به گزارش اداره کل روابط عمومی و امور بینالملل کانون، کتاب کار کارگاههای «حال خوش زندگی» ویژه مربیان و کارشناسان با مدیریت محتوایی محمود گلزاری، زهره قربانی و مهدی ملک محمد به تازگی از سوی انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان منتشر شده است.
«حال خوش زندگی» که به درخواست معاونت فرهنگی و برای مربیان و کارشناسان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان منتشر شده است دارای سرفصلهایی با این عناوین است: مهارت خودباوری، مهارت جرئتمندی، مهارت امید، مهارت خوشبینی، مهارت معنویت، مهارت شادی و نشاط، مهارت روابط مثبت و مهارت هوش هیجانی که در پایان کتاب، پیوست اول - کاربرگها و پیوست دوم- نمون برگ پیش آزمون- پس آزمون آمده است.
مهارتهای زندگی به گروه بزرگی از مهارتهای روانی اجتماعی و میان فردی گفته میشود که به افراد کمک میکند تا تصمیمگیریهای خود را آگاهانه انجام دهند و به طور موثر ارتباط برقرار کنند، مهارتهای مقابلهای و مدیریت شخصی خود را گسترش دهند و زندگی سالم و پربارتری داشته باشند.
کتاب کار کارگاههای «حال خوش زندگی» راهنمای نظری و عملی برای آموزش هشت مهارت مثبت روانشناسی است. این مهارتها عبارتند از خودباوری، جرئتمندی، امید، خوشبینی، معنویت، شادی و نشاط، روابط مثبت و هوش هیجانی. طراحی آموزشی این مهارتها نیز مخصوص دوره نوجوانی سنین 7 تا 12 سال است.
روانشناسان برگزیده مرکز مشاوره بیداد به مدیریت محمود گلزاری طی ۲۴ ساعت جلسه فشرده با مربیان و کارشناسان ستادی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به مرحله پیشنویس این کتاب کار رسیدند. این پیشنویس در جلسات آموزشی با مربیان و کارشناسان استانی به اشتراک گذاشته شد و این امکان وجود داشت که هر یک از نفرات شرکتکننده به صورت شفاهی و مکتوب نظرات اصلاحیشان درباره هر یک از فعالیتها را ارائه کنند.
این نظرات سپس در جلسات کارشناسی روانشناسان مورد بررسی قرار گرفت و موارد متناسب با آموزههای روانی روانشناسی مثبت در اصلاحیه پیشنویس لحاظ شد. این فرایند بیش از ۴ ماه به طول انجامید.
فرهاد فلاح، معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در مقدمه این کتاب آورده است: روانشناسان مثبتگرا در سالهای اخیر در مقابل روانشناسی بیمار محور قد علم کردهاند و بر توجه به افراد سالم جامعه و رشد آنها با استفاده از روشهای علمی آزموده شده تاکید میکنند و ۱۲ مهارت را به عنوان مهارتهای مثبت برشمردهاند که وجود آنها در هر انسانی او را به سوی موفقیت و شادکامی رهنمون میکند.
به گفته فلاح، بهترین زمان برای آموزش و نهادینه کردن این ۱۲ مهارت، ایام کودکی و نوجوانی است چرا که هنوز در این گروههای سنی هویت تثبیت نشده و انگیزه کافی برای آموختن مهارتهای نوین وجود دارد. از اینرو کانون با استفاده از تجارب نیم قرن فعالیت تخصصی در حوزه کودکان و نوجوانان و با بهرهگیری از دانش اساتید برجسته تلاش کرده است تا محتوای متناسب با نیازهای این نسل را در حوزه مهارتهای مثبت روانشناختی تولید کند.
آنچه در این کتاب مطالعه میشود بخشی از طرح مهارتآموزی کانون تحت عنوان «حال خوش زندگی» است که شیوههای آموزش مهارتهای مثبت را متناسب با حال و هوای نوجوان امروز آموزش میدهد، دورههایی که در حال حاضر در مراکز مختلف کانون در سراسر کشور برگزار میشود.
محمود گلزاری، دانشیار دانشگاه علامه طباطبایی در مورد کتاب «حال خوش زندگی» عنوان کرده است: به دعوت معاون فرهنگی کانون طرح آموزههای مثبت و اعضای کانون آماده شد و در نشستهای متعدد با کارشناسان با تجربه این نهاد خوش سابقه و موفق فرهنگی هنری به سرپرستی مدیر کل وقت آموزش و پژوهش خانم سجادیان در چهارچوب هدفها و سیاستهای آموزشی کانون مورد بررسی قرار گرفت.
گلزاری با همکاری مهدی ملک محمد و زهره قربانی که هر دو پیشینه علمی و عملی موفقی در حوزه روانشناسی مثبت دارند در مرحله اول به تالیف محتوای نظری و عملی ۸ مهارت مثبت بر پایه آخرین پژوهشهای علمی روانشناسی مثبت و متناسب با ویژگیهای فرهنگ ایران اسلامی پرداختند. پس از آن، این محتوا در ۹ روز متوالی به حدود ۷۰ مربی و کارشناس برگزیده کانون در تمام استانها آموزش داده شد.
فرمانده آموزش در کلاس مهارتهای مثبت، مربیان هستند و کتاب «حال خوش زندگی» نمیخواهد جایگزین خلاقیت و تجربیات ارزنده مربیان شود. این کتاب فقط در نقش همراهی مهربان با مربی قرار دارد. هر مهارت دارای دو بخش نظری و عملی است. بخش نظری شامل تعریف مفهومی و عملیاتی، مؤلفهها و مفاهیم مرتبط با هر مهارت است. بخش عملی نیز شامل فعالیتها و کاربرگهای مرتبط با هر فعالیت است.
کتاب کار کارگاههای « حال خوش زندگی» ویژه مربیان و کارشناسان با مدیریت محتوایی محمود گلزاری، زهره قربانی و مهدی ملک محمد به تازگی در شمارگان 1500 نسخه با قیمت 300 هزار تومان از سوی انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان منتشر شده است.