به گزارش روابط عمومی اداره کل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان فارس، در ۲۷ بهمن۱۴۰۳، دومین جلسه داستاننویسی خاتم با حضور مریم فرجی، کارشناس و مدرس داستاننویسی، و اعضاء منتخب استانی و با هدف خلق داستانهای ویژه این فراخوان برگزار شد.
در این نشست، مریم فرجی، کارشناس و مدرس داستاننویسی، به تحلیل و تبیین اهمیت طرحنویسی در داستان پرداخته و بیان داشت: ۷۵ درصد از تلاشهای نویسنده برای خلق یک داستان موفق، به طراحی صحیح و اصولی آن بستگی دارد.
وی افزود: به همین دلیل، اهمیت و ارزش طرح داستان در ایجاد یک ساختار قوی و منسجم برای روایت داستان به وضوح نمایان است.
فرجی در ادامه توضیح داد؛ که طرح داستان با نامهای دیگری مانند پیرنگ و پلات نیز شناخته میشود. پلات به معنای طرح اصلی داستان است؛ که در آن ساختار کلی و ارکان داستان به وضوح مشخص میشود.
همچنین، پیرنگ واژهای است؛ که از زبانهای خارجی وارد شده و از ترکیب دو واژه پی (پایه و بنیاد) و رنگ (نقش و طراحی) تشکیل شده است.
به گفته وی، این واژه به معنای طرح بنیادی یا الگوی حوادث داستان است؛ و در زبان فارسی بهتر است؛ از واژه «طرح»، بهطور مستقیم استفاده شود.
مریم فرجی در ادامه، طرح داستان را مشابه به طرح ابتدایی نقاشی توصیف کرد و گفت: طرح ابتدایی داستان همانند طرحی است؛ که یک نقاش با مداد کمرنگ روی کاغذ میکشد؛ تا فضا و مکان برخی از اجزای نقاشی را مشخص کند. این طرح کمرنگ است؛ تا در صورت نیاز به اصلاح یا جابهجایی، هیچ اثر دائمی از آن باقی نماند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد؛ که پایان داستان بهعنوان خط طرح، نباید به گونهای غیر مفید یا بیارزش باشد.
وی در پایان افزود: نوشتن پایان داستان باید با دقت و بدون عجله انجام شود، چرا که نویسندگی و خلق داستان فرآیندی است؛ که نیازمند صبر و حوصله است؛ و نباید آن را با عجله پیش برد.
نوشتن داستان مشابه به کارهای فوری مانند رنگآمیزی یا آشپزی نیست که سریع به نتیجه برسد. اگر پایان داستان به صورت سرسری نوشته شود، ممکن است تمام تلاشها و زحمات نویسنده برای ساختن داستان به هدر رود.
در پایان این جلسه، اعضاء حاضر به ویرایش ایدههای اولیه خود پرداخته و سپس طرح داستانی خود را بر اساس مباحث مطرح شده در جلسه بعد، ارائه خواهند کرد.