به گزارش روابط عمومی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان رضوی: محفل علمیـفرهنگی «هفت شهر عشق» به مناسبت بزرگداشت شیخ فریدالدین عطار نیشابوری، روز پنجشنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۴ در مرکز همایشهای بینالمللی شهدای سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد و با حضور جمعی از استادان برجسته دانشگاه، شاعران، نویسندگان نوجوان، مسئولان فرهنگی و اهالی ادب برگزار شد.
این رویداد با مشارکت مؤسسه آموزش عالی عطار و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان رضوی و با هدف تلفیق اندیشههای بلند عرفانی عطار با خلاقیت نسل نوجوان در دو بخش «علمی» و «فرهنگی» برگزار شد.
بخش علمی: نگاهی ژرف به میراث عرفانی عطار
در بخش علمی این محفل، استادان سرشناس زبان و ادبیات فارسی با نگاهی تحلیلی به جایگاه عرفانی، ادبی و فرهنگی عطار نیشابوری پرداختند.
دکتر محمدجعفر یاحقی، استاد دانشگاه فردوسی مشهد، با تأکید بر گسترهی جهانی اندیشههای عطار گفت:
«عطار فقط یک شاعر نیست؛ او متفکر و عارفی است که اندیشههایش فراتر از زمان و جغرافیاست. اگر عطار را نداشتیم، بسیاری از مفاهیم عرفانی در ادبیات ما شکل نمیگرفتند. او با تذکرهالاولیاء، فضای عرفانی زبان فارسی را غنا بخشید و نام ۹۷ عارف را به تاریخ شناساند.»
وی افزود: «ما به عطار و پرواز سیمرغ مدیونیم؛ اگر امروز از «هفت شهر عشق» سخن میگوییم، ریشه آن در منطقالطیر است. یاد او نباید تنها به یک روز در تقویم محدود شود، بلکه باید هر روز را روز عطار بدانیم.»
دکتر رضا اشرفزاده، استاد دانشگاه آزاد اسلامی مشهد و پژوهشگر برجسته عطار، نیز با اشاره به ضرورت بازخوانی دقیق متون منسوب به عطار گفت:
«در تاریخ، آثار فراوانی به نام عطار منتشر شده، اما تنها هفت اثر به طور قطع به او تعلق دارد. پندنامه یکی از آثاری است که در نسبت آن با عطار تردید وجود داشت، اما بررسی ساختار و محتوای آن، قرابتهای زیادی با آثار دیگر عطار همچون منطقالطیر و اسرارنامه نشان میدهد.»
وی افزود: «در این کتاب، مضامینی چون پندهای اخلاقی، تفکر فلسفی و نگرش عرفانی با نثری ساده و در عین حال عمیق عرضه شده است. زمان آن رسیده که پندنامه جایگاه واقعی خود را در میان آثار عطار پیدا کند.»
در پایان این بخش، از کتاب تازه منتشر شدهی پندنامه عطار نیشابوری تألیف دکتر اشرفزاده، با حضور فرهیختگان و مسئولان فرهنگی رونمایی شد؛ اثری پژوهشی بر پایه تصحیح نسخه «سیلوستر دوساسی» که در ۷۸۰ صفحه تنظیم شده و به گفته نویسنده، مقدمهای ۸۰ صفحهای نیز بر آن نگاشته شده است.
دکتر سیدحسین مجتبوی، رئیس مؤسسه آموزش عالی عطار نیز با اشاره به ظرفیتهای این مرکز گفت:
«این مؤسسه با وجود نداشتن رشتهی زبان و ادبیات فارسی، با افتخار نام عطار را بر خود دارد و از این جهت خود را موظف به توسعه جریانهای عطارشناسی میداند. تاکنون نشستهای تخصصی و تولیدات علمی ارزشمندی در این زمینه داشتهایم و امیدواریم با حمایت مسئولان فرهنگی، پایگاه ملی عطارشناسی در این مؤسسه تثبیت و توسعه یابد.»
در ادامه برنامه، محمدعلی خلاقی، معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان کشور نیز به روی سن آمد و ضمن تجلیل از نقش ماندگار عطار در پیوند ادبیات و عرفان، هدف کانون از مشارکت در این رویداد را گسترش تجربههای فرهنگی و تربیت نسل نو از مخاطبان آگاه عنوان کرد. وی با اشاره به پویایی نوجوانان در حوزهی خلاقیتهای ادبی و هنری، از حضار دعوت کرد تا از نمایشگاه آثار نوجوانان عضو کانون با محوریت بازآفرینی مفاهیم منطقالطیر بازدید کنند.
در ادامه مراسم، طی آیینی نمادین، از تعدادی از هنرمندان نوجوان به نمایندگی از 30 شرکتکننده در ورکشاپ ادبی- هنری «هفت شهر عشق» با اهدای لوح تقدیر تجلیل به عمل آمد. این نوجوانان تقدیرنامههای خود را از دستان رضا اشرفزاده، عطار پژوه و استاد برجسته دانشگاه، حمیدرضا نویدیمهر، استادیار زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه بین المللی امام رضا (ع) و محمدعلی خلاقی معاون فرهنگی کانون دریافت کردند.
در ادامه برنامه، محمد مهدی حسینپور، مدیر کل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان رضوی، نیز به جمع حضار پیوست و ضمن حضور در رویداد، از نمایشگاه آثار نوجوانان بازدید کرد. او با ابراز رضایت از کیفیت آثار ارائهشده، این فعالیتها را گامی مؤثر در کشف و شکوفایی استعدادهای جوان در عرصه ادبیات و هنر دانست و بر اهمیت ادامه چنین رویدادهای فرهنگی در پرورش خلاقیتهای نوجوانان تأکید کرد.
بخش فرهنگی: روایت ادبی و هنری نوجوانان از منطقالطیر عطار نیشابوری
سمیه سلامیراد، کارشناس مسئول آفرینشهای ادبی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان رضوی، در تشریح بخش فرهنگی این برنامه گفت:
«در پیوست فرهنگی این رویداد، آثار ادبی و هنری نوجوانان عضو کانون به نمایش گذاشته شد این آثار هفته گذشته در رویداد ادبی و هنری «هفت شهر عشق» و با الهام از حکایتهای عرفانی منطقالطیر عطار تولید شد و نوجوانان هنرمند کانونی با نگاهی خلاق، مضامین پیچیده عرفانی را در قالب روایتهای داستانهایی نو و تصویرهایی بدیع بازآفرینی کردهاند.
سمیه سلامیراد افزود: «این آثار امروز در ورودی رویداد علمی «هفت شهر عشق» به نمایش گذاشته شدند تا بازدیدکنندگان و علاقهمندان از تماشای آنها بهرهمند شوند.»
وی ادامه داد: «از دیگر بخشهای جذاب این رویداد، برگزاری کارگاه اوریگامی «پرندگان و سیمرغ» بود که در آن علاقهمندان و شرکتکنندگان با راهنمایی مربیان فرهنگی کانون پرورش فکری، به ساخت پرندههای کاغذی پرداختند. این پرندهها سپس بر تابلویی نمادین از سیمرغ نصب شدند. تابلو سیمرغ که بهتدریج و در طول برگزاری مراسم تکمیل شد بهعنوان اثری نمادین از مشارکت جمعی مخاطبان علاقهمند در خلق هنر و بازآفرینی مفاهیم عرفانی، در محل برگزاری رویداد به نمایش درآمد. این تابلو با جلب توجه بازدیدکنندگان، فرصتی برای ثبت لحظات و عکاسی فراهم کرد و نمادی از تأثیرگذاری و خلاقیت مستمر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در عرصههای فرهنگی و هنری بود.»


کارشناس مسئول آفرینشهای ادبی کانون استان در پایان گفت: برگزاری این رویداد، گامی دیگر در مسیر پیوند میان میراث ادبی ایران و خلاقیتهای نسل نوجوان بود؛ نسلی که راه پرواز به قاف «قلهی ادبیات و فرهنگ» را اینبار از لابهلای سطرهای منطقالطیر و «هفت شهر عشق عطار» پیمودند.