به گزارش اداره کل روابط عمومی و امور بینالملل کانون، عضو گروه مشهور فتیلهایها در حاشیه برگزاری بیستوششمین جشنواره بینالمللی قصهگویی که در یزد برگزار میشود، تغییر ذائقه کودکان امروز و ضرورت استفاده از شیوههای نوین قصهگویی را مورد تاکید قرار داد و اظهار کرد: بچهها از قصه بدشان نمیآید، بلکه ممکن است از شیوههای سنتی قصهگویی خسته شوند، ما باید قصهها را با ابزارهای جدید و متناسب با دنیای امروز روایت کنیم، کودک امروز، در حال حرکت است؛ به دنبال موسیقی، رنگ و هیجان است. بنابراین، قصهگویی باید با نمایش، موسیقی و تصویر همراه شود و باید به قصهها بُعد داد و از قالبهای خشک و یکنواخت خارج کرد.
فروتن در همین زمینه اهمیت قصهگویی در هنرهای نمایشی را یادآور شد و گفت: قصه، شیرازه و ستون اصلی هر اثر نمایشی است، در حقیقت، از زمانی که از خواب بیدار میشویم تا شب، در حال ساختن قصه در زندگی خود هستیم. اثری که قصه نداشته باشد، هیچ اتفاقی در آن نمیافتد و در عمل ارتباطی با مخاطب برقرار نمیکند، خالق یک اثر، همان کسی است که قصه را میسازد و اگر قصه را از یک نمایش بیرون بکشید، دیگر گرهای در آن باقی نمیماند و مخاطب آن را دنبال نخواهد کرد.
او افزود: حتی وقتی رادیو برای ما قصه تعریف میکند، سعی میکنیم صداهای مزاحم را حذف کنیم تا مبادا یک بخش از قصه را از دست بدهیم و این اهمیت قصه را نشان میدهد، در هنرهای نمایشی هم اگر قصه نباشد، موسیقی، لباس یا گریم هم نمیتواند اثر را نجات دهد، همه این عناصر در کنار قصه معنا پیدا میکنند.
این هنرمند پیشکسوت نمایشهای صحنهای و تلویزیونی کودک، نقش کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان را در احیای قصهگویی، موثر ارزیابی و تصریح کرد: کانون میتواند بنیانگذار یک جریان نو باشد، امروز پدر و مادرها به دلیل مشغله زیاد فرصت قصه گفتن برای فرزندان خود را کمتر دارند، میتوان این خلأ را با قصهگویی دیجیتال پر کرد، پدر و مادر میتوانند با صدای خود قصه ضبط کنند و از راه دور برای فرزندشان بفرستند و کودک وقتی قصه را با صدای پدر و مادر بشنود، حس آرامش و امنیت بیشتری پیدا میکند.
فروتن همچنین به بهانه برگزاری جشنواره قصهگویی در شهر یزد از قدمت، فرهنگ و هنر مردم این دیار تمجید کرد و گفت: یزد آنقدر سابقه و پیشینه دارد که نه تنها مردم ایران، بلکه تمام مردم دنیا این شهر را میشناسند، شهری با مردمانی بسیار مهماننواز، دوستداشتنی و هنردوست، هنردوستی مردم یزد از ویژگیهای بارز این خطه است و همیشه برای من احترامبرانگیز بوده و من همواره از دوستان خوب یزدیام به نیکی یاد میکنم.
او که برای شرکت در جشنواره قصهگویی به یزد سفر کرده است، پیوند عمیق مردم کویرنشین با قصهگویی را مورد توجه قرار داد و افزود: یزد، به دلیل شرایط اقلیمی و کویریبودن، ایجاب میکرده که مردم بیشتر وقت خود را در خانه بگذرانند، برخلاف استانهای خوش آبوهوا که مردم در فضای باز و طبیعت، بیشتر وقت میگذرانند، در اینجا مردم زمان بیشتری در خانه بودهاند، همین امر باعث شده که قصهگویی در این منطقه و استانهای مشابه، پررنگتر باشد.
فروتن ادامه داد: وقتی مردم در خانه هستند، بیشک به دنبال سرگرمی میگردند، قصه، همواره یکی از بهترین سرگرمیها بوده است و در یزد، این قصهها با لهجه شیرین یزدی روایت میشود و همین، به قصهگویی رنگ و لعاب خاصی داده است، حتی یک قصه ساده هم وقتی با این لهجه برای کودکان یا بزرگسالان روایت میشود، آنقدر دلنشین است که هر شنوندهای حتی اگر یزدی نباشد، قند در دلش آب میشود و از شنیدنش لذت میبرد.
عضو گروه فتیلهایها، طنازی و شیرینی موجود در فرهنگ یزد را یکی دیگر از دلایل جذابیت قصهگویی در این خطه دانست و گفت: طنازی و شوخطبعی در ادبیات مردم این بخش از ایران بسیار پررنگ است، همین طنز و زبان شیرین، به قصههایشان هم وارد شده و بر جذابیت روایتها افزوده است.
بیستوششمین جشنواره بینالمللی قصهگویی، با حضور قصهگویانی از سراسر کشور و برخی مهمانان خارجی، از ۲۷ تا ۳۰ بهمن ۱۴۰۳ در یزد برگزار میشود، این جشنواره با شعار «ساز قصهها، راز زندگی است»، تلاش دارد تا قصهگویی، این هنر دیرینه را بار دیگر به کانون خانوادهها و جمعهای کودکانه بازگرداند.
این جشنواره هر روز از ساعت ۸ تا ۱۲:۳۰، سپس از ۱۵ تا ۲۰ در تالار مرکزی شهر یزد واقع در بلوار جمهوری، تقاطع محمودآباد (مردآباد)، خیابان شریف (وکیل)، میدان حج، بلوار احسان، بلوار امام حسین میزبان علاقهمندان است.