جزییات سه نسخه نفیس از آثار منتشره فرهنگستان هنر که در بازار پویانمایی عرضه شد

«شاهنامه طهماسبی»، «خمسه نظامی» شاه طهماسب و «مرقع هندو ایرانی» سه اثر نفیس بودند که در ایام برگزاری جشنواره پویانمایی در غرفه فرهنگستان هنر در بازار پویانمایی عرضه شدند.

به گزارش اداره کل روابط عمومی و امور بین‌الملل کانون، الهام طالبی کارشناس مسوول معاونت پژوهشی فرهنگستان هنر با اشاره به عرضه سه نسخه نفیس از آثار منتشره فرهنگستان  هنر در غرفه فرهنگستان در بازار ملی پویانمایی گفت: اثر مشهور شاهنامه و خمسه شاه طهماسبی و مرقع هندو ایرانی برای علاقه‌مندان و ایده‌پردازان حوزه انیمیشن عرضه شد. این آثار می‌تواند نقوش و زیبایی و هنر و هویت ایرانی را برای بهره‌برداری هنرمندان و مخاطبان معرفی کند.
طالبی با اشاره به اینکه این آثار در دوره صفوی به‌وجود آمده‌اند، تصریح کرد: برای گردآوری این آثار نفیس هزینۀ بسیاری صرف شده است و اوراق پراکنده مطابق سنتی ایرانی، حاشیه‌سازی شده‌اند. سپس هنرمندان تشعیرکار این حواشی را با نقوش اسلیمی و خطایی زرین و تصویر گل و پرنده و انسان تزیین و در مجلداتی گردآوری و صحافی می‌کردند که «مرقع» نام داشت.
این کارشناس فرهنگی اضافه کرد: در کتابت مرقع هند و ایرانی خوشنویسان مشهوری همچون سلطان محمد نور، سلطان محمد خندان و میرعماد سیفی دست داشته‌اند و هنرمندانی همچون بشنداس، منوهر، کوردهن، فرخ بیک، محمد یوسف و ابوالحسن نادرالزمان نیز آن را با نقاشی تزیین کرده‌اند.
مسئول غرفه فرهنگستان هنر در جشنواره پویانمایی در ادامه به دو اثر شاه طهماسب اشاره و بیان کرد: «شاهنامه طهماسبی» و «خمسه نظامی» هر دو اثر از شاه طهماسب هستند که اینجا برای دسترسی نوجوانان و فعالان حوزه انیمیشن ارائه شد تا بتوانند با تماشای تصویرگری ها و نکات بصری‌اش آنچه را که می‌خواهند در آثارشان بیاورند.
وی در توضیحاتی درباره شاهنامه طهماسبی عنوان کرد: «شاه طهماسب» برترین اثر هنری عصر صفوی است. این کتاب توسط برجسته‌ترین هنرمندان، نقاشان، خوشنویسان و مُذَهبان عصر صفوی خلق شده است. این اثر شامل ۲۵۸ صفحه است که داستان‌های مختلفی از شاهنامه فردوسی را به زبان تصویر روایت می‌کند.
طالبی با اشاره به اینکه اصل این اثر در موزه لندن نگهداری می‌شود، گفت: تنها یک برگ از این شاهنامه در حراجی لندن ۱۲ میلیون دلار به فروش رفت. خوشبختانه این اثر قابل دسترسی برای ایرانیان عزیز است اما با این حال چاپ آن هزینه گزافی دارد و برای همین یک نسخه از آن در طول جشنواره برای مخاطبان عرضه شد.

کارشناس مسئول معاونت پژوهشی فرهنگستان هنر اضافه کرد: «خمسه نظامی» نیز در کتابخانه بریتانیا نگهداری می‌شود و یکی از نفیس‌ترین و مهم‌ترین نسخ خطی در تاریخ هنر ایران است که کتابت و تصویرسازی شده است. از این نسخه تاکنون فقط اوراقی به صورت پراکنده چاپ و منتشر شده است.
وی در توضیحاتی درباره «خمسه نظامی» عنوان کرد: این نسخه نفیس در هر صفحه یک تشعیر ویژه و متفاوت دارد و شامل ۴۰۴ ورق(۸۰۸) می‌شود. قطع این نسخه سلطانی کوچک است که هر پنج مثنوی نظامی را به‌طور کامل دربردارد. همچنین این اثر از منظر خوشنویسی بهترین نمونه‌های تذهیب عصر صفوی است که در ۱۷ مجلس یا نوبت نقاشی شده است.
طالبی در پایان گفت: از میان نقاشی‌ها معراج رسول اکرم (ص) اثر سلطان محمد، شهره جهانی دارد. در این شاهکار آثاری از میر مصور، آقامیرک، مظفرعلی، میرزا علی، میرسیدعلی و محمد زمان دیده می‌شود.

دوازدهمین جشنواره بین‌المللی پویانمایی تهران به دبیری محمدرضا کریمی‌صارمی ۸ تا ۱۲ خرداد ۱۴۰۱ در مرکز آفرینش‌های فرهنگی هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان واقع در خیابان حجاب در حال برگزاری است.

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 0 =