به گزارش اداره کل روابط عمومی و امور بینالملل کانون، حسین فتاحی از نویسندگان و مترجمان کودک و نوجوان در بازدید از غرفه کانون در سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با بیان اینکه بیش از ۴۰ سال است که در عرصه کودک و نوجوان فعالیت میکنم، گفت: در این سالها با ناشران زیادی مانند کانون، امیرکبیر، بهنشر، سوره مهر، قدیانی، افق و پیدایش کار کردم.
کتابهای کودک و نوجوان رشد کیفی خوب داشتند
فتاحی با بیان اینکه کتابهای کودک و نوجوان در ۴۰ سال اخیر از نظر کیفیت رشد خوبی داشته است، عنوان کرد: در این حوزه از نظر متن و تصویرگری ارتقا داشتیم. بسیاری از کتابهای ما در کشورهای دیگر مطرح و برگزیده جشنوارهها شدند. بهعنوان مثال چندین نویسنده ما برنده جایزههای مطرح بینالمللی شدند.
او با اشاره به اینکه از نظر کمی در حوزه کتابهای کودک و نوجوان با ضعف روبرو هستیم، بیان کرد: در دهه ۶۰ با جمعیت ۳۰ میلیونی، امکانات کم و تعداد کم ناشران، تیراژ کتابها ۱۵ و ۲۰ هزار بود. الان با جمعیت ۹۰ میلیونی تیراژ کتابها به ۵۰۰ و حتی ۲۰۰ نسخه رسیده است و به نظرم مسئولان فرهنگی باید درمورد این مسئله تحلیل و بررسی داشته باشند.
فتاحی اظهار داشت: ما کشوری فرهنگی هستیم با شاعران ونویسندگان بزرگ. در حال حاضر امکانات و تعداد ناشران نسبت به دهه 60 افزایش یافته است و بسیاری از ناشران هم به طور حرفهای فعالیت میکنند اما با وجود همه اینها از نظر تیراژ وضعیت خوبی نداریم.
کانون جزو قلههای نشر بوده است
نویسنده کتابهایی همچون «قهرمان» «راهزنها» و «در پناه خانه دوست»معتقد است، وقتی نویسندهای یک سال برای کتابش زحمت میکشد و ۲۰۰ نسخه از آن منتشر میشود، نمیتواند کار حرفهای کند و به کارهای دیگر رو میآورد.
او در مورد وضعیت انتشارت کانون در سالهای اخیر گفت: کانون جزو قلههای نشر بوده و افتخار ما این بود که از کانون کتاب را بخریم و بخوانیم. کانون با سابقهترین ناشری است که در تمام پارکها، کتابخانه و مربی و در تمام شهرستان دفتر و شعبه داشت و این افتخار بزرگی بود.
بیشتر ناشران دولتی دچار اداری زدگی شدند
فتاحی ادامه داد: متاسفانه در مقطعی قصد داشتند کتابخانهها واگذار کنند که کانون با مشکل مواجه میشد. در حال حاضر آقای محمددینی مدیر انتشارات کانون علاقه دارد که کارهای موثر کند و از کارهایی که انجام میدهد، مشخص است که میخواهد رشد و شکوهی در انتشارات به وجود آورد.
این نویسنده و مترجم با بیان اینکه بیشتر ناشران دولتی دچار اداریزدگی شدند، گفت: در انتشارات خصوصی یک نفر کارشناس فرهنگی دارد که کتابها را بررسی میکند. اکثر انتشارات دولتی، معاونت فرهنگی دارند که در آن شورای عالی وجود دارد که اعضای آن جاهای متعدد کار میکنند و نمیتوانند کار یک نفر را انجام دهند.
ضرورت چابکسازی انتشارات دولتی
فتاحی در پایان خاطرنشان کرد: انتشارات دولتی باید کاری کنند که چابکی لازم را به دست بیارند. سیستمهای اداری بسیاردست و پاگیر است که اکثر ناشران دولتی دچار آن هستند. این ناشران باید از این سیستم عبور و چابکسازی کنند.
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با برپایی سه غرفه در سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، در بخش شمالی ناشران کودک ونوجوان، سالن ناشران عمومی (شبستان)، راهرو ۱۸، غرفه شماره ۵۸۱ و سالن ناشران آموزشی (ویژه کانون زبان) همچنین بخش مجازی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به نشانی book.icfi.ir حضور دارد.
سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ در مصلی امام خمینی(ره) تهران برگزار میشود.