین باید بیشتر از کانون حمایت شود. خطاب من به رهبر انقلاب اسلامی و رئیس جمهور کشور است که به کانون توجه داشته باشند. کانون جای سیاست و قدرت نیست و متعلق به هیچ دولت و حکومتی نیست، بلکه متعلق به ایران است. دولتها میآیند و میروند، ولی کانون سر جای خود باقی است. این بدعت اشتباه را کنار بگذارید؛ کانون وزارتخانه نیست که با تغییر دولتها مدیران آن تغییر کنند.
علا تاکید کرد: کانون در سالهای اخیر جهش بزرگی کرده است و امیدوارم دولت محترم و کسانی که بودجه فرهنگی را تخصیص میدهند، یکبار دیگر به کانون توجه کنند تا ما شرمنده مربیان کانون نباشیم.
قصه، ابزاری برای بیداری روح است
اسماعیل دهستانی، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری یزد، سخنران بعدی این مراسم بود که ضمن خوشامدگویی به حاضران، گفت: امیدوارم ایامی که در شهر ما بودید، به شما خوش گذشته باشد. خداقوت میگویم به تمام کسانی که این رویداد بزرگ را به خوبی در استان یزد برگزار کردند و امیدوارم بتوانیم این رویدادها را در استان یزد ادامه دهیم.
او در ادامه به چرایی نامگذاری یزد به عنوان پایتخت قصه اشاره کرد و گفت: قصه برگرفته از سرزمین کهن، دیاری اصیل، همراه با تجارت و همزیستی صمیمانه ادیان است؛ همچنین مفاخر این سرزمین، یزد را به پایتخت قصهگویی بدل کرده است.
دهستانی همچنین با طرح این پرسش که «در دنیای امروز و رسانههای نوظهور، چه نیازی به قصه داریم؟»، پاسخ داد: قصهگویی ابزاری ساده اما پیچیده و عمیق در حوزه تربیتی است. نباید تنها به عنوان یک سرگرمی به آن نگاه کنیم، بلکه قصهها برگرفته از اندیشه ما هستند و به همین دلیل ماندگار شدهاند. قصه برای خواب کردن نیست، بلکه ابزاری برای بیداری روح و اندیشه انسان است. قصههای خوب، ضمن آرام کردن جسم، روح و اندیشه انسان را به تحرک وامیدارند و بیشترین بهرهبرداری تربیتی را دارند. قصه بستر انتقال بین نسلی فرهنگهاست و در این زمان که مسائل انقطاع نسلی را شاهد هستیم، میتواند پلی میان فرهنگها باشد و این خلاء را در دنیای مدرن جبران کند.
او افزود: قصه منجر به ارتقای وابستگی عاطفی والدین و فرزندان میشود که در آینده این رابطه بسیار موثر است. در قصهها باید بیشتر به مفاخر معاصر و قهرمانان عرصههای مقاومت و ورزش بپردازیم و آنچه در شأن مردم است را بیشتر به تصویر بکشیم. قصه، چای نبات فرهنگ است و میتواند دردهای فرهنگی را درمان کند. امیدوارم با تمرکز و توجه بیشتر، در حوزه تربیت نوجوانان، به قصهگویی بیش از پیش بپردازیم.
تجلیل پرشور از مریم نشیبا
در این آیین همچنین از مریم نشیبا، «مادربزرگ قصهها»، با حضور محمدعلی دهقان، مدیرکل آموزش و پرورش استان یزد و عالیه قوامی، دبیر بیستوششمین جشنواره بینالمللی قصهگویی قدردانی شد.
در این رویداد مریم نشیبا قصهگوی پیشکسوت با نوستالژی لالاییهای، خاطرات کودکی حاضران را زنده کرد و موجی از احساسات را در سالن ایجاد کرد.
او در سخنانی گفت: من را نواختید، امیدوارم که خداوند مهربان پیوسته شما را بنوازد. من از همه شما سپاسگزارم؛ اگر قرار نبود شما به قصه گوش دهید، مریم نشیبا جایگاهی نداشت. افتخار من شما هستید و مدیون شما هستم. امیدوارم خیر عزیزانتان را ببینید و پیوسته در پناه خداوند مهربان باشید.
امروز به بالاترین سطح قصهگویی در جهان رسیدهایم
حامد علامتی، مدیرعامل کانون نیز طی سخنانی ضمن تبریک اعیاد شعبانیه، فرارسیدن ماه مبارک رمضان و شادباش تولد حضرت رقیه(س)، گفت: فرایند جشنواره قصهگویی یک فرایند لایه به لایه است که از مراکز کانون در سطح شهر و روستا شروع میشود، به مرحله استان میرسد و بعد مرحله پایش ملی را طی میکند و در نهایت در ایستگاه پایانی به مرحله ملی و بینالمللی میرسد.
او با صمیمیت از تمامی مربیان کانون پرورش فکری، چه حاضران در مراسم و چه دریافتکنندگان صدا و تصویر، و تمامی زحمتکشان مراکز کانون تشکر و قدردانی کرد. همچنین از اعضای دبیرخانه قصهگویی، همکارانش در استان یزد، مسئولان و مقامهای محترم استان یزد، استاندار محترم و معاونان ایشان و ارشاد و... تشکر ویژه داشت.
علامتی ابراز خرسندی کرد که بیستوششمین جشنواره بینالمللی قصهگویی را در آخرین روز بهمن در پایتخت قصهگویی، شهر جهانی یزد، شهر قنات و قنوت و قناعت و قصه برگزار میکنند و امروز به بخش پایانی آن رسیدهاند و میوه شیرین آن به بار نشسته است.
او گفت: به نظر میرسد امروز جریان قصه و قصهگویی در جمهوری اسلامی ایران به بالاترین سطح قصهگویی در سطح جهانی رسیده است. این موضوع را در دو بخش میتوان در نظر گرفت بخش نخست تعداد قصهگویانی که مشارکت میکنند و بخش دوم تعداد مخاطبانی که قصهها را میشنوند و محاسبه سرانگشتی ما نشان میدهد در هر دو بخش از نُرم جهانی بالاتر هستیم. اما این برای ما کافی نیست و باید به دنبال نقطه مطلوب باشیم. شعار ما عمومیسازی قصهگویی است. ما باید بتوانیم قصه را به خانهها ببریم. قصهگویی در بین خانواده باید زنده شود و این مطلوب ماست.
علامتی از عمومیسازی قصهگویی به عنوان یکی از اولویتهای نخست کانون نام برد و تاکید کرد حتما باید از ظرفیت قصهگویی برای جهتدهی به جریانهای اجتماعی و حتی مخاطبان استفاده کرد.
در این آیین که چهرههای نامآشنایی مانند مریم نشیبا، محمد میر کیانی، مجید قناد و... و برخی از مدیران کل استانی و معاونان و مدیران کانون حضور داشتند نماهنگی از روند اجرایی جشنواره و گزارشی تصویری از روند آمادهسازی جشنواره قصهگویی در شهر یزد به نمایش درآمد، ساره قصیر، مهمان و داور لبنانی جشنواره، به زبان فارسی قصهای با موضوع زیستن و مرگ اجرا کرد. همچنین یاد و خاطره پدربزرگ قصههای خوب، مهدی آذریزدی با پخش نماهنگی گرامی داشته شد.
تقدیر از محدثه میرجلیلی، خبرنگار استان یزد، اجرای موسیقی گروه نهفت به سرپرستی سروش حسینی با قطعههای خاطرهانگیزی از آقای حکایتی و خونه مادربزرگه و گرفتن عکس یادگاری از برنامههای پایانی این آیین بود.
بیستوششمین جشنواره بینالمللی قصهگویی روزهای ۲۷ تا ۳۰ بهمن ۱۴۰۳ با شعر راز قصهها ساز زندگیست در تالار مرکزی شهر یزد و با حضور ۹۸ قصهگوی ایرانی و ۸ قصهگوی بینالمللی برگزار شد.